Velykų stalo pasididžiavimas gali tapti jūsų kančių priežastimi

[[ge:lrytas:lrytas:125373]]

Vištų kiaušiniai ir vištienagali būti apkrėsta salmonelėmis.<br>P.Mantauto nuotr.
Vištų kiaušiniai ir vištienagali būti apkrėsta salmonelėmis.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 1:44 PM

Artėjant šv. Velykoms, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešime spaudai pateikė 10 faktų apie kiaušinius.

1. 96–98 proc. kiaušinių maistinių medžiagų gerai įsisavinamos, o vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno ir turi 350 kJ energijos.

2. Žmogaus organizmas geriau įsisavina virtus kiaušinius, negu žalius. Taip yra dėl to, kad kiaušinio baltyme esantys fermentai slopina virškinimo fermentų veiklą, todėl žalio kiaušinio baltymo dalis lieka neįsisavinta.

3. Kiaušinyje yra daug lengvai virškinamų visaverčių baltymų, savo sudėtyje turinčių visas nepakeičiamąsias amino rūgštis, o biologiškai pilnaverčiai kiaušinio trynio riebalai turi daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Be to, tryniuose yra daug riebaluose tirpstančių vitaminų.

4. Kiaušiniai turi apvalkalą aplink lukštą, natūraliai apsaugantį kiaušinį nuo mikrobų patekimo į vidų, todėl prieš vartojimą kiaušinius rekomenduojama plauti. Žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu.

5. Perkant kiaušinius, reikėtų atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas – 28 dienos). Rekomenduojama kiaušinius laikyti uždaroje talpoje, +5°C – +18°C temperatūroje.

6. Virti kiaušiniai sugenda greičiau, jei jų lukštai yra pažeisti ir mikrobai gali greičiau patekti į kiaušinio vidų. Todėl virtą kiaušinį patariama suvartoti per 24 valandas, ne vėliau kaip per 3 paras nuo išvirimo.

7. Kiaušiniai pagal savo kokybę skirstomi į A arba „šviežius“ ir B klasės. Parduotuvėse ir viešojo maitinimo įstaigose gali būti parduodami ar naudojami tik A klasės kiaušiniai. A klasės arba „švieži“ kiaušiniai turi būti surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Žodžiai „ekstra“ arba „ekstra švieži“ gali būti vartojami kaip papildoma kokybės nuoroda ant A klasės kiaušinių pakuočių iki 9 dienos po kiaušinių padėjimo.

B klasės kiaušiniai naudojami įmonėse, gaminančiose maistui skirtus gaminius (pavyzdžiui, kiaušinių miltelius) arba kiaušinių gaminius, kurie nėra skirti žmonių maistui.

8. Ant kiaušinio esantis pirmasis skaičius nurodo dedeklių vištų laikymo būdą:

1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose).

2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje).

3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.

0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai).

9. Ant kiaušinio viduryje žymens esančios raidės – šalį, kur yra laikomos vištos. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai turi ženklą LT.

10. Paskutiniai skaičiai žymenyje ant kiaušinio nurodo vištų dedeklių laikymo vietos (paukštyno) veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

VMVT įspėja, kad Velykoms ruošiamus kiaušinius dažykite tik maistiniais dažais, o kitokiais dažais numarginti kiaušinai tegul lieka šventinio stalo puošmena.

Taip pat nepamirškite, kad infekuotu salmonelioze vištų kiaušiniai taip pat gali būti užkrėsti. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad bakterijos gali būti ne tik ant lukšto, bet ir kiaušinio turinyje. Ligą sukeliančios bakterijos pakankamai atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių. Į vartojimui paruoštą maistą salmonelės taip pat gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų.

Salmoneliozė pasireiškia karščiavimu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.

Ar nusipirktus kiaušinius reikia nuplauti prieš dedant į šaldytuvą? Ar užkrėsti būna paukštynų kiaušiniai, ar pavojingi ir kaimiški, močiutės?

Kaip jau minėta, salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir kiaušinio viduje. Salmonelės gali patekti į kiaušinio vidų, jei dedeklės vištos serga salmonelioze. Taigi kiaušinio plovimas ne visada yra veiksminga priemonė. Kadangi vištų kiaušiniai yra vienas iš rizikingiausių salmoneliozės plitimo rizikos veiksnių, juos patartina vartoti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus. Nepatartina namuose ruošti majonezo, skanėstų, į kuriuos dedami žali kiaušiniai.

Kartais klaidingai manoma, kad naminiai vištų kiaušiniai yra neužteršti salmonelėmis ir yra saugesni už paukštynuose auginamų vištų. Jei namų ūkyje auginamos vištos šeriamos pašarais, užterštais salmonelėmis, jos taip pat gali užsikrėsti ir sirgti salmonelioze

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.