Moterims patiks: 7 pratimai celiulitui įveikti

Kiekviena moteris tikriausiai bijo tos dienos, kuomet ant savo kojų atras pirmuosius celiulito pėdsakus. Nors celiulitas sveikatai nekenkia, jis gali sukelti pakankamai didelį psichologinį diskomfortą.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Jun 26, 2016, 11:18 AM, atnaujinta May 20, 2017, 3:39 PM

Apie celiulitą ir jo gydymo būdus „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Namų daktaras“ pasakojo gydytoja reabilitologė Darja Saprunova.

– Kas yra celiulitas?

– Celiulitas yra poodinio riebalinio audinio sankaupos, kurios suteikia odai nelygų, gruoblėtą, apelsino žievelės paviršių. Jis gali būti sėdmenyse, šlaunyse, pilvo, liemens srityse, rankose.

Populiariausia teorija, dėl ko atsiranda celiulitas – sutrikęs limfos nutekėjimas iš poodinio riebalinio audinio. Medžiagų apykaitos produktai nepasišalina, o tai sukelia lengvą uždegimą ir riebalinio audinio ląstelės yra tarsi įkalinamos jungiamojo audinio tarpeliuose.

– Kodėl celiulitas atsiranda tik moterims?

– Manoma, kad celiulitą labiau sąlygoja moteriški lytiniai hormonai estrogenai. Taip pat nustatyta, kad vyrų jungiamasis poodinis junginys išsidėstęs kiek kitaip, negu moterų. Moterų skaidulėlės išsidėsčiusios statmenai, o vyrų – įstrižai.

Vyrai kartais serga celiulitu, bet to priežastys – vyriško hormono testosterono nepakankamumas, pavyzdžiui dėl sėklidžių pašalinimo. Taip pat celiulitą gali turėti onkologiniai ligoniai vyrai, jei jie gauna didelę dozę estrogenų terapijos.

– Kaip atpažinti celiulitą?

– Daugiau negu pusė moterų, kurios turi celiulitą, jį pastebi jau iki 20 metų amžiaus. Jos pastebi odos pakitimus. Kai suima šlaunį, pamato, kad oda yra nelygi – duobėta, su šiek tiek išsiplėtusiomis poromis, šaltesnė. Čiupinėjant galima jausti duobutes, mazgelius – netolygų riebalų pasiskirstymą.

– Ar celiulitas žaloja sveikatą?

– Tiesiogiai – ne, bet mūsų visuomenėje, kurioje grožis yra labai akcentuojamas, tai gali kelti didelį psichologinį diskomfortą. Moteris gali drovėtis apsinuoginti paplūdimyje, vengti sportuoti.

– Kaip gydyti celiulitą?

– Vien dietos ar fizinio aktyvumo neužtenka, turi būti visų priemonių kompleksas. Reikia dietoje riboti kilokalorijų, druskos suvartojimą, taip pat reguliariai mankštintis, atlikti pratimus pilvo, kojų, šlaunų raumenims.

Šalia turi būti ir masažas. Yra labai stiprus mechaninis masažas, daromas rankomis, kurio metu žmonės kartais skundžiasi nedideliu kraujavimu, o taip pat ir aparatinis masažas vakuumu.

Taip pat yra vandens procedūros, labai efektyvus Šarko dušas, kuomet stipri vandens srovė nukreipiama į žmogaus kūną, mechaniškai stipriai išmasažuojama, o tai pagerina kraujotaką.

Ultragarso terapija, smūginių bangų terapija, mikrobangos, kurios šildo audinius, infraraudonųjų spindulių, lazerių terapijos taip pat pagerina kraujotaką ir limfotaką. Pastebėta, kad krioterapija arba gydymas šalčiu taip pat sumažina riebalinio audinio kaupimąsi.

- Ar celiulitas gali atsinaujinti?

– Jeigu nieko nedarysite, celiulitas vėl atsinaujins. Namuose kiekvieną dieną reiktų savarankiškai, dėl savęs atlikti kineziterapiją, nes pratimai yra paprasti.

Išbandyti verta –  7 pratimai

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus kineziterapeutė Natalja Gorbačevskaja pasidalino keliais pratimais apatinei kūno daliai, kuriais moterys, atlikdamos namie, sumažins celiulitą.

Prieš pradedant reiktų padaryti apšilimą – sparčiu žingsniu pavaikščiokite ar pabėgiokite. Jei namie turite treniruoklį dviratį, juo pavažiuokite 10-15 min. Žemiau pateiktus pratimus kartokite 10-30 kartų – tiek, kiek leidžia jūsų fizinis pajėgumas.

1. Atsistokite, kojos plačiau, nei pečių plotyje, pėdos pasuktos į išorę. Iškvėpimo metu lėtai pritūpkite, o įkvėpimo metu – kelkitės į viršų.

2. Kojos pečių plotyje, pėdos žiūri į priekį, delnai sudėti kartu. Iškvėpimo metu pritūpkite, tarsi sėdantis ant kėdutės ir tuo pat metu rankas kelkite į viršų. Įkvėpdami išsitieskite.

3. Viena koja ženkite į priekį. Tuomet tūpkitės, abi kojas nuleisdamos 90 laipsnių kampu. Pritūpimo metu iškvėpkite, išsitiesiant – įkvėpkite. Tą patį pratimą pakartokite su kita koja priekyje.

4. Atsigulkite ant nugaros ant kilimėlio, kojas sulenkite pečių plotyje. Įkvėpimo metu kelkite dubenį į viršų, užlaikykite ir lėtai nuleiskite žemyn.

5. Rankos sulenktos prie ausų, įsivaizduokite, kad tarp smakro ir krūtinės yra teniso kamuoliukas, kuris neleidžia judinti galvos. Iškvėpimo metu atkelkite pečius, o leidžiantis – įkvėpkite. Šio pratimo metu dirba pilvo raumenys.

6. Atsistokite keturiomis, stenkitės nugarą išlaikyti tiesiai. Iš pradžių koją lenkite link delno, vėliau tieskite atgal iki nugaros lygio.

7. Stovint keturiomis, ištieskite koją atgal ir sulenkite 90 laipsnių kampu per kelį. Lengvai spyruokliuokite koją į lubas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.