Būkite atidūs: šie požymiai sportuojantiems gali byloti apie rimtą bėdą

Pradėjote sportuoti ir svajojate apie didesnę ištvermę ir geresnę fizinę formą, bet ėmėte jausti silpnumą bei dažną širdies plakimą? Tai gali būti ženklas, kad jums stinga vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu vitaminų ir mineralų gaunama nepakankamai, pasireiškia medžiagų apykaitos sutrikimų, susilpnėja imunitetas, organizmas pasidaro neatsparus ligoms, skilinėja oda ir nagai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2017, 9:58 AM

Taip nutinka todėl, kad dėl fizinio aktyvumo susidaro daugiau agresyvių deguonies molekulių, vadinamų laisvųjų radikalų, kurie kenkia audiniams ir ląstelėms. 

Todėl nuolat sportuojantiems, net važinėjantiems dviračiu, būtina gauti pakankamai vitaminų A, D, C, E, magnio, kalcio, cinko, vario, jodo ir seleno bei „Omega-3“ riebiųjų rūgščių. 

Pateikiame jums pagrindines medžiagas, kurių jūsų organizmas būtinai turi gauti sportuojant.

Svarbiausi vitaminai

Vitaminas A - būtinas ląstelių susidarymui ir atsinaujinimui, nervų sistemos veiklai ir organizmo atsparumui ligoms.

Vitaminas C padeda išvengti kai kurių širdies ir kraujagyslių ligų ir yra svarbus medžiagų apykaitai. Jis atsakingas už organizmo atsparumą infekcijoms, skatina žaizdų gijimą, padeda organizmui įsisavinti geležį.

Vitaminas E – taip pat puikus antioksidantas, kuris be imuninės sistemos stiprinimo, ir apsaugos nuo širdies ir kraujagyslių ligų, dar mažina nuovargį, didina potenciją ir apsaugo ląsteles nuo vėžinių pakitimų.

Taigi, vitaminai A, C ir E yra geri laisvųjų radikalų „gaudytojai“.

Vitaminas D reguliuoja kalcio ir fosforo pasisavinimą, todėl yra itin svarbus sportuojančiųjų kaulams. 

Be šių vitaminų reikia nepamiršti ir nervų sistemai bei energijai palaikyti būtinų B grupės vitaminų bei riebaluose tirpaus vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą, dalyvauja kaulų atnaujinimo procese ir skatina raumenų veiklą.

Būtiniausi mikroelementai

Be vitaminų labai svarbūs ir tam tikri mikroelementai. 

Magnis atsakingas už daugelį raumenų ir nervų funkcijų. Jis kaupiasi kauluose, skatina širdies ir raumenų susitraukimus, stimuliuoja nervų sistemos veiklą.  Subalansuotos magnio atsargos apsaugo nuo raumenų mėšlungių.


Kalcis taip pat turi reikšmės nervų, raumenų, širdies darbui, dalyvauja kraujo krešėjimo procesuose. 


Cinkas svarbus virškinimo sistemos veiklai, palaiko normalų augimą ir vystymąsi, svarbus moterų ir vyrų lytinėms funkcijoms. 


Varis padeda absorbuoti geležį ir yra svarbi eritrocitų sudedamoji dalis. Jodas reikalingas skydliaukės veiklai palaikyti. Selenas užlaiko  ir saugo vitaminą E.


Be viso šitos nepamirškite, kad organizmui būtina ir geležis. Ji atsakinga už deguonies susidarymą ir jo perdavimą bei ląstelių aprūpinimą energija. Stingant geležies po sporto galite jaustis labiau pavargę.

Žinia, kad iš maisto produktų gauti visų maistinių medžiagų ne visuomet pakanka dėl netinkamų mitybos įpročių arba individualių organizmo savybių, todėl tenka vartoti papildus.   

Dėl papildų vartojimo svarbu pasitarti su specialistais, o perkant - įsitikinti, kad jie sertifikuoti ir saugūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.