6 interjero detalės, labiausiai kenkiančios jūsų sveikatai

Dalykai, į kuriuos nekreipiame dėmesio, gali sugadinti namuose tvyrantį orą ir pakenkti sveikatai. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, oras bet kurioje patalpoje yra 4-6 kartus nešvaresnis ir 8-10 kartų toksiškesnis už lauko orą.

Neteisingai pasirinktas interjeras gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Neteisingai pasirinktas interjeras gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 7:34 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 8:26 AM

Akimi nematomos dulkių erkės ir grybelių sporos, buitinės chemijos garai, technikos spinduliavimas – visa tai ne pačios geriausios sąlygos turėti ekologiškus namus. Tačiau prie viso to mes adaptuojamės ir net 80 proc. savo gyvenimo praleidžiame tarp keturių sienų.

Todėl mums svarbiausia susikurti maksimalų komfortą ir kuo patogesnes gyvenimo sąlygas. Tačiau šiandieninė statybinių medžiagų pramonė ne visada paiso mūsų interesų.

1. Grindų danga

Prastos kokybės statybinės medžiagos – vienas pagrindinių pavojaus šaltinių. „Lakas, klijai, laminatas, dažai yra formaldehido arba fenolio šaltinis“,- sako nepriklausomos ekologijos ekspertizės kompanijos „Ekologija gyvenamoje erdvėje“ direktorius Anton Yastrebtsev.

Nematoma fenolio kaimynystė gali sukelti alergiją, galvos skausmus, po ilgalaikio poveikio sutrinka imuninė ir nervų sistema. Formaldehidas – vienas stipriausių nuodų ir kancerogenų, sukeliančių onkologinius susirgimus.

Tradicinis linoleumas arba laminatas gali slėpti pavojus, netgi jei jums parduotuvėje pateikė higienos sertifikatą.

Ilgalaikis kvėpavimas stireno garais gali pažeisti kepenis bei inkstus, kraujotakos ir nervų sistemą. Vinilchloridas yra pripažintas neurotropiniu nuodu, turinčiu stiprų toksinį poveikį centrinei nervų sistemai ir vidaus organams.

2. Tapetai

Plaunami viniliniai, flizeliniai (neausto pluošto), stiklo audinio tapetai yra malonūs akiai, tačiau nepralaidūs orui. Be to, pigūs ir ryškūs viniliniai sienų tapetai gali turėti savyje benzeno, kurį galima pajausti iš specifinio saldaus kvapo.

1971 metais Ženevoje, Šveicarijoje, buvo priimta „Konvencija dėl benzeno“, kurioje raginama apriboti šios medžiagos naudojimą, nes ji kelia mirtiną grėsmę. Tad geriausia miegamojo sienas dengti popieriniais arba natūralaus pluošto tapetais, pagamintais iš augalinių medžiagų (lino, žolės, bambuko, kamščio, šiaudų). Jie yra ekologiški, pralaidūs orui ir drėgmei.

3. Plastiko plokštės

Šias plokštes yra lengva naudoti, jos nebrangios ir per kelias valandas galima sutvarkyti bet kurio buto sienas. Plastiko plokštės puikiai tinka virtuvės ar vonios kambario interjerams, tačiau ekologai nerekomenduoja jų naudoti miegamuosiuose.

Internete galima surasti daugybę istorijų, kuriose pasakojama apie siaubingus apsinuodijimus dioksinais (tai grupė organinių junginių, pasižyminčių itin dideliu nuodingumu, kancerogeniškumu ir mutageniškumu).

Vis dėlto, sintetinių medžiagų saugumas yra tiriamas nepriklausomose laboratorijose ir jos patvirtino, kad žalingi dioksino garai išsiskiria tik degant šioms plokštėms.

Nepaisant to, vaikų kambaryje ir miegamajame rinkitės klasikinius tapetus. Net iš sertifikatų sudėtinga įvertinti plastiko panelių kokybę. Šiltinant sienas, situacija yra kur kas sudėtingesnė. Ekologai nerekomenduoja naudoti putplasčio.

Atlikus selektyvų tyrimą, kai kurie ekspertai aptiko, kad iš jų išsiskiria formaldehidas ir dibutilftalatas. Šios medžiagos yra toksiškos kepenims, inkstams, nervų sistemai ir yra pavojingos net mažais kiekiais.

4. Dekoratyvinės plytelės

Pačios plytelės nėra pavojingos, tačiau kenksmingi yra plytelių klijai. Anton Yastrebtsev cituoja vieną atvejį: „Žmogus išklijavo sienas gražiomis dekoratyvinėmis plytelėmis, tačiau kambaryje tapo nebeįmanoma išbūti ilgiau nei minutę – pradėjo kutenti gerklę ir „kvepėjo“ šlapiu kartonu.

Analizės rezultatai parodė, kad ore susidarė didelis perteklius akrilo rūgšties esterių t.y. akrilatų. Bėda yra tame, kad „skystos vinys“, kurias naudoja statybininkai, skirtos ne vidaus, o lauko darbams.“

Be to plytelių klijai gali būti tolueno šaltinis, kurio žalingas poveikis neigiamai veikia kvėpavimo, nervų, imuninę sistemą, smegenų audinį. Todėl bet koks, net ir silpnas kvapas, verčia sunerimti.

5. Dulkių erkutės ir kambarinės gėlės

Per metus namuose (jeigu neatliekamas „šlapias“ valymas) susikaupia trys gramai dulkių kvadratiniame metre.

Ekspertai vienais pavojingiausių teršalų laiko keliuose išmetamas kietąsias daleles. Bet dulkių erkutės, priešingai nei teigia vakuuminių siurblių pardavėjai, didelio pavojaus nekelia. Atsikratyti jų nepavyks, o stengtis palaikyti itin sterilią aplinką, jeigu nesate alergiškas ar hipochondrikas, tikrai nėra būtina.

Daug didesnę žalą gali atnešti kai kurie kambariniai augalai (alokazija, arizemos, fatsija, stimbriai, aralijos). Kuo egzotiškesnė žaluma, tuo labiau ji nuodinga.

6. Elektromagnetinė spinduliuotė

Aistra įvairiems prietaisams ir buitinei technikai ne pats geriausias dalykas išlaikyti gerą savijautą. Sveikiems žmonėms spinduliuotė nėra labai pavojinga, bet susirūpinti reikėtų turintiems širdies stimuliatorių.

Netgi paprastą oro drėkintuvą reiktų laikyti atokiau nuo lovos. Daugiau nei 1 metro atstumu spinduliuotė nebefiksuojama. Ne tiek pavojingas šaldytuvas ar kompiuteris, kiek elektros kabeliai, išvedžioti namų sienose, senos statybos namuose esančios transformatorinės bei skydinės. Todėl nepatartina statyti lovų šalia sienų, kurios ribojasi su šiais įrenginiais.

Kaip įtarti apsinuodijimą?

A.Yastrebtsev sako, kad nekokybiškos medžiagos dažniausiai sukelia nosies užgulimą, patinsta gleivinė, ašaroja akys, kankina kosulys, prastėja bendra savijauta, silpsta imunitetas. Namų gyventojai nuolat kenčia nuo kvėpavimo takų ligų, dažnai pasitaiko alergijos atvejai, ypač vaikams.

Kaip pasirinkti medžiagas remontui?

Jeigu nesiruošiate užsisakyti profesionalų ekspertizės, tai atkreipkite dėmesį į ekologinį ženklą. Tai nėra rinkodaros gudrybė, o specialus ženklinimas, kuris tikrai nėra klijuojamas ant kiekvieno po ranka pasitaikančio gaminio.

Taip pat galima orientuotis pagal medžiagos kvapą (nepamirškite, jog medžiagos bus naudojamos uždaroje patalpoje), atkreipkite dėmesį į sudėtį ir kokiai paskirčiai naudosite (biurui aktualios medžiagos, atsparios greitam nusidėvėjimui, tačiau jos ne tokios ekologiškos).

Seni mediniai langai, praleidžiantys visus skersvėjus, gali padaryti net mažytę paslaugą, nes sandarių plastikinių langų mėgėjai turi pasirūpinti specialiais ventiliais arba vedinimo sistemomis.

Pasak psichologų, namų šeimininko sveikatą gali įtakoti tapetų spalva, veidrodžiai ar kambarinių gėlių skaičius. Tačiau „neteisingas“ daiktų išdėstymas namuose dar nebuvo įrodytas 100 procentų, bet tikrai akivaizdu, kad tai žmonėms labai svarbu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.