Natūralūs būdai padės įveikti varginantį vidurių užkietėjimą

Bėgant metams, vidurių užkietėjimas tapo vis dažniau pasikartojančia problema. Kai kuriems asmenims jis būna taip dažnai, kad jie sunkumą tuštintis priima kaip savaime suprantamą dalyką, rašė ndtv.com.

Jeigu dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, to nederėtų ignoruoti. Negydoma problema tik didėja ir gali sukelti hemorojų, tiesiosios žarnos iškritimą ar išangės plyšimus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Jeigu dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, to nederėtų ignoruoti. Negydoma problema tik didėja ir gali sukelti hemorojų, tiesiosios žarnos iškritimą ar išangės plyšimus.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-13 09:30, atnaujinta 2017-05-16 01:54

Greitai paruošiamas maistas, alkoholis, rūkymas – tai tik kelios priežastys, dėl kurių užkietėja viduriai, jaučiamas nemalonus pilvo pūtimas ir nepatogumas.

Pagrindiniai šios problemos simptomai: sunkumas tuštinantis, irzlumas, pilvo pūtimas, sumažėjęs susidomėjimas aplinka, susirūpinimas bei patiriama gėda. Taip pat gali pasireikšti pykinimas, pilvo srities tinimas, o itin retai – sumažėjęs svoris ar vėmimas.

Deja, nėštumo, kelionių ar vyresnio amžiaus nulemto vidurių užkietėjimo išvengti neįmanoma. Vis dėlto, jį gali sukelti ir kiti veiksniai.

1. Staiga pasikeitusi mityba. Jeigu pradėjote valgyti daug riebesnį maistą ar, priešingai, ėmėte laikytis dietos, tai gali sukelti vidurių užkietėjimą.

Riebus maistas, pusgaminiai, alkoholis ar net pernelyg didelis kofeino kiekis gali paskatinti šią žarnyno problemą.

2. Skysčių trūkumas. Dienomis, kai negeriate pakankamai skysčių, smarkiai padidėja rizika patirti vidurių užkietėjimą. Svarbu tai, kad dauguma saldintų, gazuotų gėrimų šią problemą tik sustiprina, o ne padeda ją išspręsti.

3. Fizinės veiklos trūkumas. Sėdimas darbas stabdo medžiagų apykaitą, o tai lėtina ir virškinimą.

4. Vaistai. Įvairūs medikamentai bei maisto papildai gali sukelti vidurių užkietėjimą, todėl, prieš juos vartojant, yra labai svarbu atkreipti dėmesį į šalutinius poveikius.

Jeigu dažnai kamuoja vidurių užkietėjimas, to nederėtų ignoruoti. Negydoma problema tik didėja ir gali sukelti hemorojų, tiesiosios žarnos iškritimą ar išangės plyšimus.

Laimei, egzistuoja daugybė patarimų, padėsiančių išvengti ar palengvinti jau pasireiškusį sunkumą tuštinimąsi.

1. Išgerkite natūralių vidurius laisvinančių vaistų.

Tai turbūt geriausiai žinomas būdas atpalaiduoti užkietėjusius vidurius. Paimkite stiklinę vandens, įpilkite šaukštelį citrinos sulčių bei įdėkite pusę šaukštelio medaus.

Citrina stimuliuoja žarnyno veiklą ir padeda pašalinti susikaupusius toksinus, o medus gėrimą ne tik paskatina. Kai kurie mokslininkai mano, kad jis veikia kaip nestiprus diuretikas.

Medų taip pat galima pakeisti žiupsneliu druskos, kadangi joje gausu žarnyno susitraukimus skatinančio magnio. Ji taip pat padeda pašalinti susikaupusius toksinus.

2. Išbandykite Triphala miltelius.

Tai trijų džiovintų vaisių mišinys, kurį vartoti reikia itin paprastai: vieną arbatinį šaukštelį sumaišykite su stikline šilto vandens. Mišinį išgerkite vakare ir po to nieko nebevalgykite.

Gėrimas veikia ne tik kaip diuretikas, bet turi ir antibakterinių, grybelį bei parazitų infekcijas gydančių savybių.

Triphala miltelių galima įsigyti įvairiose ekologiškų produktų parduotuvėse.

3. Žarnyną „sutepkite“ riebalais.

Gydytojai teigia, kad labai svarbu sutepti žarnyno sieneles. Taip palengvinamas tuštinimasis. Tam derėtų vartoti daugiau ypač tyro alyvuogių aliejaus ar Ghi (lydyto) sviesto.

Taip pat galima gerti ir ricinos aliejų: arbatinį šaukštelį produkto gerkite rytais prieš valgį. Poveikis pasireiškia per maždaug 8 valandas.

Visgi, nederėtų pamiršti, kad šis turi stiprių vidurius laisvinančių savybių.

4. Valgykite daugiau skaidulų turinčio maisto.

Vidutiniškai, moteris turėtų suvalgyti apie 25 gramus, o vyras – apie 30-35 gramus skaidulų. Tam, kad žarnyno veikla būtų vėl normali, įsitikinkite, kad jų suvartojate pakankamai.

Avižos, linų sėmenys, chia sėklos bei lęšiai jų turi ypač daug. Slyvose taip pat gausu skaidulų, be to, šis vaisius veikia kaip laisvinamasis.

Panašiai veikia ir razinos, brokoliai, špinatai.

5. Išgerkite valgomosios sodos tirpalo.

Kai natrio hidrokarbonatas reaguoja su skrandyje esančiomis rūgštimis, tai lemia druskos, anglies dioksido ir vandens išskyrimą. Šis procesas paskatina ir žarnyno veiklą.

Tam, kad pasigamintumėte šio tirpalo, prireiks 1 arbatinio šaukštelio sodos ir ketvirtadalio stiklinės šilto vandens. Be to, mišinys taip pat malšina rėmenį bei nestiprų skrandžio skausmą.

6. Prižiūrėkite savo mitybą.

Pasak knygos „Ajurvedinis gijimas: aiškinamasis gidas“ autoriaus Davido Frawley, derėtų vengti riebaus ir saldaus maisto. Taip pat nereikėtų valgyti duonos, sūrio, bulvių ar kiaulienos.

Vietoje šių produktų geriausia rinktis šiltą pieną, Ghi sviestą, anyžių arbatą ir imbiero sultis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.