Apie šį vitaminą visi nutyli, nors jis galėtų išgelbėti gyvybę

Nuolat girdime apie vitaminus A, B, C, D, E, o apie K? Tai vienas iš mažiau žinomų vitaminų, tad retas žino, iš kokių maisto produktų jo gauna ir kam jis reikalingas.

Lietuviškas vitamino K šaltinis – šermukšnio uogos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviškas vitamino K šaltinis – šermukšnio uogos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2016, 2:14 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:20 AM

Brightside.me pasidomėjo svarbiausiais faktais apie šį vitaminą.

Pirmiausia, reikėtų žinoti, kad vitaminas K turi dvi formas. Tai – filochinonai (vitaminas K1) ir melachinonai (vitaminas K2).

Vitamino K1 gausu žaliose lapinėse daržovėse, tuo tarpu K2 – fermentuotuose maisto produktuose.

Bendrai vitaminas K organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms.

Kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose: padeda pernešti kalcį, tad palaiko kaulų stiprumą.

Taip pat skatina raumenų veiklą, gali sumažinti osteoporozės riziką.

Šis vitaminas būtinas normaliai inkstų veiklai. Be to, moksliškai įrodyta, kad jis apsaugo kraujagysles nuo aterosklerozės, o tai reiškia, kad sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, neretai pasibaigiančių mirtimi, riziką. Mažina ir Alzheimerio bei prostatos vėžio riziką.

Nors vitamino K trūkumas pasitaiko labai retai, mat jį gamina žarnyno bakterijos, stoka gali atsirasti dėl kepenų ligų, pažeidimų, sutrikus žarnyno mikroflorai, pavyzdžiui, vartojant antibiotikus. Taip pat sutrikus riebalų įsisavinimui dėl tulžies takų nepraeinamumo. Trūkstant vitamino, sunkiau kreša kraujas, kraujuoja dantenos.

Rekomenduojama dienos vitamino K norma nustatoma atsižvelgiant į amžių, lytį ir svorį. Suaugusiems tai – 0,001 mg kilogramui svorio. Tad jei sveriate 70 kilogramų, Jums reikėtų kasdien suvartoti 0,07 mg šio vitamino.

Jo gausu žolelėse: bazilikuose, šalavijuose, čiobreliuose, kalendroje, mairūnuose, pipirnėse, rėžiukuose.

Žaliose lapinėse daržovėse: kopūstuose, špinatuose, salotose, Briuselio kopūstuose.

Tokiose daržovėse kaip ropės, česnakai, salierai, brokoliai, žiediniai kopūstai, šparagai, pankoliai.

Yra ir aštriuose prieskoniuose: juoduosiuose ir čili pipiruose, jo turi ir karis.

Vitamino K aptinkama ir sojos produktuose, alyvuogių aliejuje ir džiovintuose vaisiuose.

Lietuviškas vitamino K šaltinis – šermukšnio uogos.

Tiesa, reikia nepamiršti, kad kaip ir visų vitaminų, vitamino K taip pat galima ir perdozuoti. Tai pavojingiausia kūdikiams, mat tuomet gali išsivystyti gelta arba pasireikšti smegenų pažeidimai.

Todėl dėl vitaminų trūkumo organizme visuomet geriausia pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.