Išvyka į gamtą gali baigtis net mirtimi: svarbu žinoti, kaip apsisaugoti

Susidūrimas su bitėmis ar širšėmis gali baigtis ir mirtimi. Kodėl? Vabzdžio įgėlimas, ištikus anafilaksiniam šokui, gali baigtis tragedija, ypač jei įgeliama į liežuvį ar gomurį. O tai įvykti galima geriant bet kokį saldesnį gėrimą ar alų. Ką jau kalbėti apie smaguriaujančius ledais. Štai keli patarimai, kurie gali išgelbėti jūsų gyvybę.

Bitės įgėlimas vieniams sukelia tik nemalonų pojūtį, o kitus gali ištikti ir rimta alerginė reakcija.<br> 123rf.com nuotr.
Bitės įgėlimas vieniams sukelia tik nemalonų pojūtį, o kitus gali ištikti ir rimta alerginė reakcija.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-03 10:49, atnaujinta 2017-07-03 12:07

Nuo įgėlimų net miršta

Kasmet dėl bičių ar vapsvų įgėlimų Lietuvoje miršta po kelis žmones. Tad jei ruošiatės ilsėtis gamtoje ir žinote apie savo alergiją, turėtumėte nepamiršti įsidėti į kelioninį krepšį vienkartinio adrenalino švirkšto. Šie receptiniai vaistai padeda išvengti gyvybei gresiančio pavojaus – anafilaksinio šoko.

Tačiau, kaip jau minėjome įžangoje, žmogus gali būti nealergiškas bičių ir vapsvų nuodams, bet jei valgant vabzdys įgels į liežuvį ar gomurį, kils vietinio pobūdžio tinimas. Tokiu atveju dėl ištinusio liežuvio žmogus neįstengs net įkvėpti oro ir uždus. Didelis pavojus kyla ir tada, kai vabzdys įgelia į galvą, kaklą, nes tinimas būna kur kas didesnis.

Kaip išvengti?

Todėl gamtoje imkitės visų įmanomų atsargumo priemonių, kad geliantys vabzdžiai neatsidurtų prie jūsų galvos, kaklo, o dar blogiau – burnoje. 

Siekdami išvengti širšių ir vapsvų, kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ pataria laikyti maistą sandariai, nepalikti jo lauke, ypač saldaus. Svarbu nepalikti atviros taros su gėrimais, į kurias gali pakliūti geliantys vabzdžiai. 

Nuo širšių ir vapsvų įsiveržimo į namus gelbsti užverti langai ir tinkleliai nuo vabzdžių.

Specialistai taip pat pataria atsargiai valgyti vabzdžius viliojančius maisto produktus bei gerti saldžius gaiviuosius ar alkoholinius gėrimus atvirose vietose. Nepalikti namuose nepridengtų gėrimų, vaisių ar saldumynų. Vykstant į gamtą, maistą ir gėrimus laikyti sandariai. 

Vaikams nereikėtų leisti lauke valgyti vaisių, ledų, gerti saldžiųjų gėrimų. Vaikus įspėti, jog nereikėtų liesti jokių ropojančių vabzdžių, neskinti gėlių, nes jose gali būti bičių. Paaiškinti vaikams, kad nežaistų po medžiais, kur gali būti pūvančių vaisių, prie šiukšlių konteinerių, taip pat šalia avilių. Keliaujant į gamtą pasirūpinti vaistinėse parduodamais repelentais (tepamais ar purškiamais), kurie atbaido vabzdžius. Taip pat patariama per žolę nevaikščioti basomis.

Ypač alergiškiems žmonėms svarbu nesilankyti tose vietose, kur gausu bičių: arti avilių, gausiai žydinčiose pievose ir soduose. Išvykus į gamtą, nedėvėti ryškių drabužių – ryškios spalvos privilioja bites. Prieš išvyką į gamtą vengti naudoti kvepalų, kosmetikos, kvapnių odos ar plaukų priežiūros priemonių. 

Jei aplinkui pradeda dūgzti bitės, vapsvos, širšės, nereikia jų baidyti, mosikuojant rankomis. Geriau – pabūti ramiai ir atsargiai atsitraukti. 

Įgėlus, kelios minutės gali būti lemtingos

Atminkite, artais užtenka kelių minučių, kad žmogus mirtų nuo alerginės reakcijos.

Kai įkandimo vietoje oda truputį parausta, patinsta, ją niežti ir net skauda – tai normali organizmo reakcija.

Tačiau kartais įgėlus vabzdžiui pradeda dažniau plakti širdis, žmogų pradeda pykinti, jam skauda galvą, tinsta kūnas. Tinimas apima ir gerklas, tada žmogus pradeda dusti, praranda sąmonę. Tai byloja, kad jus ištiko anafilaksinis šokas. Anafilaksinė reakcija dažniausiai prasideda praėjus 15 minučių po įgėlimo.

Alerginė reakcija į bičių ar vapsvų nuodus neišsivysto nuo vieno įgėlimo. Tačiau nei vienas negali būti užtikrintas, mat vieniems žmonėms tai išaiškėja vaikystėje ar jaunystėje, o kitiems – tik sulaukus brandaus amžiaus.

Jei įgelta vieta paraudo ir šiek tiek patino, galima vėsinti vandeniu, ledo kompresu ar šaldyti kitu būdu. Jei reakcija toliau plinta, pavyzdžiui, žmogui darosi silpna, tinsta gerklė, atsiranda dusulys, jei visą kūną išberia dilgėlinė, reikia nedelsiant kviesti greitosios pagalbos medikus.

Turėti adrenalino būtina kiekvienam alergiškam žmogui, ypač tuomet, jei jis vyksta į gamtą. Vaistus reikia leisti iškart po vabzdžio įkandimo į raumenis ar po oda, galima net per drabužius, tada žmogų iš karto reikia vežti į ligoninę. Jei žmogaus būklė blogėja, adrenalino injekciją galima atlikti tris kartus kas 15 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.