Ukmergiškio amžius ir gyvenimo būdas stebina visko mačiusius lietuvius

Felicijonas Lapienis, kuriam netrukus sukaks 88-eri, galėtų tris kartus per dieną valgyti mėsą – vyras nežino, kas yra dieta, tiktai cukrų išmainė į medų, nes taip skaniau. Prieš dvejus metus savo žmoną Bronislavą palaidojęs ukmergiškis gyvena vienas privačiame name ir nejaučia metų naštos.

Prabangą keliauti F.Lapienis gali sau leisti tik šaltuoju metų laiku, nes pavasarį jam prasideda darbymetis – ima rūpintis bitėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prabangą keliauti F.Lapienis gali sau leisti tik šaltuoju metų laiku, nes pavasarį jam prasideda darbymetis – ima rūpintis bitėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2017, 9:59 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:12 AM

Kelionės ir bitės – du dalykai, dabar labiausiai rūpintys buvusiam pedagogui F.Lapieniui. Iki šiol jis bent dukart per metus kraunasi kelionės lagaminą.

Aplankęs daugiau nei 30 valstybių, jis dar planuoja išvykas į tolimas šalis. Tačiau netikėtai susidūrė su viena kliūtimi – sveikatos draudimu.

Vyras jaučiasi sutrikęs, nes dėl amžiaus jo nebenori drausti draudimo bendrovės. Jų atstovai vis dažniau prašo ukmergiškio užpildyti anketą apie sveikatos būklę, vėliau siunčia ją patvirtinti į polikliniką, kurioje yra registravęsis garbaus amžiaus vyras.

Buvęs pedagogas jaučiasi įskaudintas, bet ketino būti atkaklus. Šiemet vyras svajoja dar aplankyti Pietų Afrikos Respubliką, taip pat Tenerifę.

Prieš keletą metų viešnagė Maroke ukmergiškiui netgi padėjo atsigauti po žmonos, su kuria pragyveno daugiau kaip 60 metų, netekties.

Prislėgtas sielvarto vyras suprato, jog vienam gedėti būtų pernelyg sunku, todėl nutarė, kad reikia būti tarp žmonių, ir pasirinko kelionę.

Prieš penkerius metus Felicijonas dvi savaites viešėjo Kinijoje. Skrydis lėktuvu iš Helsinkio į Kiniją truko daugiau kaip 11 valandų, bet garbaus amžiaus vyras nesunkiai jį ištvėrė.

Aistra keliauti jį valdo nuo jaunystės, kai dar dirbo Anykščiuose aštuonmetės mokyklos direktoriumi, taip pat buvo šio rajono švietimo įstaigų ir mokyklų profsąjungos tarybos pirmininkas.

Tuo metu jis turėjo galimybių keliauti, bet tai buvo išvykos tik į Rytų Europos valstybes.

Nuo 1973 metų persikėlęs gyventi į Ukmergę jis toliau mokytojavo ir dar daugiau keliavo.

F.Lapienis lankėsi Egipte, viešėjo Izraelyje, keliavo po Skandinavijos valstybes, Austriją, Italiją, Ispaniją, Prancūziją, Belgiją, Olandiją, Graikiją, Turkiją.

Net sulaukęs garbaus amžiaus vyras neišsižada kelionių – pernai lankėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kipre.

Daug kas galėtų pavydėti F.Lapieniui gyvenimo džiaugsmo ir energijos.

Išmanusis telefonas, du kompiuteriai, visureigis – be šių technikos stebuklų buvęs fizikos mokytojas esą neišsiverstų.

Bet jei F.Lapieniui reikėtų parodyti savo pasą, daugelis nepatikėtų, kiek jam metų. Iki šiol vyras gyvena vienas, nors Ukmergėje įsikūrusi jo duktė Gražina, kuri su vyru užaugino penkis vaikus. Tačiau iš penkių Felicijono anūkų keturi gyvena užsienyje, todėl dažniausiai jį aplanko tik vienas.

Prabangą keliauti F.Lapienis gali sau leisti tik šaltuoju metų laiku, nes pavasarį jam prasideda darbymetis.

40 metų dirbęs mokykloje, o 1989-aisiais išėjęs į pensiją vyras su džiaugsmu ėmėsi bitininkystės. Jo valdose stovėdavo net 70 avilių. Dabar vyras prižiūri 20 avilių.

Kol nebuvo pensininkas, pasitenkindavo 3–4 aviliais. Būdavo ir tokių dienų, kai buvęs pedagogas automobiliu vienu reisu nuveždavo į Vilnių ar Kauną parduoti beveik 500 kilogramų medaus.

Medų jis surinkdavo ne tik iš savo bityno, bet supirkdavo ir iš kitų ūkininkų.

Kad galėtų jiems išrašyti sąskaitas, Felicijonas nusipirko kompiuterį ir išmoko juo naudotis.

Taip verslininkas dirbo beveik 12 metų. Tik tada, kai susilaužė koją, buvo priverstas mažinti bičių ūkį.

„Daugelis žmonių nepagalvoja, ką veiks išėję į pensiją. Jie skundžiasi, kad neturi ką daryti. Reikia dar dirbant planuoti, ką veiksi, kai tapsi pensininku, juk gyvenimas pasitraukus iš vienos darbovietės nesibaigia“, – patarė F.Lapienis.

Be nerimo ukmergiškis laukė artėjančios pensijos, nes vis didino savo bičių šeimų skaičių.

Vienu metu jis turėjo net tris bitynus, stengėsi įsigyti ir daugiau žemės, kad niekas jam nepriekaištautų, jei sugėlė kokia nors bitė.

F.Lapienis tikino, kad pavyko išsaugoti sveikatą, nes nėra vegetaras. Jis įsitikinęs, kad žmogaus skrandis panašus į kiaulės, virškinimo sistema – taip pat.

„Mokslininkai nustatė, kad žmogaus organizmui artimiausia yra kiaulė, o kiaulė yra visaėdė. Nesuprantu, kodėl žmogus turėtų būti vegetaras“, – svarstė F.Lapienis.

Kai būna sunku, jis nemėgsta dejuoti, net pyksta ant tų, kurie skundžiasi, kad neturi pinigų.

F.Lapienis darbštumą paveldėjo iš tėvo, kuris buvo optimistas ir nemėgo skųstis gyvenimu, be to, labiausiai nekentė tinginių.

„Esu bajorų palikuonis, o bajorai daug davė Lietuvai. Jei žmogus skundžiasi, kad valstybė jam ko nors neduoda, norisi paklausti: už ką valstybė turi duoti?“ – dėstė savo požiūrį garbaus amžiaus F.Lapienis.

Jo giminės genealogijos medžio ištakos siekia XVII amžių. Gžymalos herbo bajorų Pribušauskų (Pšibiševskių) genealogijos schema prasidėjo nuo 1674 metais gimusio bajoro Vaclavo Pribušausko (Pšibiševskio). Šis Gžymalos herbas ir bajorystę liudijantis aktas kabo F.Lapienio svetainėje ant sienos.

2009 metais Vilniaus krašto Gžymalos herbo bajorą F.Lapienį, sulaukusį 80-ojo gimtadienio, pagerbė ir Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga.

Biologinio amžiaus tyrimo rezultatai dažnai žmones nuvilia

Koks yra biologinis organizmo amžius, galima išsitirti kūno analizatoriumi. Tiesa, visiškai pasikliauti jau ir Lietuvoje atsiradusiu moderniu aparatu nereikėtų. Mat jis organizmo biologinį amžių skaičiuoja tik pagal kūno sudėties, riebalų ir raumenų masės rodiklius.

Vos kelios sekundės basomis į šonus ištiesus rankas, kuriomis spaudžiamos specialios rankenos, ir aparatas užfiksuoja ne tik ūgį, svorį, bet ir biologinį amžių, kūno masės indeksą, riebalų masę, jų pasiskirstymą, rankų, kojų, liemens raumenų, kūno organų masę, kūno vandens kiekį, baltymų, mineralų organizme kiekį, rekomenduojamą paros kalorijų skaičių. Visi šie duomenys užfiksuojami kūnu tekant saugiai silpnai elektros srovei. Ji matuoja kūno varžą.

Nors žmonės dažnai sako, kad jaučiasi lyg būtų keliomis dešimtimis metų jaunesni, ištyrus juos kūno sudėties analizatoriumi paaiškėja, kad jų biologinis amžius netgi didesnis, nei yra iš tiesų.

Didžiausia problema – pilvo riebalai. Kuo šių sveikatai pavojingų riebalų daugiau, tuo biologinis žmogaus amžius didesnis. Būtent dėl šių riebalų padidėja cholesterolio kiekis, kraujospūdis, didėja rizika susirgti diabetu.

Kaip veikia kūno sudėties analizatorius? Ar jo rezultatais galima pasitikėti? Pasirodo, jis matuoja audinių, kurie skirtingai praleidžia elektros srovę, varžą. Riebalai elektros srovę praleidžia labai sunkiai, jų didelė varža. Raumenys, organizmo skysčiai – lengvai.

Pagal tai kompiuteris apskaičiuoja, kiek žmogus turi mineralų, baltymų, skysčių, raumenų, riebalų. Įprastos svarstyklės rodo tik svorį. To nepakanka norint diagnozuoti nutukimą arba mitybos nepakankamumą. Labai svarbu žinoti, ko yra per daug, ko trūksta.

Svarbu žinoti, kiek organizme riebalų. Kai riebalų per daug, išsiskiria laisvieji radikalai. Jie ir sendina organizmą. Tačiau moterims pavojinga ir kai riebalų per mažai. Riebalai reikalingi tam, kad moteriški lytiniai hormonai normaliai funkcionuotų.

Be to, mitybos nepakankamumas taip pat nejaunina organizmo. Kai mityba nepakankama, sutrinka daug organizmo funkcijų. Štai todėl jaunos anoreksija sergančios merginos atrodo kaip senutės – nuslinkusiais plaukais, iškritusiais dantimis, susiraukšlėjusia oda.

Bet kokie kraštutinumai nėra gerai. Pats sveikiausias kūno masės indeksas – tarp 22 ir 25.

Ką patarti žmonėms, kurie nenori pirma laiko pasenti? Galbūt sveiko gyvenimo būdo patarimai skamba banaliai, bet jie iš tiesų padeda. Tuo įsitikinę medikai.

Svarbiausia – nerūkyti. Šis žalingas įprotis vienas labiausiai sendinančių organizmą. Taip pat būtina nepersivalgyti, išlaikyti normalų kūno svorį. Tinkamai maitintis. Valgyti įvairų maistą, turintį pakankamai antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais.

Reikia nepamiršti ir reguliaraus fizinio aktyvumo. Tačiau svarbiausia, kad nepasentų dvasia, – išoriškai visi senstame, bet jei pasensi viduje, nebeliks gyvenimo džiaugsmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.