Nemalonumai intymioje zonoje? Gali būti, per dažnai prausiatės

Higienos palaikymas, atrodo, yra intuityvus procesas: žinome, kokios priemonės mums tinka, kokios jų paskirtys. Deja, visos šios žinios išgaruoja kalbai pasisukus intymios higienos link. Informacijos trūkumas gali sukelti įvairius, nemalonius pojūčius, pradedant perštėjimu ir baigiant grybeline infekcija. Žemiau pateikiami patarimai, nurodantys, kaip derėtų rūpintis savo intymia vietele, pateikiami prevention.com.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 6:24 PM, atnaujinta May 25, 2017, 3:33 AM

1. Dėmesį sutelkite išorėje

Nors išoriniai lytiniai organai turėtų būti plaunami, vidinė jų dalis puikiausiai susitvarko pati. Makštis yra prisitaikiusi valytis pati ir palaikyti joje esančią bakterinę „ekosistemą“ sveiką.

Sunerimti verta tik pastebėjus pokytį išskyrose ar esant nemaloniems pojūčiams. Tokiu atveju derėtų kreiptis į medikus, kurie, atlikę tyrimą, nustatys, kokį gydymą skirti.

2. Nejauskite spaudimo įsigyti intymios higienos prausiklį

Vidutiniškai, skalėje nuo 0 iki 14, makšties pH vyrauja tarp 3,5 ir 4,5. Įvairių prausiklių pH yra lygus maždaug 8. Tai išreguliuoja natūralų, žemesnį lygį, esantį makštyje, o tai gali sukelti niežulį, sudirginimą bei nemalonų kvapą.

Jaučiant didelį poreikį, geriau rinktis bekvapį, intymiai zonai pritaikytą muilą. Jame nėra pridėtinių kvapniųjų medžiagų, galinčių sudirginti jautrią makšties gleivinę.

3. Prauskitės bent kartą per dieną, tačiau nepersistenkite

Švaros procedūras atliekant rečiau nei kas dieną, prakaitas ir išskyros kaupiasi. Taip ne tik sutrikdomas delikatus intymios vietelės balansas, bet ir atsiranda nemalonus kvapas. Todėl patariama praustis bent sykį per dieną naudojant tik rankas ar marlę.

Derėtų vengti kempinių, nes jų šiurkštumas gali sukelti miniatiūrines žaizdas, atveriančias kelią infekcijai. Tuo tarpu pernelyg dažnas prausimasis džiovina bei dirgina jūsų makštį.

4. Neplaukite makšties!

Tai labai svarbu įsidėmėti, kadangi joje vyrauja delikatus balansas tarp gerųjų ir blogųjų bakterijų. Plaunant makšties vidų yra atsikratoma abiejų, o tai suteikia daug didesnį šansą užsiveisti pastarosioms.

Tai vėliau gali sukelti grybelinę infekciją ar itin nemalonią bakterinę vaginozę, be to, sutrikdytas pH gali paskatinti sausumo pojūtį.

Iš tiesų, makštis – gana „savarankiškas“ organas, pasirūpinantis savimi. Patekę nešvarumai iš jos pašalinami išskyromis. Pakanka stebėti jų pokyčius ir, pastebėjus ar ėmus jausti kažką neįprasto, kreiptis į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.