Dėl maudynių vonioje mirtinai nukraujavo?

Neseniai teko ginčytis su viena pažįstama, kuri puolė moralizuoti kitai, jog ši per „tas dienas“ mėgsta pagulėti vonioje, mat tai sumažina skausmus. Sutinku, jog galbūt tai nėra pats geriausias pasirinkimas, tačiau tai, kuo bandė mane įtikinti ji – atrodė neįtikėtina. Pažįstama esą iš vienos medikės girdėjo, kad mėnesinių metu gulint vonioje galima mirtinai nukraujuoti.

Ginekologas T.Lūža teigė, kad apie mirties atvejus dėl gulėjimo vonioje menstruacijų metu jis nėra girdėjęs.<br>123rf nuotr.
Ginekologas T.Lūža teigė, kad apie mirties atvejus dėl gulėjimo vonioje menstruacijų metu jis nėra girdėjęs.<br>123rf nuotr.
Gydytojas ginekologas T.Lūža.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gydytojas ginekologas T.Lūža.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Elzė Laužikaitė

Oct 27, 2016, 3:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:31 AM

Gydytojas ginekologas Tomas Lūža, išgirdęs tokią mano istoriją šyptelėjo ir ėmėsi aiškinti, kas galėjo paskatinti tokių istorijų atsiradimą bei kokie maudynių vonioje pavojai dažniausiai sutinkami.

„Tiek mėnesinių metu, tiek kito kraujavimo iš gimdos metu reikėtų vengti maudytis vonioje, baseine, ežere ar jūroje, praustis tik po dušu, nerekomenduojama turėti lytinių santykių, vertėtų vengti tamponų naudojimo. Visi šie veiksniai padidina infekcijos į gimdą patekimo riziką ir gali sukelti rimtas uždegimines komplikacijas“, – paaiškino medikas.

Pasak gydytojo T.Lūžos, menstruacijas išgyvenanti moteris yra pajėgi atlikti beveik visas tokias pačias užduotis, kaip ir kita, ciklo tuo metu nepatirianti moteris. Visgi, tam tikrų atsargumo priemonių galima imtis.

„Menstruacijų metu reikėtų vengti sunkaus fizinio darbo. Didelis fizinis krūvis padidina spaudimą pilvo ertmėje, o tai gali paskatinti gausesnį kraujavimą iš gimdos“, – patvirtino gydytojas.

Vis dėlto, medikas teigė, kad apie mirties atvejus dėl gulėjimo vonioje menstruacijų metu jis nėra girdėjęs. Tačiau, neatmetė galimybės, kad mėnesinių metu nukraujavusių moterų pasaulyje galėjo pasitaikyti.

„Apie mirties atvejus gulint vonioje mėnesinių metu nesu girdėjęs. Visgi, manau, kad pasaulyje tai tikrai galėjo nutikti. Tačiau, labai svarbu paminėti, kad nukraujavimą greičiausiai lėmė ne pagulėjimas vonioje, o liga ar kelios ligos, lėmusios labai gausų kraujavimą iš gimdos.

Moterims noriu dar kartą priminti, kad kraujavimas iš gimdos – tai ne visada mėnesinės. Gausus kraujavimas, ypač jeigu jis yra su krešuliais, turėtų priversti suklusti. Atsargiai elgtis turėtų mažakraujyste sergančios moterys. Jeigu pastebi, jog kažkas „ne taip“, yra būtina kreiptis į savo gydytoją“, – pabrėžė medikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.