Pavasarį organizmas šaukiasi pagalbos – štai ką privalote padaryti

Nenustebkite, jei prasidėjus pavasariui jūsų oda ir plaukai išsausės, o nagai ims skilinėti. Net ir sveiką organizmą veikia metų laikų kaita. Todėl dermatologė Asta Dumbliauskienė pataria tokiu metu pasirūpinti ne tik išoriniu kūno grožiu, bet ir vidumi.

Trumpi ir siauri nagai – nevaisingumo simbolis.
Trumpi ir siauri nagai – nevaisingumo simbolis.
A.Dumbliauskienė įspėjo – kai žmogaus organizmui trūksta geležies ir vitamino D, būna nusilpęs imunitetas ir niekaip nepavyksta nuraminti odos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
A.Dumbliauskienė įspėjo – kai žmogaus organizmui trūksta geležies ir vitamino D, būna nusilpęs imunitetas ir niekaip nepavyksta nuraminti odos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Feb 25, 2017, 8:30 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 2:22 AM

Jeigu palygintume su kitais metų laikais, pavasarį oda būna pavargusi labiausiai. Žiemą ją iškankina šaltis, žvarbumas, lietūs, vėjai. Be atšiaurios gamtos, odą dar suerzina patalpų šildymas, nes tuomet ir namie, ir biuruose būna ypač sausa.

– Su kokiomis odos problemomis žmonės susiduria prasidedant pavasariui?

– Šiuo laiku pas mane ateina ne tik tie, kuriems dėl sezonų kaitos paūmėja tokios lėtinės ligos kaip rožinė, seborėjinis dermatitas, žvynelinė, prasideda įvairios alergijos.

Pavasarį su odos problemomis susiduria ir tie, kurie paprastai pas dermatologus nesilanko. Išgirstu, kad jie jau nebesusitvarko su savo oda.

Pavyzdžiui, riebią odą turintys skundžiasi, kad ji tapo sausa, šerpetojanti, labai aikštinga, raustanti. Staiga jiems ima nebetikti kremas, nors iki tol buvo viskas gerai. Pirmiausia visiems sakau, kad gydyti odą vien tik iš išorės retai kada užtenka.

– Tai ką rekomenduojate vartoti?

– Pavasarį ne tik mūsų oda būna pavargusi, bet ir mes patys. Visuomet patariu pasitikrinti geležies kiekį kraujyje. Taip pat būtina išsitirti, ar jums netrūksta vitamino D. Galiu pasakyti iš praktikos, kad dažnam šių vitaminų nepakanka, o kartais itin trūksta.

O kai žmogaus organizmui trūksta geležies ir vitamino D, nuolat jaučiamas nuovargis. Pacientai guodžiasi, kad atsikelia rytą jau pavargę, būna nusilpęs imunitetas ir, aišku, niekaip nepavyksta nuraminti odos.

Aš esu iš tų gydytojų, kurie dažnai skiria vitaminų. Juk mes negyvename tokioje klimato zonoje, kurioje galėtume ištisus metus bent kas antrą dieną valgyti saulėje sunokusius vaisius, daržoves, šviežią žuvį.

– Kada jau reikėtų organizmą stiprinti?

– Papildus reikėtų gerti ne prasidėjus pavasariui, o jau žiemos pabaigoje.

Vienas vitaminų vartojimo mėnuo – tik startas. Jei norime sustiprinti odą, nagus, plaukus ir imunitetą, vitaminus vartoti reikėtų mažiausiai tris mėnesius, o geriau ir keturis. Ir vartoti nuolat. Vitaminas – ne antibiotikas, tam kartui nesuveiks.

Dar dažnai mėgstu skirti omega-3. Tai polinesočiosios riebalų rūgštys, dar vadinamos geraisiais riebalais. Jie irgi svarbūs veido, nagų ir plaukų grožiui. Rekomenduoju vartoti linų sėmenų aliejų po šaukštelį kasdien bent tris mėnesius.

– O kaip pavasariui reikėtų paruošti odą iš išorės?

– Nepritariu bendriems patarimams, esą vasarą reikia drėkinti odą, žiemą – maitinti. Arba tam, kad ledukai ant veido puikiai stimuliuoja ir tonizuoja odą.

Viskas labai individualu. Labiausiai odą drėkinti reikia žiemą ir pavasarį, nes tuo metu ji būna labiausiai išsausėjusi. Pavasarinis odos aikštingumas, kai žmonės nesupranta, kas jai darosi, dažniausiai ir būna dėl drėgmės praradimo.

Šaltis lauke, sausuma viduje – didžiausias peilis odai. Pas mus dar neįprasta matuoti drėgmės patalpose, o dažniausiai rodiklis yra gerokai per mažas.

Tokiomis sąlygomis būnant kasdien oda tiesiog vysta, tad tokią odą reikia drėkinti. Svarbiausias dalykas, turintis būti kosmetinėje, yra geros kokybės drėkinamasis kremas.

– Ar išsausėti gali ir riebi oda?

– Išsausėti gali bet kurio tipo oda – ir sausa, ir mišri, ir riebi.

Kai kurie pacientai klaidingai mano, esą jei turi riebią odą, jiems tai negresia.

Anaiptol – ir tokia oda gali pradėti pleiskanoti. Tokiu atveju jokiu būdu nereikėtų tepti aliejais, nes gali atsirasti spuogų. Naudokite kokybišką lengvos tekstūros drėkinamąjį kremą.

Jei riebi oda išsausėja, jos tipas nepasikeičia, tik viršutinis sluoksnis ima šerpetoti dėl drėgmės trūkumo.

Jei išsausėja sausa oda, gali atsirasti niežtinčių egzeminių židinių. Tokiai odai reikia sunkaus, riebiu pagrindu pagaminto atkuriamojo kremo.

Gali prireikti ir rimtesnio gydymo vaistais.

Kadangi odos tipų yra įvairių, nėra universalaus kremo. Tad svarbu, kad kiekvienas žmogus, pasitaręs su specialistu, išsirinktų kremą pagal savo odos tipą.

Pavyzdžiui, aliejai tinka ne visų tipų odai, tad juos naudoti veidui patariu atsargiai, tik kruopščiai išsirinkus.

– Kodėl taip veikia odą orų pokyčiai?

– Labiausiai veikia drėgmės ir slėgio kaita. Oda nespėja greitai prisitaikyti ir tampa jautresnė.

Temperatūros kaita ypač žalinga odai, turinčiai kapiliarų problemą. Netgi tą pačią dieną pasikeitus temperatūrai, išėjus iš šiltos patalpos į šaltą ir atvirkščiai gali paūmėti rožinė. Tokiai odai netinka pirtys, veido procedūros su ledukais, saulės vonios.

– Oro temperatūros kaita tikriausiai paveikia ir plaukus. Kaip juos atgaivinti?

– Rankas žiemą slepiame pirštinėse, taigi ir plaukus šaltuoju sezonu turėtume laikyti po kepure. O vasarą plaukus turėtume slėpti nuo saulės.

Be to, plaukų grožiui kenkia ne tik šaltis ir žvarba, bet ir vitaminų trūkumas.

Pavasarį plaukai gali būti išsausėję, pradėti slinkti – tai vadinama sezoniniu slinkimu.

Tokiu atveju rekomenduoju naudoti plaukų aliejų, daryti specialias maitinamąsias kaukes pakaitomis su drėkinamosiomis.

Panašiai reikėtų prižiūrėti ir nagus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.