Kodėl mėgstame draskyti šašus?

Pripažinkite, beveik kiekvienas jūsų negali susitvardyti nenukrapštęs šašo. Net jei kurį laiko sugebate susilaikyti, didelė tikimybė, kad galiausiai vis tiek pradėsite jį draskyti. Ar žinote, kodėl taip darote?

Infekcijos gali būti visai nesunkios, bet kitais atvejais netgi mirtinos.<br>123rf nuotr.
Infekcijos gali būti visai nesunkios, bet kitais atvejais netgi mirtinos.<br>123rf nuotr.
Krapštydami šašus galite užkrėsti kraują.<br>123rf nuotr.
Krapštydami šašus galite užkrėsti kraują.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-13 17:00, atnaujinta 2017-09-29 16:36

Šašo susiformavimas – tai gijimo procesas. Jeigu nukrapštote šašą, žaizda vėl pradeda kraujuoti. Tai pirma šašo susiformavimo stadija. Kraujyje esantys trombocitai yra tarsi klijai, kurie „užklijuoja“ žaizdą ir neleidžia jai toliau kraujuoti. Be to, tai neleidžia patekti į žaizdą bakterijoms.

Vieta, kurioje susiformuoja šašas, pradeda niežėti. Kodėl taip yra, niekas iki galo paaiškinti negali. Būtent dėl to kyla noras draskytis, pasikasyti ir taip nukrapštyti šašą.

Tačiau iš kur tas nenumaldomas noras juos nukrapštyti? Kaip minėta, šašai yra tarsi natūralus tvarstis, kuris nukrenta, kai susiformuoja naujas odos sluoksnis ir žaizda užgyja.

Daugeliu atveju niežulys arba kutenimas perspėja, jog ant mūsų odos atsirado svetimkūnis. Juk pajutę kažką ropojant per odą, kaip mat pulsite tai nuimti.

Taip pat yra ir tuomet, jei prie odos kas nors prilimpa. Tai savotiška organizmo apsauginė reakcija. Panašiai yra su šašais. Žmogui atrodo, jog jam siunčiamas signalas esą ant odos atsirado kažkas svetimo, ką būtina tuojau pat pašalinti.

Tiesa, šašų atveju, jų pašalinimas gali baigtis labai liūdnai. Ne tik dėl to, kad taip žaizda gyja daug lėčiau, nes nuolatos yra išdraskoma. Taip pat tai gali palikti randus. Baisiausia visgi, kad krapštydami šašus galime užkrėsti žaizdą bakterijomis, kurios pateks tiesiai į kraują.

Infekcijos gali būti visai nesunkios, bet kitais atvejais netgi mirtinos. Kai kurių rūšių bakterijos, patekusios į kraują gali sukelti gangreną.

Geriausia išeitis, jei ant jūsų kūno atsirado šašas – tepkite jį kremu, niežėjimas turėtų sumažėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.