Vaistažoles vartojate nesusimąstydami. O gal galite nukraujuoti?

Geriantieji žolelių arbatas turėtų žinoti, jog tai vis dėlto ne maistas, o vaistas. Kartu su žolelių arbatomis vartojate cheminius vaistus, kavą ar alkoholį? O ar žinote, kokių šalutinių poveikių tai gali turėti? Pasak žolininko-vaistininko Mariaus Lasinsko, vis dar stinga didelės apimties mokslinių tyrimų apie žolelių ir cheminių vaistų vartojimo vienu metus pasekmes, tačiau tai nereiškia, kad neturėtumėte būti atsargesni.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2016, 7:50 AM, atnaujinta May 17, 2017, 12:30 PM

Sustiprina vienas kito poveikį

„Medikams šiuo klausimu neretai stinga žinių, o ir apskritai ši sritis dar mažai ištyrinėta“, – paklaustas apie žolelių irvaistų poveikį, prabilo žolininkas.

Tačiau logiškai mąstant, pasak jo, taip pat veikiančių žolelių ir vaistų vartojimas sustiprina poveikį, tad reikėtų rinktis arba vieną arba kitą.

„Be abejonės, rekomenduočiau pirmiausia išbandyti natūralų gydymą, tai yra, žoleles. Tiesa, jei jau vartojate cheminius preparatus, negalima jų staiga mesti ir imti gydytis žolelėmis. Tai reikia daryti palaipsniui“, – patarė M.Lasinskas.

Žmonėms prieš žolelių arbatų vartojimą derėtų pasitarti su gydytoju, vaistininku ar žolininku, kadangi yra galima kai kurių augalų medžiagų sąveika su vaistais, anestetikais ar kontraceptikais jau yra žinoma. Pacientui derėtų informuoti gydytoją apie žolelių arbatos vartojimą, kai jis skiria gydymą.

Apie šias atsargumo priemones reiktų atsiminti vartojant ir paprastas arbatžoles ar kavą, nes pastarosios kai kuriuos organizmo procesus veikia netgi stipriau.

Panašiai ir su alkoholiu. M.Lasinskas pasakojo, kad vaistažolių antpilai nuo seno vartojami siekiant sustiprinti žolelių poveikį.

„Užpylus žoleles alkoholiu ir taip vartojant yra sulaukiamas stipresnis poveikis nei geriant žolelių arbatas, tuomet, tikėtina, sulauksite ir greitesnio rezultato. Tačiau reikia nepamiršti, kad užpilų vartojimas yra saikingesnis nei arbatų ir dėl to reikėtų pasitarti su specialistu“, – tikino jis.

Kas jau žinoma?

Nors tyrimų apie žolelių ir vaistų ar kavos vartojimą kartu dar stinga, kai kurie kenksmingi deriniai jau pastebėti.

Pavyzdžiui, valerijonų negalima vartoti kartu su kitais raminančiais vaistais ir antidepresantais, nes poveikis sustiprėja, o rezultatas gali būti neprognozuojamas.

Jonažolės atsisakykite jei vartojate antidepresantus, mat kitu atveju galite sulaukti rimtų šalutinių poveikių, įskaitant seratonino sindromo atsiradimą. Tai sveikatai pavojinga būklė, sukelta padidėjusios centrinių bei periferinių serotonino receptorių dirginimo ir pasireiškianti mąstymo, judėjimo bei autonominės nervų sistemos sutrikimais. Jonažolės taip pat didina moteriškų hormonų estrogenų metabolizmą, todėl jų negalima naudoti kartu su kontraceptikais.

Ženšenis skystina kraują, todėl jo nereikėtų vartoti geriant vaistus nuo diabeto, širdies ligų, mažinančius kraujo spaudimą.

Saldymedžio verta vengti, jei vartojate vaistus nuo aukšto kraujospūdžio ar laisvinamuosius. Nevirškinimo jausmo kamuojami asmenys neretai susigundo saldymedžių vaistinėmis savybėmis. Tačiau vartojant vaistus nuo aukšto kraujospūdžio arba laisvinamuosius saldymedžių dozė gali sukelti pavojingą kalio koncentracijos kraujyje mažėjimą.

Ežiuolė pasižymi antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu, todėl netinka kartu su priešmikrobiniais preparatais, jų sąveika kenkia kepenims. Jos taip pat neturėtų vartoti žmonės, sergantys autoimuninėmis ligomis, tuberkulioze.

Skaistenio venkite, jei vartojate kraują skystinančius medikamentus. Skaistenis gerai žinomas kaip galvos skausmų malšintojas, tačiau jis taip pat gali sulėtinti kraujo krešėjimą. Be to, jei esate alergiškas astrinių šeimos augalams, pavyzdžiui, chirazantemoms, vartodami kraują skystinančius vaistus ir skaistenius kartu galite išprovokuoti stipresnes alergines reakcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.