Kodėl persivalgius naudinga pagulėti?

Didžiosios metų šventės visuomet pasitinkamos su atodūsiu – maistas čia užima svarbią vietą, o dažnai tai reiškia persivalgymą. Mitybos ekspertai skaičiuoja, kad Naujuosius metus žmonės pasitinka vidutiniškai puse kilogramo sunkesni. Tad kaip išsaugoti savo dailias kūno linijas „valgymo maratono“ laikotarpiu?

Persivalgius nederėtų sportuoti.<br>123rf nuotr.
Persivalgius nederėtų sportuoti.<br>123rf nuotr.
Sveikos gyvensenos konsultantas A.Pauliukevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikos gyvensenos konsultantas A.Pauliukevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-09 08:00, atnaujinta 2017-09-30 12:17

Nepamiršti fizinio krūvio

Šiandien turime visas galimybes maitintis sveikiau nei prieš dvidešimtmetį. Tačiau nutukimas tampa epideminio masto problema. O priežastis labai paprasta – per mažai judame.

Norint sudeginti perteklines kilokalorijas nebūtina lėkti pirkti abonemento į sporto klubą. Kasdieniai namų ruošos darbai – būsto tvarkymas, valymas iš pradžių patenkins nelinkusių aktyviai judėti žmonių poreikius. Tačiau reikėtų apmąstyti tai, kad kas savaitę sportuojant reikėtų atsikratyti mažiausiai dviejų tūkstančių kilokalorijų. Tad pagrindinė taisyklė – pusvalandis fizinio aktyvumo kasdien. Tą patvirtina ir treneris, kelis kartus tapęs Europos kultūrizmo čempionu bei pasaulio kultūrizmo ir fitneso čempionatų prizininku, sveikos gyvensenos konsultantas Andrius Pauliukevičius.

„Kai kalbame apie žmones, kurie rūpinasi savo svoriu ir figūra, suprantame, kad jie sportuoja. Sporto klubai dirba net ir Kūčių dieną, tik kiek trumpiau. Tad kol mamos, tetos ir močiutės pjausto silkes ir deda ant jų majonezą, žmonės, besirūpinantys savo figūra, ko gero, tuo neužsiima, tad galima spėti po darbo ir į sporto klubą užsukti nepastebėtai. O Vieną dieną persivalgius nieko tokio nenutiks, mat antrą Kalėdų dieną vėl galima keliauti sportuoti. Tad didelę dalį tų blogųjų kalorijų, gautų sėdint už vaišių stalo, galima sudeginti“, – mano A.Pauliukevičius.

Visiškai atsisakyti tik alkoholio

Ne mažiau svarbu kontroliuoti maisto kiekį. Svarbu žinoti taisyklę, kad jeigu kasdien gaunama tūkstančiu kilokalorijų mažiau nei reikia, per savaitę svoris sumažėja vienu kilogramu. Tačiau jei kasdien gaunama bent šimtu kilokalorijų daugiau nei reikia, svoris pamažu, bet nuolat didėja.

Kita vertus, tai jokiu būdu nereiškia, kad būtina atsisakyti gomuriui malonių patiekalų. „Visiškai reikėtų atsisakyti tik alkoholio. Net ir nedideli kiekiai organizmui padaro nemenką žalą. Prireikia net 92 valandų arba trijų parų, tam, kad organizmas detoksikuotųsi. Tuo laikotarpiu neįmanoma užsiimti nei riebalų deginimu, nei auginimu. Be to, tai nesveika širdžiai“, – sako treneris A.Pauliukevičius.

Pats profesionaliai sportavęs kiek daugiau nei dešimtmetį, sveikos gyvensenos konsultantas žino, ką reiškia pernelyg griežtas mitybos apribojimas. „Ruošiantis varžyboms dieta būna labai griežta. Po to kokias tris savaites savo alkio jausmo suvaldyti negali ir valgai viską. Tai – emocinis alkis. Nori visko, ko ilgą laiką negalėjai. Tad jei ilgai save ribosi, galiausiai „nutrūksi nuo grandinės“. Todėl žmogui, sau nekeliančiam didelių sportinių tikslų, tiesiog norinčiam būti sveikesniu, lieknesniu ir gražesniu, tikrai nereikalingi griežti mitybos apribojimai“, – mano Europos kultūrizmo čempionas bei pasaulio kultūrizmo ir fitneso čempionatų prizininkas.

Persivalgius geriau pagulėti?

Daugelis specialistų griežtai pirštu grūmoja – persivalgyti – nesveika. O ką gi daryti, jei to išvengti nepavyko? A.Pauliukevičius į tai žiūri iš kiek kitos perspektyvos. Žinoma, anot jo, svarbu žinoti, kad pavalgius nereikėtų skubėti užsiimti aktyvia fizine veikla. „Apskritai nenorėčiau rekomenduoti nepersivalgyti tik todėl, kad nelabai tikiu, jog tų rekomendacijų iš tiesų kažkas laikosi. Juolab, kad pats patarimo nepersivalgyti per šventes nesilaikau“, – juokiasi treneris.

Paklaustas, galbūt nuo persivalgymo ir sunkumo jausmo padėtų keli sportiniai pratimai, tik nusišypso: „Atsistoti ant galvos – tikrai padėtų. Žinoma, juokauju. Skrandis perpildytas, tad jokie pratimai čia nepadės. Reikia pagulėti. Galima išgerti fermentų, kurie skatina virškinimą. Fizinis aktyvumas persivalgius nėra gerai, nes tam, kad raumenys dirbtų, daugiau kraujo turi patekti ten, o virškinimo metu didesnis dėmesys tenka skrandžiui. Reiškia, virškinant ir sportuojant tuo pat metu, virškinimas lėtėja ir nėra toks efektyvus. O pratimus galima atlikti nebent vėliau, kai skrandis jau lengvesnis. Galima, pavyzdžiui, pasivaikščioti“, – pataria A.Pauliukevičius.

Na, o jei šventinius patiekalus gaminate patys, vienintelė sveikos gyvensenos konsultanto rekomendacija – pasistenkite nedėti daug majonezo ar grietinės. Jei ant stalo nebus kažko labai riebaus ar sunkiai virškinamo, tuomet ir pavalgę jausitės lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.