Svajojantiems sulieknėti atskleidė, ką valgyti ir kada valyti organizmą

Nenumaldomai artėjant pavasariui, daugelis sau užduoda klausimą , kaip sulieknėti? Kaip atsikratyti tų per žiemą sukauptų kilogramų? Tą patvirtina ir sporto klubuose dirbantys treneriai – laikotarpis po Naujųjų metų jiems būna itin įtemptas, mat lieknėti pasiryžusių entuziastų gerokai padaugėja.

 Ar įmanoma sulieknėti ir nebepatirti vadinamojo jo-jo efekto?<br> 123rf.com 
 Ar įmanoma sulieknėti ir nebepatirti vadinamojo jo-jo efekto?<br> 123rf.com 
Ar įmanoma sulieknėti ir nebepatirti vadinamojo jo-jo efekto? Apie tai tiesioginėje portalo lrytas.lt transliacijoje papasakojo natūropatinės mitybos specialistė Tautvile Šliažaite.<br>123rf.com
Ar įmanoma sulieknėti ir nebepatirti vadinamojo jo-jo efekto? Apie tai tiesioginėje portalo lrytas.lt transliacijoje papasakojo natūropatinės mitybos specialistė Tautvile Šliažaite.<br>123rf.com
Tautvilė Šliažaitė – natūropatinės mitybos specialistė, savo veiklą plėtojanti Londone ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tautvilė Šliažaitė – natūropatinės mitybos specialistė, savo veiklą plėtojanti Londone ir Lietuvoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 11, 2017, 10:43 AM, atnaujinta Feb 5, 2018, 12:42 PM

Žinoma, daugelio svajonė – sotus pilvas ir daili figūra, bet ar tai įmanoma? Ar įmanoma sulieknėti ir nepatirti vadinamojo jo-jo efekto? Apie tai tiesioginėje portalo lrytas.lt transliacijoje papasakojo natūropatinės mitybos specialistė Tautvile Šliažaite.

Šią specialybė ji įgijo Didžiosios Britanijos Natūropatinės medicinos koledže.

- Tautvile, ko gero, patvirtinsite, jog kalbant apie lieknėjimą ir sveikatą, iš tiesų, didžioji dalis sėkmė priklauso nuo to, ką mes gaminame virtuvėje ir ką valgome. Tik ne visi žino nuo ko pradėti? Ar yra kažkokios taisyklės, ką pirmiausia reikėtų padaryti, norint atsikratyti antsvorio?

– Visuomet sakau, kad norint numesti svorio, 80 proc. sėkmės slypi mityboje, o likę 20 – nuo sporto salės.

Svarbiausia yra surasti priežastį, kodėl žmogus priaugo svorio. Tų priežasčių gali būti labai daug. Pirmiausia, žmogus gali patirti labai daug streso, tuomet svoris pradeda kauptis aplink juosmenį. Gali būti sutrikusi skydliaukės ar virškinimo veikla, išbalansuotas cukraus kiekis kraujyje. Tai nereiškia, kad žmogus serga cukriniu diabetu, tačiau jau eina link to.

Kita antsvorio priežastis gali būti, kad žmogus tiesiog valgo per daug, o taip nutinka ne dėl alko, o dėl liūdesio, nuobodulio. Taigi kiekvienu atveju gydymo būdas, mitybos planas turi būti skirtingas.

Jei sutrikusi skydliaukės veikla, pirmiausia reikia ją sureguliuoti, jei žmogus neturi tinkamų valgymo įpročių, galbūt reikia išjungti televizorių ar su draugais susitikti ne kavinėje, o kur nors išeiti pasivaikščioti.

Yra žmonių, kurie turi silpnesnę valią ir negali atsisakyti gardumynų, jei jų yra kur nors spintelėje. Paprasčiausias sprendimas tuomet – jų nepirkti.

Yra vieni produktai, kuriuos mes valgome namuose, kiti – kuriuos valgome svečiuose. Šimtu procentų valgyti vien tik sveiką maistą nereikėtų. Reikėtų sau leisti šiek tiek nuslysti į šalį.

- Reiškia, galioja toji vadinamoji mažos nuodėmės taisyklė?

– Tikrai taip. Čia taip pat galioja 80 ir 20 taisyklė. Didžiąją dalį maisto valgykime sveiko, nedidelę – leiskime sau šiek tiek nukrypti. Jei bandome valgyti visiškai sveikai, atsiranda labai daug streso, o stresas yra vienas iš pavojingiausių dalykų, norint numesti svorio. Stresas lemia potraukį saldumynams, be to, svoris tiesiog nekrenta.

- Daugelis kovoja su jo-jo efektu, ar įmanoma pakeisti savo mąstymą taip, kad nebekiltų norias išsukti iš kelio ir vėl priaugti tų nelemtų kilogramų?

- Esu viena iš tų mitybos specialisčių, kurios netiki dietomis. Jei dietos veiktų, mes neturėtume tokio didžiulio nutukimo. Dietos sukurtos kaip puikus ligų šaltinis. Reikia kalbėti ne apie dietas, o apie įpročių keitimą.

Įpročiai pradeda keistis tuomet, kai žmogus natūraliai pusryčiams pradeda rinktis, pavyzdžiui, kiaušinius, avižines košes, kokteilius.

Kai žmogus pradeda keisti savo įpročius, yra daug lengviau nenuslysti, o su dietomis – labai sunku, nes žmogaus sąmonėje dieta yra trumpalaikis dalykas.

- Jei maistas yra sveikas, ar tai reiškia, kad jo galima valgyti neribotą kiekį?

– Tai nebūtų visiškai teisinga. Labai dažnai matau žmones, kurie labai sveikai maitinasi, tačiau tarp maitinimų nuolat užkandžiauja. Siūlau žmonėms pradėti nuo trijų didelių patiekalų ir vieno užkandžio.Net vienas papildomas riešutas bus užkandis.

Be to, kalorijos, nelygu kalorijoms. Jei kalorijų skaičiavimas veiktų, galėtume per dieną suvalgyti penkis šokoladukus, pasiekti savo dienos kalorijų normą ir sėkmingai galėtume lieknėti. Deja, tai neveikia, kalorijos iš riebalų, baltymų, tų pačių daržovių yra visiškai kitaip paverčiamos į energiją mūsų organizme. Ką reikėtų riboti, tai – cukrų. Jis ir nesąmoningas valgymas nulemia antsvorio augimą.

- O kaip dėl vakarinio valgymo: ką daryti jei labai norisi valgyti prieš miegą?

– Šiuo atveju vėl reikėtų ieškoti priežasties. Žmonės neretai praleidžia pusryčius. Tačiau praleidę pusryčius, vakare galime iššluoti visą šaldytuvą. Todėl rekomenduoju nepraleisti pusryčių. Rinkitės tokius, kurie turėtų daug baltymų: valgykite kiaušinius, avižinę košę su riešutais.

Paskutinis dienos valgymas turėtų būti trys valandos iki miego.

Norintiems atsikratyti papildomų kilogramų, rekomenduočiau stebėti suvartojamų angliavandenių kiekį vakare. Tai yra bulvės, ryžiai, makaronai, įvairios kruopos, tie patys vaisiai.

Vakare geriausia pasirinkti mėsą arba žuvį su daržovėmis.

Pietų metu siūlyčiau papildomai rinktis kažkokių grūdinių produktų ar porą bulvių.

- Greta lieknėjimo žmonės dažnai renkasi ir įvairius organizmo valymo būdus: geria žaliuosius sulčių kokteilius, glotnučius. Ar tai yra tinkama?

– Norėdami išvalyti organizmą, turite turėti labai stiprią virškinimo sistemą. Jei jūs reguliariai neinate į tualetą – bent kartą per dieną – neprasidėkite su jokiais organizmo valymais. Taip tik pradėsite nuodyti savo organizmą, nes išleisime toksinus į organizmą, bet jie per niekur neišsivalys.

- Tačiau dažnai galvojama, kad organizmo valymas ir yra skirtas tam, kad pradėtum dažniau vaikščioti į tualetą...

– Organizmo valymas turėtų būti paskutinėje vietoje. Kai žmogaus virškinimo sistema veikia gerai, kai mes į tualetą pradedame vaikščioti kiekvieną dieną.

Tam, kad išvalytume organizmą, mitybą turėtume papildyti dideliu kiekiu skaidulų, o sultyse jų visiškai nėra. Todėl sultis ir glotnučius reikėtų atskirti.

Glotnučiuose skaidulų yra, tačiau būtų gerai juos papildyti kokiu nors baltymu šaltiniu, pavyzdžiui, riešutais.

Kai žmogus man pasako kad dabar savaitę gers tik sultis, man jo būna labai gaila, nes žinau, kad jam gali skaudėti galvą, jį gali pykinti. Yra labai daug šalutinių tokių organizmo valymo poveikių.

Visą pokalbį su natūropatinės mitybos specialiste Tautvile Šliažaite galite išvysti video įraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.