Kaip sveikatai naudingas medus gali tapti nuodu?

Imunitetas – mūsų organizmo saugotojas, kiekvieną dieną kovojantis su begale mikroorganizmų ir saugantis mūsų ląsteles nuo išsigimimų. Apie tai, kaip veikia mūsų imuninė sistema „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo Vaikų ligų klinikos vedėjas prof. Vytautas Usonis.

Nerekomenduojama medaus pirkti parduotuvėje.<br>123rf nuotr.
Nerekomenduojama medaus pirkti parduotuvėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2016, 10:00 AM, atnaujinta May 29, 2017, 11:41 PM

Kas yra imunitetas?

Besivystant genetikai, paveldimumo ir kintamumo mokslams paaiškėjo, kad turi būti kažkas, kas saugotų organizmą ir genetiką nuo išsigimimo. Praeito šimtmečio viduryje susiformavo šiuolaikinės imunologijos pagrindiniai postulatai, kurie teigė, kad imunitetas, arba imuninė sistema – tai genetinio vientisumo palaikymo sistema.

Pagrindinė imuninės sistemos funkcija – užtikrinti genetinį vientisumą, atpažinti ląsteles, kurios praranda genetinį unikalumą, jas neutralizuoti tam, kad šios neduotų pradžios navikiniam augimui.

Šiuolaikinės imunologijos kūrėjai imuninę sistemą labai taikliai palygino su policinės priežiūros ar armijos struktūra. Tai yra struktūra, kuri prižiūri, kad valstybėje, arba mūsų organizme, būtų tvarka.

Koks imunitetas yra įgimtas?

Įgimtas imunitetas yra susijęs su svetimais padarais. Kadangi visi gyvename mikroorganizmų aplinkoje, aplink mus yra labai daug gyvybės rūšių, su kuriomis reikia bendrauti. Įgimtas imunitetas yra eilė struktūrų mūsų kūne, kurios atpažįsta mikroorganizmus.

Tie mikroorganizmai, su kuriais gyvename visą gyvenimą, yra geri. Tam, kad įgimtas imunitetas galėtų atskirti, kurie mikroorganizmai yra geri, o kurie ne, imunitetui vieną kartą reikia su jais susidurti ir prieš juos pasigaminti ginklų.

Kaip imuninę sistemą veikia medus?

Pasak bitininko Leopoldo Tarakevičiaus, laukuose augančias vaistažoles žmonės naudoja jau seniai ir tokiu būdu skatina žmogaus pasveikimą, o bičių produktai yra sveikatos šaltinis. Kadangi bitės nektarą suskaldo į dvi pagrindines dalis – gliukozę ir fruktozę, žmogaus organizmas, vartodamas medų, jau leidžia pailsėti kasai.

Nerekomenduojama medaus pirkti parduotuvėje tokiu atveju, jei medus yra skystas, vadinasi jis jau buvo kaitintas. Šildytas metus įgauna kitas savybes, o viena jo skilimo dalių yra nuodai. Nors nuo vieno ar kito šaukšto žmogus neapsinuodys, bet vartojant ilgesnį laiką, nieko gero nebus.

Imuninę sistemą stiprina sodo pienių medus, liepų ir aviečių medus. Peršalus močiutės mums virdavo liepų arba aviečių arbatą, nes jos skatina kraujotaką ir prakaitavimą, su kuriuo iš organizmo išeina peršalimas.

Itin vertingas ir grikių medus, kuris būna specifinio kvapo ir spalvos – tamsiai rudos, o kartais net juodos. Jis turi geležies mikroelementų, kurie yra statybinė raudonųjų kraujo kūnelių medžiaga.

Kaip imuninę sistemą veikia skiepai?

Įsivaizduokime, kad naujagimio imuninė sistema yra lyg ką tik surinkti ir į kareivines atvežti šauktiniai. Jų daug, visi šaunūs ir stiprūs, bet į karą juos leisti būtų negerai, juos geriau nusiųsti pasimokyti į poligoną.

Toks poligonas ir yra skiepas – mūsų imuninės sistemos treniravimas tam, kad išmoktume bendrauti su piktaisiais mikroorganizmais.

Ar visada reikia stiprinti imuninę sistemą?

Kartais ją reikia stimuliuoti ar slopinti, kartais reikia paveikti vieną grandį, o kartais – kitą. Labai dažnai, atlikus išsamius tyrimus, paaiškėja, kad pasakymai apie imuniteto gerinimą yra visiškai neefektyvūs.

Deja, atlikus griežtai kontroliuojamus medicininius tyrimus, paaiškėjo, kad garsioji ežiuolė yra tiek pat veiksminga, kiek placebas ar vanduo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.