7 dalykai, kuriuos apie sveikatą pasako šlapimo spalva

Pasirodo, nusišlapinus galima labai daug sužinoti apie tai, kas vyksta žmogaus organizme. Pastaruoju metu tapo ypač populiaru siekti, jog šlapimas atitiktų šviesiai gelsvą, skaidrią spalvą. Tai parodo, jog jūsų kūnui netrūksta skysčių.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 12:22 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:55 PM

Visgi, šis tyrimas nėra visuomet tikslus, kadangi egzistuoja daugybė skirtingų šlapimo atspalvių, nurodančių skirtingas ligas ar sutrikimus. Nors tamsiai geltona spalva parodo, jog organizmui iš tiesų yra maža skysčių, šviesiai gelsva ne visuomet reiškia, jog jų vartojate pakankamai, rašoma prevention.com.

Tam, kad būtų paprasčiau, žemiau pateikiame sąrašą, kuriame aprašyta kiekviena šlapimo spalva ir tai, kaip ją reikėtų interpretuoti.

1. Raudona

Greičiausiai tai burokėlių, rabarbarų ar gervuogių valgymo pasekmė. Jei maisto produktai yra šlapimo spalvos priežastis – tai turėtų praeiti per parą. Vis dėlto, pastebėjus, jog niekas nesikeičia, tai gali būti šlapimo pūslės ar inkstų auglio simptomas.

Jei neseniai nesimaitinote nei vienu iš aukščiau išvardintų produktų, šlapime pastebite kraujo krešulių ar šiaip audinių, derėtų nedelsti ir kreiptis į medikus. Abu šie augliai yra itin reti, tačiau dažnai nediagnozuojami. Taip dažniausiai nutinka moterims, kadangi šios neretai kraujavimą sieja su menstruacijomis.

2. Oranžinė

Lygiai kaip ir oda, valgant daug morkų šlapimas taip pat gali pakeisti spalvą. Per didelis suvartotas beta-karotino kiekis yra pašalinamas šlapinantis. Nereceptiniai šlapimo takų infekcijai gydyti skirti ir kraują skystinantys vaistai taip pat gali pakeisti šią spalvą.

Paprastai tai nereiškia nieko blogo, tačiau pastebėjus, jog oranžinė yra iš tiesų intensyvi, o akių obuoliai pageltonavo – gali būti, jog yra kepenų pažeidimų.

3. Neoninė geltona

Ryškiai geltona spalva yra susijusi su vartojamais B grupės vitaminais. Tai nereiškia nieko blogo ir sveikatai nekenkia.

4. Žalia

Yra žinoma, jog smidrai šlapimui suteikia nemalonų kvapą. Visgi, kartais jie jį ir nudažo, taigi, jei neseniai valgėte šią daržovę, nenustebkite pastebėję pakitusią spalvą.

Jei, vis dėlto, smidrų nevalgėte, gali būti kad sergate šlapimtakių infekcija. Nors ši forma yra itin reta, ją sukeliančios bakterijos taip pat padeda inkstų akmenų susiformavimui. Tokiu atveju būtų geriausia kreiptis į medikus ir laikytis paskirto gydymo.

5. Mėlyna

Retas genetinis sutrikimas hiperkalcemija ne tik reiškia, jog kauluose yra per daug kalcio, bet ir nudažo šlapimą mėlynai. Visgi, šis sutrikimas yra toks retas, kad dauguma medikų jo nesutinka per visą savo karjerą.

6. Ruda

Reta sveikatos sutrikimų grupė, vadinama porfirija, yra atsakinga už rudos spalvos šlapimo išskyrimą. Sergantys šiomis ligomis asmenys yra jautrūs šviesai, o rudas šlapimas neretai yra lydymas traukulių, bėrimų ar pilvo skausmų.

Kraujas šlapime taip pat gali pakeisti jo spalvą. Jei pastaruoju metu nevalgėte rabarbarų ar fava pupų, verta kreiptis į medikus. Gali būti, kad šlapimo takų sistemoje yra auglys.

7. Balta

Jeigu pastebėjote, jog šlapinatės baltai – spalva neskaidri, miglota – tai reiškia, jog iš organizmo kartu su šlapimu pašalina pūliai. Tai pastebėjus derėtų nedelsiant kreiptis į medikus ir laikytis jų skirto gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio