Daugiau nei 30 kg atsikračiusi moteris: „Naktimis kartais sapnuoju saldainius ir tortus“

Dietos, sveikuoliški produktai, kūno linijas tobulinančio gyvenimo būdo konsultantai, planai ir sporto programos – ištisa paslaugų verslo imperija ir tuo pačiu mokslas, kurį studijuoja turintys antsvorio žmonės. Viena iš tokių „studenčių“ – darželio auklėtoja Nijolė Kupetienė. Kai užlipus ant svarstyklių šios parodė gerokai per 100 kilogramų, ignalinietė nusprendė laikytis dietos. Ir, kaip sakoma, išbandė viską.

Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Nijolė Kupetienė valios pastangomis atsikračiusi per 30 kg norėtų numesti dar bent 15 kilogramų.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Sakaitė, www.utenoszinios.lt

2017-01-24 21:44, atnaujinta 2017-04-11 13:19

Per vestuves reikėjo atrodyti gražiai

Priežastis, privertusi imtis kardinalių permainų, klasikinė: reikėjo tilpti į suknelę ir per dukros vestuves, kur susirinks daug svečių, atrodyti gražiai. „2011 m. buvau pasiekusi savotišką rekordą – svėriau 130 kilogramų. Anksčiau patys mėgstamiausi produktai buvo saldainiai, tortai ir viskas, kas iš miltų. Pasižiūrėjau į veidrodį ir išsigandau. Per metus vargais negalais atsikračiau 16 kg ir per šeimos šventę buvau lieknesnė, – prisimena Nijolė. – Žinoma, teko kardinaliai pakeisti mitybą, tačiau tuo metu man labai padėjo limfodrenažiniai masažai. Paslauga mokama, bet labai gerai išjudina organizmą.“

Kadangi svoris taip ir nustojo kristi ties 114 kg, nusprendė, kad reikia spyrio į užpakalį. Prieš metus 52-ejų moteris pamačiusi skelbimą nusprendė sudalyvauti Ignalinos visuomenės sveikatos biuro organizuojamoje akcijoje „Sutikime vasarą lieknos“. Jos metu antsvorio turintys žmonės tris mėnesius pagal specialią programą bandė tobulinti savo kūno apimtis.

„Sveikatos biure mums nustatė raumeninį, riebalinį sluoksnius, su jais kaip norėjome, taip tvarkėmės. Akcija tęsėsi tris mėnesius, per tą laiką numečiau dar 17 kg“, – pasakoja N. Kupetienė.

Moteris sako atradusi savo kilogramų tirpinimo sistemą: ryte atsikėlusi tuščiu skrandžiu išgeria stiklinę vandens su šaukštu obuolių acto, esą toks gėrimas išvalo šlakus. Po 20 minučių (per tą laiką Nijolė spėja pasimankštinti – pavedžioti šunį) išgeria dar vieną stiklinę vandens su šaukštu smulkintų linų sėmenų. Šis kokteilis veikia lyg žarnyno šluota.

Paskui pusryčiaudavo, nors anksčiau to nedarydavo. Šeimos gydytoja įtikino, kad pusryčius valgyti reikia, taigi rytais moteris prisiversdama suvalgo porą šaukštų grikių ar ryžių košės, kartais – bananą, maisto su angliavandeniais.

„Darbe per pertraukėlę su kolegėmis geriame kavą. Kavą jau seniai geriu be cukraus, su cinamonu (cukraus apskritai nevartoju jau šešerius metus). Priešpiečiams suvalgau obuolį ar bananą, per pietus pasitroškinu vištienos arba žuvies, be riebalų, ant vandens, su daug žalių daržovių. Svarbu per dieną po nedaug pavalgyti 5 kartus, man ši metodika labiausiai tinka“, – paaiškina pašnekovė.

Pavakariais ji apsiriboja keliais riešutais arba obuoliu, o vakare – trupučiu varškės su linų sėmenų aliejumi. Teigiama, kad šis aliejus mažina cholesterolį kraujyje. Varškę Nijolė taip pat pagardina cinamonu, kartais ją keičia keptu ar virtu kiaušiniu.

Vakarieniauti stengiasi iki 19 val., paskui, jeigu labai išalksta, atsigeria pasukų arba vandens. Ignalinietė primena dažnai dietologų kartojamus patarimus: labai svarbu valgymui skirti laiko, neryti stačiais kąsniais, išjungti kompiuterį, televizorių ir susikoncentruoti tik tiek maistu.

Kiaulienos „normą“ suvartojo dar vaikystėje

Cukraus nevartojanti moteris kartais nusižengia savo griežtiems apribojimams. „Labai mėgstu kepti tortus. Neseniai per mamytės 80-ąjį gimtadienį kepiau didžiausią „Napoleoną“, medaus tortus. Tai kaip neparagausi… Paskui taip blogai jaučiausi. Stengiuosi visai atsisakyti saldumynų, labai retai kokį vieną saldainį suvalgau“, – atvirauja pašnekovė.

Paklausta, tai kurgi gyvenimo malonumas apsiribojant tokiu asketišku racionu, Nijolė atšauna: „Dabar gyvenimo malonumas – džiovinti vaisiai.“ Moteris jau daug metų nevalgo kiaulienos, juokauja savo normą suvalgiusi dar vaikystėje, kuomet šeimynai po skerstuvių netrūkdavo mėsos.

Kindziuko irgi nepasigenda – po jaunystėje persirgto gastrito atsisakė rūkytų mėsos gaminių, erzina net jų kvapas. Rūkytos mėsos nuperka tik, kaip pati sako, jaunimui, t. y. vaikams per išeigines.

N.Kupetienė vis vardija: nevalganti ir miltinių produktų, grietinės, majonezo, padažus jai atstoja alyvuogių, sėmenų aliejai ir natūralus graikiškas jogurtas. Pieno produktų atsisakė – netoleruoja organizmas, iš raciono neišbraukė tik pasukų ir varškės. Lietuviškas stalas be cepelinų ir bulvinių blynų Nijolei irgi puikiai įsivaizduojamas.

Klausiu, ką daro, kai norisi nutraukti šią priverstinę abstinenciją nuo maisto? Nijolė tuomet sapnuoja ne cepelinus, bet saldainius ir tortus. Per balius matant, kaip kiti kemša karbonadus, jai nei šilta, nei šalta. „Būna, užsimanau suvalgyti kažką saldaus. Kartais tokiais atvejais išgeriu taurę vyno…

Kai prieš savaitę lankiausi pas gydytojus, šie patarė: jeigu kokio produkto organizmas reikalauja, neatsisakyti, tik angliavandenius valgyti pirmoje dienos pusėje.“ Dabar bulvinius patiekalus kūno linijas dailinanti moteris pakeitė graikiškomis, Sicilijos salotomis (su vištiena ir daug žalumynų). „Pagal horoskopą esu jautis, man reikia „žolės“.

Sutarkuokite morką su obuoliu, pabarstykite razinomis, pakepintomis saulėgrąžomis – jau salotos, kurias valgai apsiputojęs ir nieko daugiau nereikia, – patarimais dalijasi pašnekovė. – Sausio mėnesį šiek tiek apsnūdusiems, netekusiems energijos žmonėms siūlau pasidaryti salotų su brokoliais, džiovintomis spanguolėmis ir kepintomis saulėgrąžomis. Padažui galima naudoti graikišką natūralų jogurtą. Labai mėgstu „Iceberg“ salotas – jos tokios ir gaivios, ir skanios. Pridedu pomidorų, agurkų, avokadų. Kurdama receptus užsiimu saviveikla, informacijos randu internete.“

Patarimo kreipėsi į kultūristą

Kaip dažnas dietų bandytojas, reguliuodama svorį moteris griebėsi drastiškų priemonių: vienu metu dienos maisto racioną sudarė 2 obuoliai arba 3 bananai. Išbandė japonišką ir kitas dietas, tačiausvoris „išeina“ ir „pareina“ sulig diena, kai dieta baigiasi. Ignalinietė patarimo kreipėsi ir pas kultūristą, pasaulio ir Europos čempioną Andrių Pauliukevičių, kuris sudaro mitybos programas.

Sveikos mitybos propaguotojas moteriai rekomendavo valgyti grikių košę su aliejumi, maitintis dažnai ir po nedaug. Vaikystėje, kaip ir visi, Nijolė valgė viską, bet sako nenorinti prisiminti to laikotarpio. „Buvau kurkulis kurkuliukas. Augau vienas vaikas šeimoje, ir mama mane maitino taip, kaip ir vieną… Prieš 30 metų, kai tekėjau, svėriau 68 kg, tai buvo mano mažiausias svoris. Po gimdymų svoris pradėjo augti. Ne tik man, šeimoje ir vyras buvo mėgėjas gausiau pavalgyti“, – pasakoja pašnekovė.

Priaugus svorio tapo sunkiau judėti, prižiūrėti sodą, daržą. Pašlijo sveikata, šokinėdavo kraujospūdis, gydytojai perspėjo dėl širdies ligų, juolab kad Nijolės šeimoje jos paveldimos. „Nuo šios ligos dar jaunas mirė mano pusbrolis Antanas Panavas. Tėčio visi broliai mirė nuo širdies ligų, taip pat du pusbroliai…“ – apie netektis kalba pašnekovė ir priduria, kad tai paskatino dar labiau susirūpinti savo sveikata. Moteris niekada nesulaukė priekaištų dėl antsvorio iš savo artimųjų, tačiau numetusi svorio sulaukė pagyrų.

„Bendradarbės jau neįsivaizduoja, kad anksčiau taip atrodžiau. Dirbu įstaigoje su vaikais, jie labai judrūs, tad jeigu vėl užsidėsi 30 kg „kuprą“, nespėsi lakstyti paskui juos… Nepasikeičiau tiek, kad neatpažintų gatvėje, bet nuostabos būna. Vaikų, kuriuos išleidau pavasarį, tėveliai stebėjosi, kad pasikeičiau, išgražėjau…“ – juokiasi N.Kupetienė, daugiau nei 30 metų dirbanti „Šaltinėlio“ mokykloje.

Kuršių neriją įveikė dviračiu

Moteris įsitikino, kad atsikračius per 30 kilogramų daug lengviau judėti. Anksčiau į sodą numynusi dviračiu 5 km uždusdavo kaip reikiant. Praėjusią vasarą su šeimyna dviračiais apvažiavo visą Kuršių neriją, įveikė per 50 kilometrų. Kadangi nuorodos nebuvo, kad jau pabaiga, Nijolė buvo pasiryžusi važiuoti toliau… Po šio maratono žentas pagyrė: „Šaunuolė mūsų mamytė.“

Vyro liga, psichologiniai išgyvenimai Nijolę privertė keisti nejudrų gyvenimo būdą. Moteris, priešingai nei įprasta tokiais atvejais, nesugniužio. Vaikai išvyko į Vilnių, taip susiklostė, kad liko viena, bet namuose sėdėti nenorėjo. Po darbo sportuodavo salėje: užsiiminėjo aerobika, darė tempimo pratimus. Paskui susirado bendražygę pasivaikščiojimams su šiaurietiškomis lazdomis. Kasdienis moterų maršrutas siekia 4 kilometrus, savaitgaliais įveikia 8–10 kilometrų.

Sutemus pamiškėmis nevaikšto („gali per galvą gauti“, – juokiasi Nijolė), tuomet sportuoja stadione. Pro ignalinietės namų langą pakalnėje matosi Gavys. Kai išdrįso pagaliau paplūdimyje pasirodyti su maudymosi kostiumėliu, moteris dažnai murkteli į ežerą. Žiemą Gavį atstoja Ignalinos baseinas.

Pasninkas „nesuveikė“

Dabar 170 cm ūgio Nijolės svoris svyruoja tarp 92–95 kilogramų. Organizmas, atrodo, nusprendė nebereaguoti į dietas. Prieš Kalėdas moteris griežtai pasninkavo: be mėsos, pieno produktų, valgė tik košes ir salotas. „Gavosi šnipštas, svoris nemažėjo – daugiau taip nebedarysiu.

Sveikatos biuro vadovė Edita mane paguodė, kad apimtys mažėja, o svoris išlieka, nes riebalus keičia raumenys, o daktarė patarė vieną dieną per savaitę stipriai prisivalgyti, kad organizmui būtų stresas. Nes jis dabar apsnūdo gaudamas mažai maisto. Nežinau, ar to patarimo klausysiu…“ – atvirauja Nijolė ir pripažįsta, kad lengviausia lieknėti, kai turi gerą motyvaciją, gali pasilyginti su kitais svorio metikais. Sulieknėjusiai moteriai ne kartą teko keisti garderobą.

Suknią, kuria vilkėjo per dukros vestuves, išlaikė kaip relikviją, ja dabar gali apsijuosti du kartus. Visus drabužius teko padovanoti ar išmesti, netgi paltai nebetiko, kabojo ant pečių. Anksčiau savo išvaizda nepatenkinta moteris jautė psichologinį nepasitenkinimą ir kai pasirodymų metu tekdavo eiti į sceną. Dainuodama darželio ansamblyje jau 3 ar 4 kartus siaurino sceninius drabužius.

Storuliai… piktesni

Įvairiausias dietas, sporto programas išstudijavusi N. Kupetienė jau turbūt galėtų gauti magistro laipsnį. Ji dalijasi ne teoriniais, bet praktiškai išbandytais patarimais: mažinti maisto kiekį ir vengti „kompleksinių“ pietų. Vieno valgio metu reikia valgyti vieną patiekalą, o ne tris ir dar desertą. Primena, kad reikia valgyti iš mažų lėkščių – mažiau suvalgoma.

„Organizmui nereikia dešrų šlapiankų, rūkytų gaminių. Reikia vartoti kuo mažiau parduotuvėje pagamintų patiekalų, kurių galiojimo laikas pailginamas konservantais, geriau daugiau gaminti namuose. Viename seminare psichologė mums pabrėžė, kad svarbu susitvarkyti su galva, o tada ir pilvui lengviau“, – sako pašnekovė. „Susitvarkyti su galva“, pasirodo, ne taip jau paprasta.

Nijolė sako, kad daugiau nei pusė jos bendraminčių, metusių svorį, grįžo prie ankstesnių apimpčių ir „plečiasi“ toliau, mažesnė dalis sėkmingai lieknėja. Pokalbių laidose neretai per 200 kg sveriantys žmonės mušasi į krūtinę beveik nieko nevalgantys. Nijolė sako, kad tai absurdas. „Aš kai valgiau daug, tai buvo ir rezultatas žiaurus. Vis tik svoris auga ne iš oro. Kaip sakydavo viena mano bendradarbė: vakarais valgau, kol užmiegu… Vat tada ir sapnuojasi košmarai. Vakarais išvis nėra reikalo eiti į virtuvę. Bet mes namuose darydami remontą, virtuvės duris visai išėmėm, tai dabar blogai…“ – juokiasi pašnekovė.

Ji prieštarauja paplitusiai nuomonei ir tvirtina, kad lieknas žmogus pozytivesnis, o apkūnieji – pikti.

„Žmogui su antsvoriu sunku judėti. Aš irgi visą laiką buvau atseit linksma – toks temperamentas. Iš tiesų storuliai nukreipia dėmesį nuo savo išvaizdos į kitus dalykus. Esu buvusi visokio svorio, todėl žinau“, – apie odisėją po dietų pasaulį baigia pasakoti Nijolė Kupetienė ir prisipažįsta iki vasaros norinti numesti dar bent 15 kilogramų.

Daugiau naujienų iš Utenos krašto – www.utenoszinios.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.