7 mitai apie skausmą. Tiesa jus priblokš

Kai kuriems asmenims skausmas yra nuolatinis, kasdienis palydovas. Dažniausiai jį kenčiantys žmonės būna išbandę kone viską siekdami nemalonių pojūčių atsikratyti. Deja, ne visi patarimai yra veiksmingi, o kai kurie netgi gali pakenkti, rašė prevention.com.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-26 18:51, atnaujinta 2017-05-17 17:36

Žemiau esančiame sąraše išvardyti 7 dažniausiai apie skausmą girdimi mitai. Kai kurie iš jų buvo paneigti, o kiti patvirtinti mokslininkų, kurie taip pat pasidalino patarimais, kaip jį įveikti.

1. Mitas: oro ir temperatūros kaita gali sukelti skausmą

Kaip yra iš tikrųjų: jeigu keičiantis orams jaučiate paaštrėjusį sąnarių skausmą, tai – ne tik Jūsų vaizduotės vaisius. Įvairių tyrimų metu buvo įrodyta, kad besikeičiantis atmosferos slėgis tiesiogiai paveikia įvairių žmonių sąnarių skausmą.

Labiausiai nuo jo kenčia artritu sergantys asmenys. Ekspertai mano, kad atmosferos slėgio pokyčiai daro įtaką sąnaryje esančio slėgio kitimui. Dažniausiai skausmas yra jaučiamas esant žemam atmosferos slėgiui, o jam pasikeitus į aukštą, simptomai palengvėja.

2. Mitas: poilsis padeda įveikti nugaros skausmą

Kaip yra iš tikrųjų: deja, atmetus gydymąsi po patirtos traumos, medikai teigia, kad visiškas poilsis yra vienas blogiausių pasirinkimų siekiant įveikti nugaros skausmą. Absoliutus fizinės veiklos atsisakymas tik pablogina esamą situaciją.

Taip yra todėl, kad sumažinus judėjimą pamažu atrofuojasi raumenys, o tai, vėl grįžus prie įprastinės veiklos, skausmą tik paaštrina. Norint to išvengti derėtų atlikti tempimo pratimus, užsiimti joga bei kitu raumenis stiprinančiu sportu.

3. Mitas: antsvorio metimas gali pagelbėti nuo nuolatinio skausmo

Kaip yra iš tikrųjų: jeigu kenčiate nuo antsvorio ar esate nutukęs, svorio metimas turėtų būti viena iš pagrindinių priemonių kovojant su nuolatiniu sąnarių skausmu. Medikai teigia, kad net 5 – 6 kilogramų atsikratymas gali padėti išsigelbėti nuo kelių ir šlaunų sąnarių skausmo.

4. Mitas: jei nėra jokios mokslinės priežasties, skausmas yra tik įsivaizduojamas

Kaip yra iš tikrųjų: vien to, kad medikai neranda jokios priežasties, kodėl asmuo jaučia skausmą, nereiškia, kad jis jo nejaučia. Skausmo perdavimas į smegenis įvairiais receptoriais yra vadinamas nocicepcija.

Deja, dėl ypatingai sudėtingos žmogaus organizmo sistemos yra kone neįmanoma nustatyti visų įmanomų šio proceso priežasčių.

Fibromialgija ir nuolatinio nuovargio sindromas yra tik kelios mokslui žinomos, tačiau itin sunkiai nustatomos ligos, pacientams sukeliančios stiprų ir nuolatinį skausmą.

5. Mitas: skausmas – natūralus senatvės palydovas

Kaip yra iš tikrųjų: kaip ir žili plaukai ar atsirandančios raukšlės, įvairūs paskaudėjimai taip pat yra natūrali gyvenimo dalis. Vis dėlto, dažnai pasikartojantis skausmas tikrai neturėtų būti toleruojamas ar, tuo labiau, ignoruojamas.

Net ir senatvėje skausmas neturėtų tapti kasdieninio gyvenimo dalimi. Jeigu pajautėte, kad jus vargina šis simptomas, nedvejokite kreiptis į gydytoją. Įvairių medikamentų bei fizinės reabilitacijos pagalba turėtų būti įmanoma nemalonius pojūčius palengvinti.

6. Mitas: nederėtų jaudintis dėl nestipraus skausmo

Kaip yra iš tikrųjų: pernelyg daug žmonių mano, kad skausmas – tai savotiška gyvenimo dalis, kurios išvengti neįmanoma. Visgi, tai simptomas, kurio ignoruoti nederėtų.

Tai ypač svarbu jeigu skausmas nepraeina per artimiausias dvi savaites nuo jo pradžios, palaipsniui tampa vis stipresnis ar trukdo atlikti kasdienes užduotis. Į jį derėtų žvelgti kaip į tam tikrą pavojaus signalą – jeigu jaučiate diskomfortą, vadinasi, kažkas yra ne taip.

7. Mitas: skausmą malšinantys vaistai sukelia priklausomybę

Kaip yra iš tikrųjų: vaistai, kurie yra vartojami pagal indikacijas, paprastai yra saugūs. Deja, neretai jie gali sukelti fizinę organizmo priklausomybę, todėl be galo svarbu laikytis griežtų juos skyrusio mediko nurodymų.

Tai reiškia, kad staiga nutraukus jų vartojimą yra jaučiami nemalonūs abstinencijos simptomai. Visgi, tai nenuostabu, kadangi pastaruoju metu išrašomi skausmą malšinantys vaistai yra vieni populiariausių narkotikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.