Natūrali kosmetika: ką privalote apie ją žinoti?

Pastaruoju metu natūrali kosmetika tampa vis populiaresnė. Viena priežasčių – ji mažiau teršia aplinką nei sintetinė. Be to, manoma, kad ji yra mažiau alergizuojanti. Namuose kosmetikos pasigaminti pabandžiusi grožio tinklaraštininkė Patricija Kažemėkienė pasakoja, kad natūrali kosmetika turi daug pranašumų, ir pataria: „Jei negalite jos pasigaminti namuose, įdėmiai išsinagrinėkite kosmetikos priemonių etiketes.“

Plaukų kaukė sausiems plaukams.
Plaukų kaukė sausiems plaukams.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Kūno šveitiklis su agurkais.
Kūno šveitiklis su agurkais.
Plaukų kaukė.
Plaukų kaukė.
Plaukų kaukė.
Plaukų kaukė.
Patricija.
Patricija.
Rankų kremas.
Rankų kremas.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2015-12-07 09:21, atnaujinta 2017-09-30 22:43

Pradėjo gaminti namuose

Visuomet norėjusi gražios veido ir kūno odos P.Kažemėkienė išbandė viską. „Nuolat pirkdavau vis skirtingas priemones, tikėdamasi, kad atrasiu tai, kas būtų skirta man ir idealiai tiktų bei padėtų kovoti su problemomis. Deja, didžiausia mano klaida buvo ta, kad nemokėjau skaityti ingredientų sąrašo. Nežinojau, kas slepiasi už kiekvieno pavadinimo. Praėjus tam tikram laikui pastebėjau, kad vienas ingredientas, esantis daugelyje pirktinių kosmetikos priemonių, man kenkia.

Supratau, kad jo turiu vengti, tačiau jo yra kone visuose masinės gamybos kosmetikos gaminiuose. Nusivylusi daugelio kompanijų gaminiais pagalvojau: kodėl pačiai nepabandyti pasidaryti kosmetikos, kuri tiktų būtent man?“ – apie tai, kaip susidomėjo kosmetikos gamyba namuose, pasakoja moteris.

Anot jos, pasiruošimo gamybai procesas užtruko gana ilgai. Pirmiausia Patricija ėmė domėtis ingredientais. „Sužinojau, kurie iš jų kenksmingi, kurie naudingi. Pagilinusi žinias ir supratusi, kas turėtų tikti mano odos tipui, įsigijau reikiamų ingredientų.

Peržiūrėjau daugelį kosmetikos gamybos knygų ir apie tai rašančius interneto puslapius, radau sau tinkamų receptų ir pabandžiau. Pamenu, buvo kiek nedrąsu pirmą kartą gaminti, tačiau man pasisekė – pavyko iš karto. Ingredientai buvo visiškai natūralūs, tad žinojau, kad bet kuriuo atveju sau nepakenksiu. Priemonės buvo tikrai neblogos, tad visas sunaudojau“, – pirmą teigiamą patirtį prisimena tinklaraštininkė.

Pranašumų daugiau nei trūkumų

Paklausta apie pranašumus, moteris iš karto vardija ir akcentuoja, kad jų daugiau nei trūkumų. „Pirmiausia ingredientus atsirenki pati, išvengi alerginių reakcijų, nes pati žinai, kurie tau tinka, o kurie ne. Kitas dalykas – žinai, kokiomis sąlygomis viskas buvo padaryta – higieniškai ar ne, ar priemonė išėjo kokybiška, ar nebuvo kas nors paslėpta „tobulinant“ kvapiosiomis medžiagomis. Be to, išvengi nereikalingų konservantų, kurie dažniausiai kenkia ir jų rekomenduojama vengti“, – vardija Patricija.

Be abejonės, didžiausias skirtumas nuo masinės gamybos kosmetikos priemonių – galiojimo laikas. Jis kur kas trumpesnis. Tiesa, yra išimčių. „Dažniausiai natūralios medžiagos, tokios kaip aliejai ir hidrolatai, galioja apie metus. Taip pat ir veido kaukės, kad ir iš avižų – jei jų konsistencija sausa ir išvengi kontakto su vandeniu, galėsi priemone džiaugtis maždaug iki trijų mėnesių.

O masinės gamybos kosmetikos gaminiuose dažniausiai būna tokie ingredientai, kurie gerokai pratęsia galiojimo laiką – iki dvejų ar net trejų metų, tačiau tai yra kenksminga. Manau, visos esame girdėjusios apie parabenus. Didžiosios jų dalies naudojimas Europos Sąjungoje ribojamas. Deja, kosmetikos parduotuvių lentynose vis tiek pasitaiko tokių gaminių“, – atsidūsta apie grožį rašanti moteris.

Išbandyti verta!

P.Kažemėkienė tikina, kad nors natūralios kosmetikos gamybos procesas užtrunka ir nemažai kainuoja, natūralumas ir rankų darbas tikrai visa tai atperka.

„Visiems siūlau išbandyti! Pirmiausia, tai nėra sunku – receptų internete tikrai yra nemažai, taip pat ir knygų lietuvių kalba apie kosmetikos priemonių gaminimą namuose. Antra – prisiliesti prie natūralių medžiagų ir ką nors sukurti – tai ne tik priemonės gaminimas, bet ir terapija – nuostabūs kvapai leidžia atsipalaiduoti. Galiu pasakyti paprastai – jei mėgsti ruošti valgį, ir kosmetikos gamyba turėtų patikti“, – šypsosi Patricija.

Jei gamybai stinga laiko...

Jei vis dėlto neišdrįstate kremų ir kaukių maišyti namuose, Patricija sako, kad Lietuvoje yra iš ko rinktis: yra nemažai kompanijų, kurios gamina kosmetiką rankomis, ir viskas yra natūralu! Tereikia mokėti skaityti etiketę.

„Pirmiausia, dar prieš žiūrint į etiketę, galima apžiūrėti ir pakuotę. Keli dalykėliai, kurie palengvins skaitymą: atkreipkite dėmesį, ar užrašyta, kad priemonė yra natūrali. Maža pamokėlė, kurią gavau iš vienos Prancūzijos kompanijos direktoriaus, – ant pakuotės turi būti užrašyta, kiek procentų priemonė yra natūrali. Jei yra tik žodelis „natūralu“, tuomet tai – tik reklamos triukas.

Kitas žingsnelis – galiojimo laikas. Jį labai paprasta rasti: gali būti užrašytas, atspausdintas arba gali būti mažas ženkliukas, ant kurio būna skaičius ir M raidė. Pavyzdžiui, 6M, 12M – tai reiškia, kad priemonė galioja šešis ar dvylika mėnesių nuo jo naudojimo pradžios. Kuo didesnis skaičius, tuo didesnis įtarimas, kad priemonėje yra nereikalingų konservantų.

Trečias patarimas – tai maži ženkliukai, rodantys, kad priemonė yra sertifikuota. Žalia šviesa, leidžianti pirkti, užsidega tuomet, kai ant priemonės yra ženkliukas „EcoCert“. Jis nurodo, kad gaminant naudotos tik organinės ir sertifikuotos žaliavos, konservantai – tik natūralūs. Tokios priemonės sudėtyje nerasime parabenų ir kitų kenksmingų ingredientų“, – pataria P.Kažemėkienė.

O toliau, anot jos, skaitant sudėtį pakaks atkreipti dėmesį ir vengti priemonių su užrašais ant pakuočių: „methylparaben“, „ethylaparaben“, „propylparaben“ ir kitų parabenų, taip pat „phenoxyethanol“.

Tinklaraštininkė moterims pataria negailėti pinigų kosmetikos priemonėms, nes perkant tinkamas galima padėti sau ir greičiau pamatyti teigiamus rezultatus. „Pirkdamos pigias, nenatūralias ir nesertifikuotas priemones iš pradžių gal ir nepajusite žalos, tačiau visi kenksmingi ingredientai kaupiasi organizme. Ypač apie tai turėtų susimąstyti būsimos mamytės, nes tai, kas susikaupia, persiduos jūsų vaikučiui per pieną, kai jį maitinsite. Tačiau tai svarbu ne vien mamoms. Turime susirūpinti visos, nes kai kurie ingredientai gali sukelti net vėžį“, – perspėja P. Kažemėkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.