Dėl kiekvienoje parduotuvėje esančios prekės galite atsidurti ligoninėje

Netikėtai užgriuvus darbams ir dieną nesuspėjus jų visų atlikti, aukojame nakties miegą tam, kad užduotis suspėtumėme padaryti laiku. Deja, numigę vos kelias valandas ir ryte negalėdami pasilikti lovoje, nenoromis ropščiamės lauk ir mąstome, kaip išgyventi ateinančią darbo dieną.

Kofeinas gali sukelti nerimą, pykinimą, pavojingai dažną širdies ritmą ar dehidrataciją. Dėl šių priežasčių į ligoninę patekusių asmenų skaičius per pastaruosius septynerius metus išaugo dvigubai.<br>123rf nuotr.
Kofeinas gali sukelti nerimą, pykinimą, pavojingai dažną širdies ritmą ar dehidrataciją. Dėl šių priežasčių į ligoninę patekusių asmenų skaičius per pastaruosius septynerius metus išaugo dvigubai.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai atskleidė tikrąjį energinių gėrimų poveikį sveikatai.<br>123rf.com
Mokslininkai atskleidė tikrąjį energinių gėrimų poveikį sveikatai.<br>123rf.com
Mokslininkai atskleidė tikrąjį energinių gėrimų poveikį sveikatai.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai atskleidė tikrąjį energinių gėrimų poveikį sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 5:37 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:33 AM

Turbūt daugelis pasakytų, kad geriausias atsakymas į kankinantį mieguistumą yra stiprios kavos puodelis arba energinis gėrimas. Visgi, pastarasis yra vertinamas ypač prieštaringai, rašė thedailymail.co.uk.

Pasirodo, šis gėrimas savo poveikiu organizmui gali prilygti narkotikams ir sukelia stiprų poveikį cheminiam balansui smegenyse. Šis „nematomas“ poveikis gali tęstis kelerius metus. Žemiau esantis sąrašas parodo, kas vyksta kūne pirmąsias 12 dienų po to, kai išgeriate skardinę energinio gėrimo.

Pirmosios 10 minučių:

Per pirmąsias dešimt minučių po to, kai išgėrėte skardinę saldaus energinio gėrimo, organizmas ima pasisavinti kofeiną. Jūsų širdies plakimas pagreitėja, o kraujospūdis pakyla.

15-45 minutės:

Jeigu gėrimą išgėrėte greitai, prireiks maždaug 15 minučių tam, kad pradėtumėte jausti poveikį. Pastebėsite, kad tapo lengviau susikoncentruoti bei tapsite žvalesni. Lėtai gėrimą išgėrę asmenys pastebės, kad efektas pasijaučia tik praėjus 40 minučių.

30-50 minučių:

Praėjus šiam laikotarpiui, kofeinas yra visiškai įsisavintas. Tai parodo išsiplėtę vyzdžiai, pakilęs kraujospūdis. Kepenys į kraują pradeda išskirti daugiau cukraus. Smegenyse esantys adenozino receptoriai yra blokuojami, taip užkertamas kelias galvos svaigimui, mieguistumui.

Tai lemia insulino išskyrimo padidėjimą. Į tokį pasikeitimą reaguojančios kepenys cukrų ima versti riebalais.

Praėjus valandai:

Po valandos organizmas ima patirti kofeino pasišalinimo iš organizmo simptomus. Tai parodys staiga pajuntamas nuovargis, sumažėjęs dėmesingumas.

Taip pat per šį laikotarpį su šlapimu pasišalina visas energniame gėrime buvęs vanduo, o kartu su juo – organizmui reikalingos mineralinės medžiagos.

5-6 valandos:

Tiek laiko prireikia, kad kofeino kiekis organizme sumažėtų per pusę. Moterims, kurios geria kontraceptines tabletes, gali prireikti ir 10 valandų.

12 valandų:

Dvylika valandų yra laikotarpis, kurio prireikia, kad kofeinas pasišalintų iš daugelio žmonių organizmų. Tai taipogi priklauso nuo daugybės faktorių, tokių kaip amžius ir fizinis aktyvumas.

12-24 valandos:

Prasideda kofeino atsitraukimo simptomai. Todėl, praėjus maždaug 24 valandoms po išgertos energinio gėrimo skardinės pradedate jausti poreikį kitai.

Jeigu taip ir pasielgsite, organizmas netrukus pripras prie kasdieninės kofeino dozės, be kurios jausite nemalonius atsitraukimo simptomus – mieguistumą, stresą, galvos skausmus, vidurių užkietėjimą ir panašiai.

7-12 dienų:

Tyrimai parodė, kad prireikia maždaug tiek laiko tam, kad organizmas priprastų prie kasdieninės kofeino dozės. Tai reiškia, kad po to nebejausite teigiamų, energijos suteikiančių kofeino simptomų.

Vis tiek nenorite atsisakyti energinių gėrimų? Štai jų vartojimo pliusai ir minusai:

Pliusai: Energetiniuose gėrimuose vidutiniškai yra vos 80 miligramo kofeino 250 mililitrų skardinėje. Kavoje jo gali būti gerokai daugiau. Specialistai tikina, kad nederėtų peržengti 400 mg ribos per dieną.

Minusai: Energetiniuose gėrimuose gausu cukraus, taigi nemažai ir kilokalorijų. Be to, kofeinas gali sukelti nerimą, pykinimą, pavojingai dažną širdies ritmą ar dehidrataciją. Dėl šių priežasčių į ligoninę patekusių asmenų skaičius per pastaruosius septynerius metus išaugo dvigubai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.