Kenčiate dėl tokių balsvų bėrimų? Štai kaip tai galima pašalinti

Baltos odos paviršiuje susidariusios pūslelės, dar kitaip žinomos milijos vardu. Ji gali būti pirminė, atsirandanti kūdikiams, ir antrinė, pasireiškianti suaugusiems. Manoma, kad naujagimiams šios cistos atsiranda nesusiformavusių riebalinių liaukų vietoje, o antrinė – dėl pažeistų ar užsiblokavusių prakaito latakų.

Baltos odos paviršiuje susidariusios pūslelės, dar kitaip žinomos milijos vardu. Ji gali būti pirminė, atsirandanti kūdikiams, ir antrinė, pasireiškianti suaugusiems.<br>123rf nuotr.
Baltos odos paviršiuje susidariusios pūslelės, dar kitaip žinomos milijos vardu. Ji gali būti pirminė, atsirandanti kūdikiams, ir antrinė, pasireiškianti suaugusiems.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 4:57 PM

Tiek vienu, tiek kitu atveju tai keratinu užpildytos cistos. Keratinas – stiprus baltymas, randamas odoje, naguose ir plaukuose. Šios cistos kiek primena spuogus, kartais būna didesnės ir nesunkiai pastebimos, be to, dažniausiai pasireiškia veido srityje.

Manoma, jog pirminė milija atsiranda iš nesusiformavusių riebalinių liaukų, todėl ji taip būdinga naujagimiams. Antrinės milijos siejamos su pūslių ar traumos pažeidžiamais prakaito latakėliais. Taip pat jų atsiradimas gali būti nulemtas tam tikrų ligų: pūslinio pemfigoido, paveldėtos ar atsitiktinės epidermolizinės pūslinės, pūslinės kerpligės, odos porfirijos, kontaktinio dermatito ar nudegimų. Dermatoabrazija, radioterapija, tatuiruočių darymas, odos leišmanijozės, grybelinių infekcijų gydymas, vietiškai tepami kortikosteroidai taip pat gali lemti milijų formavimąsi.

Tai gali sukelti nepatogumų nuo jų kenčiančiam asmeniui. Laimei, egzistuoja įvairūs būdai joms pašalinti namuose. Tam prireiks gerai dezinfekuotų priemonių – smailios adatos ir smailaus, plono pinceto, rašoma prevention.com.

Pirmiausia, gerai nusiplaukite rankas, nusiprauskite gydomą sritį antibakteriniu muilu. Nusausinkite ją švariu rankšluosčiu, įsitikinkite, kad apšvietimas tinkamas procedūrai atlikti.

Paėmę švarią adatą labai švelniai pradurkite ja cistą. Įsitikinę, kad tai padarėte, pabandykite suimti miliją pincetu ir ištraukti cistos maišelį. Baigę procedūrą tęskite savo įprastą odos priežiūros rutiną.

Tiesa,šią procedūrą gydytojai dermatologai vertina prieštaringai. Nešvariais įrankiais galite sukelti infekciją, todėl jei dėl milijos kyla nepatogumų, vertėtų pasikonsultuoti su mediku.

Kiti pataria reguliariai šveisti odą, tokiu būdu užkertamas kelias negyvos odos ląstelių kaupimuisi. Masažuojama ji skaistėja, švarėja. Namuose nesunkiai galite pasigaminti šveitiklį su cukrumi, kuriam reikės vos kelių ingredientų: citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir, žinoma, cukraus.

Iš ketvirčio arba iš pusės citrinos išspaustas sultis sumaišykite su dviem valgomaisiais šaukštais cukraus ir šaukšteliu aliejaus. Švelniai porą minučių masę masažuokite į odą. Baigę palikite 20-iai minučių ir gerai nuplaukite vandeniu.

Siekdami geriausių rezultatų, darykite tai porą kartų per savaitę bent du mėnesius. Tokiu būdu ne tik palaikysite veido odą sveiką, bet ir sumažinsite miliją – šveičiant odą šios mažos cistos išsivalo.  Pavienės studijos nurodo, kad veiksmingas yra lokalus tretinoino, peroralinis etretinato, minociklino vartojimas esant plokštelinei milijos formai.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų gegužės 12 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.