Skandalas: sužinoję tai tarpdančių siūlo nebepirksite

Neseniai odontologijos sritį sudrebino naujiena, kad tarpdančių valymas specialiu siūlu yra pervertintas ir nenaudingas.

Asociatyvioji nuotr.<br>„123rf.com“
Asociatyvioji nuotr.<br>„123rf.com“
Prof. dr. Alina Pūrienė.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Prof. dr. Alina Pūrienė.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 6:58 AM, atnaujinta May 16, 2017, 4:07 AM

Jungtinėse Amerikos Valstijose apie tarpdančių siūlo naudojimo naudą kalbama jau nuo 1979 metų. Rekomendacijose, kuriose nurodoma, kaip tinkamai palaikyti burnos higieną, buvo teigiama, kad, be dantų valymo šepetėliu, tarpus tarp jų derėtų išvalyti ir siūlu.

Vis dėlto 2016 metų rekomendacijose paskutinė dalis yra praleidžiama.

Skandalą paskatino odontologo nuoširdumas

Neramumai prasidėjo spaudoje pasirodžius „The Associated Press“ žurnalisto bei Pulicerio premijos konkurso finalininko Jeffo Donno straipsniui, kuriame teigiama, kad tarpdančių valymas siūlu yra visiškai nenaudingas sveikatai. Būtent šio vyro dėka jis buvo pašalintas iš atnaujintų rekomendacijų.

J.Donnas sugaišo beveik ketverius metus tyrinėdamas šį dantų priežiūros metodą po to, kai 2012-aisiais jo sūnaus odontologas patikino, kad tai nenaudinga burnos higienai.

Pradėjęs domėtis žurnalistas atrado, jog 2010 metais išleistos rekomendacijos teigė: „Geriausias būdas sumažinti susikaupusio cukraus ir krakmolo kiekį burnoje yra fluorido prisotinto vandens gėrimas, o dantų valymas tam skirtu šepetėliu bei tarpdančių išvalymas specialiu siūlu yra veiksmingiausi metodai išvengti ėduonies.“

Atliktas tyrimas sulaukė teigiamų rezultatų

Norėdamas išsiaiškinti, ar ši rekomendacija buvo teisinga, J.Donnas pradėjo tyrimą. Jis surado net 25 studijas, kuriose buvo teigiama, jog buvo „labai mažai“ įrodymų apie šio įpročio naudą.

Vienas iš 25 dokumentų apėmė net 12 skirtingų klinikinių tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 1083 asmenys. Jį vykdę mokslininkai atrado, kad siūlo panaudojimas neturėjo jokios naudos siekiant išvengti ėduonies ar dantenų infekcijos.

Aptikęs įrodymų trūkumą J.Donnas pateikė Informacijos laisvės akto prašymą, kuriuo kreipėsi į JAV žemės ūkio departamentą. Jis kas penkerius metus išleidžia atnaujintas mitybos rekomendacijas. Pastebėjusi įrodymų trūkumą komisija buvo priversta pašalinti šį punktą iš atnaujinto sąrašo.

Vis dėlto šio sprendimo teko laukti net pusę metų, o pakeitimas buvo atliktas tyliai. Po to, kai viešai buvo paskelbtos atnaujintos mitybos rekomendacijos, žurnalistas sulaukė atsakymo. Laiške buvo rašoma, kad prieš paskelbiant apie įpročio naudą niekas nebuvo iš tikrųjų ištyręs, ar tarpų tarp dantų valymas siūlu tikrai yra naudingas.

Atradimą patvirtino ir Amerikos periodontologijos akademikai. Jie nustatė, kad studijos, kuriose teigiama, jog siūlas yra būtinas palaikant burnos higieną, nėra patikimos. Dažniausiai tai buvo itin mažos trukmės bei nedaug dalyvių apimantys tyrimai.

O kad būtų galima išsiaiškinti tarpdančių siūlo naudojimo naudą, situaciją stebėti reikia kelis mėnesius ar net metus.

Tarpdančių valymas siūlu – multimilijoninis verslas

Deja, dėmesio sulaukęs atradimas sulaukė ir kritikos. Atsakydamas į šį visuomenės sujudimą JAV sveikatos ir socialinių paslaugų departamentas patvirtino, kad, nepaisant naujųjų atradimų, tarpdančių valymas siūlu yra „svarbi burnos higienos priežiūros dalis“.

Tačiau skeptikų įtikinti nepadeda ir tai, jog šią priemonę kuriančios kompanijos kiekvienais metais uždirba apie 2 milijardus dolerių. Be to, kai kurie tyrėjai tikina, jog tos pačios kompanijos finansavo studijas, kuriose teigiama apie šio įpročio naudą sveikatai.

Pasak jų, tokiu būdu įmonės siekė dar didesnio uždarbio ir, neva naujasis J.Donno atradimas tai tik įrodė.

Lietuvos specialistai naująjį atradimą vertina kritiškai

Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė Alina Pūrienė teigia, kad, nežinant vykdyto tyrimo aplinkybių, gana sunku nuspręsti, kuri pusė klysta.

Nors odontologė nepalaiko nė vienos pusės, ji atkreipė dėmesį ir į šio paneigto metodo naudą.

„Nežinant, kokios kompanijos rėmė atliktus tyrimus, kokios buvo pagrindinės jų idėjos ir kokių rezultatų buvo tikslingai siekiama, labai sunku pasakyti, kas klysta, o kas yra teisus. Vis dėlto svarbu pabrėžti, kad kol kas neturime tobulesnės tarpdančių valymo priemonės nei dantų siūlas.

Tai vienintelis būdas išvalyti vietą, kurioje liečiasi du dantys. Be to, ir siūlų yra labai didelė įvairovė. Vieni jų tik vaškuoti, kiti – specialaus pluošto, kuris sugeria mikrobus, treti – ypač platūs ir apimantys didesnį danties paviršių.

Be abejo, didžiausią danties plotą nuvalo dantų šepetėlis, tačiau tarpdančiuose esančias bakterijų sankaupas ar maisto likučius taip pat reikia pašalinti, o siūlas – vienintelis būdas tai padaryti“, – patikino specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.