Sodos panaudojimo būdai sveikatai: receptai, kuriuos buvote pamiršę

Liaudies medicinoje apstu patarimų, kaip paprastą valgomąją sodą galima panaudoti sveikatinimo tikslais.

Valgomoji soda neutralizuoja natūraliai kavoje esančias rūgštis.<br>123rf nuotr.
Valgomoji soda neutralizuoja natūraliai kavoje esančias rūgštis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-22 10:53, atnaujinta 2017-04-09 14:23

Štai gerklės skausmą sumažina skalavimas sodos tirpalu. Pūlingo tonzilito atveju gerą efektą duoda gerklės skalavimas druskos ir sodos tirpalais: pirmiausia reikėtų pagargaliuoti 2,5–5 proc. stiprumo druskos tirpalu, vėliau – tokios pat koncentracijos sodos tirpalu.

Dar vienas liaudiškas patarimas – vemiant ar viduriuojant gerti kartu su druska ištirpintos sodos tirpalą – tai padės apsisaugoti nuo organizmo dehidratacijos. Toks tirpalas padaromas pusę arbatinio šaukštelio sodos ir šaukštelį druskos ištirpinus litre virinto vandens. Gerti jį reikia kas penkias minutes po vieną šaukštelį.

Sodos tirpalas gali padėti išsigydyti ir pūlingą piršto uždegimą. Pajutus piršte skausmą, pulsavimą nereikia delsti. Pusėje litro karšto vandens ištirpinus 2 šaukštus sodos, šiame tirpale pirštą būtina palaikyti 20 min., o procedūrą per dieną pakartoti kelis kartus.

Dar ir dabar esama žmonių, kurie, pradėjus ėsti rėmeniui, eina į virtuvę ieškoti sodos, o ne perka specialius vaistus. Tokiu atveju truputį sodos reikia įberti į stiklinę rūgščių sulčių, paplakti, kad suputotų, ir išgerti arba tiesiog truputį sodos nuryti užgeriant vandeniu. Bet tokiu būdu rėmens galima atsikratyti tik kartais, jei jis vargina nuolat, to daryti negalima.

Tarp liaudiškų būdų minimas ir slogos gydymas soda – porą kartų per dieną į nosį lašinami keli sodos tirpalo lašai.

Grožio procedūroms taip pat galima panaudoti sodos miltelius, pavyzdžiui, sumaišyta su muilo drožlėmis soda tampa puikia odos šveitimo priemone. Jei vargina užsikimšusios odos poros, minėtu šveitikliu veidą reikėtų šveisti 3 kartus per savaitę.

Šie milteliai padės ir gausiai prakaituojantiems. Sodos tirpale suvilgius vatos gumulėlį ir juo patrynus pažastis nuo jų nesklis nemalonus prakaito kvapas.

Jei ypač prakaituoja kojos, į batus ir puskojines įberta soda padeda apsisaugoti nuo blogo kvapo. Padarius 15 minučių šiltą vonelę nuvargusioms kojoms (5 šaukštai sodos dešimčiai litrų vandens) turėtų pagerėti nuotaika, pradingti nuovargis.

Vis dėlto medikai įspėja, kad liaudiškais būdais gydantis soda reikėtų neprarasti saiko ir jos ilgą laiką nevartoti. Kitaip vietoj naudos galima prisidaryti žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.