8 sėdimojo darbo valandų žalą galite atitaisyti per valandą

Mažiausiai viena fizinio aktyvumo valanda per dieną gali būti reikalinga siekiant kompensuoti žalą, daromą sėdėjimo prie darbo stalo 8 valandas. Tyrimo duomenimis, 150 minučių pratimų per savaitę, kuriuos rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), daugumai žmonių yra nepakankamas krūvis.

5 minučių pertrauka kas valandą, net skirta nueiti iki spausdintuvo, yra naudinga.<br>„123rf.com“ nuotr.
5 minučių pertrauka kas valandą, net skirta nueiti iki spausdintuvo, yra naudinga.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2016, 2:12 PM, atnaujinta May 17, 2017, 9:08 AM

Tarptautinių ekspertų komanda išsiaiškino, kad mirties rizika tyrimo laikotarpiu, trukusiu nuo 2 iki 18 metų, buvo 9,9 proc. tų žmonių, kurie sėdėdavo 8 ir daugiau valandų per dieną ir mažai judėjo, lyginant su 6,8 proc. žmonių, kurie sėdėjo mažiau nei 4 valandas per dieną ir buvo aktyvūs bent valandą per dieną, rašo „The Guardian“.

Jie taip pat nustatė, kad didesnė mirties tikimybė, siejama su sėdėjimu 8 valandas per dieną, sumažėjo tiems žmonėms, kurie užsiėmė aktyvia fizine veikla bent valandą per dieną.

„Tau nereikia sportuoti, tau nereikia eiti į sporto salę. Užtenka vikriai pavaikščioti ryte, pietų metu, po vakarienės vakare. Tu gali išdalinti aktyvią veiklą per visą dieną, bet turi tai daryti bent valandą“, – sakė mokslinio darbo vadovas, Norvegijos sporto mokslų mokyklos ir Kembridžo universiteto profesorius Ulfas Ekelundas.

Moksliniame straipsnyje, publikuotame JK medicinos žurnale „Lancet“, analizuota 16-os ankstesnių tyrimų duomenys, kuriuose daugiausia įtraukti vyresni nei 45 metų žmonės iš JAV, Vakarų Europos ir Australijos. Straipsnio autoriai nustatė, kad viena valanda „vidutinio intensyvumo“ pratimų, tokių kaip ėjimas 5,6 km/val. greičiu ar važiavimas dviračiu 16 km/val. greičiu, buvo pakankamas krūvis mažinant ilgo sėdėjimo daromą žalą.

Profesorius U. Ekelundas pripažino, kad dėl didelio darbo krūvio ne visi darbuotojai gali sau leisti daryti ilgas pertraukas.

„Nelengva skirti vieną valandą per dieną fizinei veiklai, tačiau... JK suaugusieji televizorių žiūri vidutiniškai 3 val. 6 min. ar panašiai, daugiau nei 3 valandas. Nežinau, ar to yra per daug prašyti, kad bent mažą tų 3 valandų dalį jie skirtų fiziniam aktyvumui.“

U. Ekelundas taip pat sakė, kad 5 minučių pertrauka kas valandą, net skirta nueiti iki spausdintuvo, yra naudinga.

Kitoje to paties tyrimo dalyje, publikuotoje „Lancet“ žurnale, skaičiuojama, kad fizinis neaktyvumas pasaulio ekonomikai kainuoja 60,9 mlrd. EUR per metus – sveikatos priežiūrai ir sumažėjusiam produktyvumui.

Nepriklausoma ekspertė U. Ekelundo ir jo komandos tyrimą įvertino teigiamai: „Žmonės, kurie sėdi daug valandų, turėtų dėl to susirūpinti. Jie galėtų pasinaudoti šio tyrimo išvadomis kaip proga būti aktyviems.“

Pasak PSO atstovo, rekomendacijos dėl sėdėjimo ir sėslios rutinos dar nėra prieinamos. Tačiau PSO jau anksčiau rekomendavo valstybių vyriausybėms imtis priemonių, kad aplinka, kurioje gyvena ir dirba žmonės, būtų palanki fiziniam aktyvumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.