5 populiarūs maisto papildai, galintys pakenkti jūsų sveikatai

Jau ne vienerius metus yra kalbama, kad maisto papildai yra kone būtini. Vis dėlto, kartais perdėtas vitaminų vartojimas gali pakenkti.

Kartais perdėtas vitaminų vartojimas gali pakenkti.<br>123rf.com
Kartais perdėtas vitaminų vartojimas gali pakenkti.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 9:00 AM, atnaujinta May 31, 2017, 2:23 AM

Žemiau esančiame sąraše pateikiami 5 dažniausiai vartojami maisto papildai, kurių per didelė koncentracija organizme daro daugiau žalos, nei atneša naudos.

Kalcis

Daugelį metų manyta, kad kalcio papildai yra būtini sveikiems ir stipriems kaulams. Vis dėlto, naujausi tyrimai atskleidė, jog daugiau kalcio patenka ne į kaulus, o į arterijas bei minkštuosius audinius.

Taip padidėja širdies ligų rizika. Kalcio perteklius taip pat gali paskatinti inkstų akmenų susidarymą į juos linkusių žmonėms.

Norint palaikyti sveiką jo kiekį organizme, geriau rinktis natūralius produktus. Šio mineralo gausu lašišoje, sardinėse, baltose pupelėse, migdoluose, brokoliuose ir lapinėse daržovėse.

Jodas

Nors kai kurie natūralios medicinos šalininkai rekomenduoja jo papildus, jodas turėtų būti vartojamas tik pasitarus su gydytoju. Šis mineralas dažnai siejamas su skydliaukės veikla, kadangi tai pagrindinis joje išskiriamų hormonų komponentas.

Vis dėlto, tiek per didelis, tiek per mažas jodo kiekis gali pakenkti šios endokrininės liaukos veiklai ir sukelti hipotireozę – klinikinį sindromą, atsirandantį dėl sumažėjusios minėtų hormonų gamybos.

Todėl, prieš pradedant vartoti papildus, labai svarbu įsitikinti, kad mineralo iš tiesų trūksta. Jo kiekis organizme gali būti nesunkiai apskaičiuotas ištyrus šlapimą.

Vitaminas E

Nors buvo manoma, kad vitaminas E sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, kataraktos, Alzheimerio ir vėžio riziką, įrodyta, kad šio preparato vartojimas paskatina kai kuriuos vėžinius susirgimus.

Vieno tyrimo metu atrasta, kad vyrai, kas dieną papildo suvartoję apie 300 mg, buvo labiau linkę į vėžį nei tie, kurie vartojo rekomenduojamą dienos dozę (15mg). Kitas tyrimas parodė, kad tiek vyrai, tiek moterys, vartojantys daug vitamino E, turėjo didesnę bendrą mirties riziką nei tie, kurie jo negėrė.

Vis dėlto, vartojant multivitaminų kompleksą, rūpintis nereikėtų. Juose esanti vitamino E dienos dozė yra nepakankama sukelti sveikatos problemas.

Vitaminas B6

Aštuoni B grupės vitaminai, sudarantys B kompleksą, yra būtini gerai sveikatai. Jie prisideda prie maisto pavertimo į energiją, padeda atminčiai, nėštumui, gražiai odai ir t. t.

Šių vitaminų yra gausu daržovėse, vaisiuose, vištienoje, žuvyje ir pilno grūdo maisto produktuose. Juos valgantys asmenys reikalingų mineralų gauna ir be papildų, todėl jų vartoti nereikia.

Tyrimas atskleidė, kad per didelis suvartotas B grupės vitaminų kiekis labiau kenkia, nei padeda. Jo perteklius gali sukelti neuropatiją – neurologinį sutrikimą, išvystantį dėl periferinės nervų sistemos pažeidimo ar visiško sužalojimo.

Geležis

Šis mineralas dalyvauja hemoglobino, deguonį kraujyje pernešančio komponento, susidarymo procese. Geležis taip pat reikalinga normaliai ląstelių veiklai ir hormonų sintezei.

Vis dėlto, geležies papildų vartoti nereikia, nebent kraujo tyrimo metu būtų aptiktas jos trūkumas. Šio mineralo perteklius organizme gali pakenkti kepenims, kasai ir netgi širdžiai.

Per daug geležies taip pat gali sukelti kepenų uždegimą, oksiduoti organizmą ir pažeisti ląsteles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.