Daugelio patirta odos būklė dar kelia klausimų. Štai atsakymas

Saulė – natūralus, odoje esančio melanino išsiskyrimą skatinantis šaltinis. Tačiau juo mėgautis derėtų atsakingai, patariama kontroliuoti laiką, kurį praleidžiate saulės atokaitoje. Tokio perspėjimo sulauksite iš visų gydytojų dermatologų. Kaip tai daryti ir ko imtis nudegus?

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 4, 2016, 8:52 AM, atnaujinta May 23, 2017, 1:57 AM

Daugiausia nudegusių – prie jūros

Atšilus orams žmonės suguža į paplūdimius, mėgaujasi šiluma. Daugeliui atrodo, kad šiek tiek saulės yra nepavojinga odai, tačiau joje nudegti tikrai paprasta. Užtenka nesisaugant pabūti netinkamu metu ir, tikėtina, kad imsite jausti pirmuosius nudegimo simptomus.

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėjos, gydytojos dermatovenerologės Aldonos Kajutytės, dažniausiai nudegimų pasitaiko tarp pajūrio gyventojų.

„Kai šalia yra didžiulis vandens telkinys, nenuostabu, kad atsiranda ir norinčių prie jo praleisti laiką. Kita, į mus dažnai besikreipianti pacientų grupė, – sodininkai. Taip yra todėl, kad saulė grėsminga ne tik tiesiogiai nudegindama odą. Ji paskatina įvairių medžiagų suaktyvėjimą augaluose, kurie vėliau sukelia dėl kontakto atsirandančias alergines reakcijas“, – teigė gydytoja.

Visi įdega skirtingai

Taip pat svarbu atminti, kad skirtingo tipo žmonės įdega skirtingai.

Tie, kurių plaukai, akys tamsios ir oda turi tamsesnį atspalvį, įdega greičiau, ryškiau ir daug rečiau kenčia nudegimus. Tuo tarpu šviesios, rausvos odos savininkai yra labiau linkę parausti, nudegti.

Pasak A.Kajutytės, nepaisant laiko, kurį šie asmenys praleis saulėje, jie niekuomet neįdegs taip, kaip „tamsesnio gymio“ žmonės.

„Tai labai svarbu žinoti, kadangi kai kurios mamos mano, kad jeigu vaikas daug laiko praleis saulėje dar nuo mažumės, vėliau jam bus lengviau įdegti. Saulė odos tipo pakeisti negali“, – kalbėjo medikė.

Negalvoja apie ateitį

Pasak dermatovenerologės A.Kajutytės, ypač jauni žmonės dažnai negalvoja apie ateitį. Jiems reikia „čia ir dabar“, todėl deginasi vidurdienį, kai saulės spinduliai yra pavojingiausi, tepasi odą įvairiais kremais.

Medikė priminė, kad oda – didžiausias organas, todėl nederėtų ant jos tepti įvairių chemikalų, dažų turinčių priemonių. „Manau, jeigu pacientai galėtų pažvelgti į ateitį, smarkiai sumažėtų tokiais produktais ir saulės spinduliais piktnaudžiaujančių asmenų. Įvairūs daug chemijos turintys produktai sukelia alergijas, kai kurie jų sudėtyje esantys elementai yra kancerogeniniai, taigi gali sukelti vėžį.

Pernelyg atkaklus siekis įdegti natūraliai taip pat gresia vėžiu. Be to, šis pomėgis sausina odą ir taip skatina raukšlių atsiradimą, bėgant metams formuojasi pigmentinės dėmės. Gali atsirasti keratozė – ikinavikinė odos liga, kuriai būdingi pavieniai ar dauginiai netaisyklingos formos suragėję odos židiniai. Paprastai jie būna pasidengę atsilupusius žvynus primenančiais dariniais“, – teigė ji.

Ypač rizikuoja tie, kurie naudojasi pigiais kosmetikos produktais. Tad geram kremui nuo saulės pinigų reikėtų nepagailėti.

Ką daryti nudegus?

Visų pirma tiems, kurie be įdegio gyventi negali, derėtų atsiminti, kad degintis galima iki 10 val. ryto, o pratęsti nuo 14–15 val. Tokiu būdu išvengsite nudegimų, įdegsite iš lėto, tačiau lėčiau ir nubluksite.

O tiems, kas jau nudegė – pirmiausias žingsnis – eiti iš saulėkaitos. Gali nuskambėti banaliai, bet tai – vienas iš geriausių būdų sumažinti saulės padarytą poveikį ir apsisaugoti nuo ilgalaikės žalos. Nemanykite, kad jus apsaugos pakartotinai užsiteptas saulės kremas.

Tuomet atvėsinkite odą, mat į karštį oda reaguoja uždegiminiu atsaku, dėl to atsiranda patinimas, skausmas. Karštis taip pat naikina melanocitus – ląsteles, gaminančias melaniną, kuris odai suteikia pigmentą. Dėl to gali atsirasti pablyškusios dėmės. Odos atvėsinimas „išjungia“ uždegiminius mechanizmus ir sumažina žalą. Švelniai prauskite nudegusią odą vėsiu vandeniu 20 minučių, naudokite antiseptikų turintį prausiklį. Į vonią galite įpilti avižų – jos turi natūralių cheminių medžiagų, padedančių nuraminti odą. Jeigu negalite maudytis arba tai nepadeda atvėsti, suvilgykite flanelinį audinį šaltame vandenyje ir uždenkite nudegusį plotą, kol jis taps vėsus paliesti.

Didžiausias nudegimo saulėje pavojus – pažeisti DNR, kadangi ultravioletiniai spinduliai į odą išleidžia kenksmingas molekules (laisvuosius radikalus), tai padidina ląstelių mutavimo tikimybę, kuri gali baigtis odos vėžiu. Žalioji arbata turi antioksidantų, kurie naikina laisvuosius radikalus, todėl teoriškai ji turėtų padėti sumažinti žalą. Į dubenį įdėkite 5 žaliosios arbatos maišelius ir užpilkite verdančiu vandeniu. Kai pritrauks, pusvalandžiui pastatykite į šaldytuvą. Tuomet arbatoje suvilgykite gabalėlį audinio ir uždėję ant nudegusios vietos palikite pusvalandžiui.

Saulėje nudegusi oda yra dehidratuota, todėl ją reikia sudrėkinti. Drėkikliai veikia kaip barjeras, neleidžiantis prarasti vandens; uždegiminė oda netenka vandens, nes odos barjeras yra suardytas. Tepkite kremą be kvapiklių su tokiais ingredientais, kaip glicerinas, ramunėlės ar alijošius, jie padeda sumažinti uždegimą.

Galima pabandyti ir steroidinį tepalą, pavyzdžiui, hidrokortizoną, bet negalima tepti jo ant veido, naudoti galima tik kelias dienas. Jeigu ant odos atsirado pūslių ar atsivėrė žaizdų – kreipkitės į medikus.

Pagelbėję pažeistai sričiai, apsivilkite laisvus drabužius, kad išvengtumėte dirginimo, ir gerkite daug vandens. Netekus daug skysčių, gali ištikti dehidratacija, kamuoti galvos skausmai ir pykinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.