Išsiimdama kontaktinius padarė klaidą. Dabar gresia apakimas

Daugelis kontaktinius lęšius nešiojančių žmonių yra juos laikę akyse 10, 12 ar netgi 24 valandas. Deja, nors ir dažnas, tai itin sveikatai pavojingas įprotis, rašė prevention.com.

Akių sveikata ir poilsiu dažniausiai susirūpiname tik pajutę negalavimų simptomus, bet visada išmintingiausia – ligų išvengti.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Akių sveikata ir poilsiu dažniausiai susirūpiname tik pajutę negalavimų simptomus, bet visada išmintingiausia – ligų išvengti.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Kontaktinių lęšių nešiojimas gali smarkiai pakenkti akiai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Kontaktinių lęšių nešiojimas gali smarkiai pakenkti akiai.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 4:35 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:56 PM

Tai, kad kontaktinių lęšių nešiojimas gali smarkiai pakenkti akiai įrodo ir Meabh McHugh-Hill, 23, pavyzdys. Po to, kai akyse lęšius paliko daugiau nei 10 valandų, išsiimdama vieną iš jų iš kairiosios akies, mergina nusiplėšė rageną. Tai ne tik itin skausmingas, bet ir regai pavojingas atvejis, kadangi ragenos pažeidimas gali sukelti dalinį arba visišką aklumą.

Medikai tikina, kad priežastis, kodėl taip nutiko, yra gana paprasta. Akyje ilgai esant kontaktiniams lęšiams, po jais esanti akies ragena ima džiūti. Kuo sausesnė ji tampa, tuo didesnė tikimybė, kad „prisiklijuos“ prie kontaktinio lęšio. Jeigu pastarasis yra prilipęs, o asmuo nusprendžia jį vis tiek pašalinti, galima stipriai susižeisti. Būtent taip nutiko ir Meabh.

Taigi, kaip išvengti šių nemalonių potyrių? Pasirodo, tai visai paprasta. Pirmiausia derėtų laikytis gydytojo nurodymų bei lęšių akyse nelaikyti ilgiau nei indikacijose parašytą laiko tarpą. Antra, jeigu asmuo yra linkęs į akių sausėjimą, dėvėjimo metu vertėtų į jas įsilašinti drėkinančių lašiukų. Galiausiai, niekuomet nederėtų miegoti su kontaktiniais lęšiais.

Jeigu kartais pastebėjote, kad lęšis vis dėlto prilipo, nederėtų panikuoti. Pirma vertėtų susilašinti akių lašų ir kelias minutes palaukti. Jeigu tai neturi jokios įtakos, o lęšis išlieka kietas, reikėtų paskambinti oftalmologui ir įspėti apie susiklosčiusią situaciją.

Jis turėtų galėti padėti pašalinti lęšį be jokių rimtų ilgalaikių padarinių. Į medikus derėtų kreiptis ir tuo atveju, jeigu jį išsiimdami pajautėte stiprų skausmą. Tokiu būdu medikas galės ne tik apžiūrėti būklę, bet ir skirti reikiamą gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.