Kiekvienose namuose slypi sveikatos priešų, kurie sukelia niežulį, tinimus ir paraudimus

Buityje naudojamos cheminės medžiagos susargdina vis daugiau žmonių. Taučiau tai – nieko keista. Pasirodo, alergija bent kartą gyvenime vargino apie penktadalį Lietuvos gyventojų, tačiau nėra tikslių duomenų, kiek žmonių alerginį odos uždegimą sukėlė cheminės medžiagos. Jų paveikta oda ar jautresnės gleivinės, pavyzdžiui, akys, gali parausti, patinti, prasidėti niežėjimas. Todėl svarbu žinoti, kur šios medžiagos slypi. Ir tai būna, atrodytų, visiškai nekalti daiktai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Valikliai gali sukelti įvairių alerginių reakcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valikliai gali sukelti įvairių alerginių reakcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 14, 2017, 12:43 PM

Medicinos literatūroje aprašyta daugiau kaip šimtas įvairių cheminių medžiagų, kurios dažniausiai sukelia alerginį kontaktinį dermatitą.

Sveikatai pavojingi gali būti net oro gaivikliai, smilkalai, žvakės ir eteriniai aliejai. Pirmą kartą patekę į žmogaus organizmą chemikalai nesukelia jokios reakcijos. Tačiau po pirmojo kontakto organizmas tampa jautrus jų poveikiui. Alergijos požymiai išryškėja praėjus kelioms paroms po to, kai į žmogaus organizmas antrą ar trečią kartą susiduria su alergenu. Todėl medikams dažnai būna sunku nustatyti tikrąją ligos priežastį - specifinį alergeną.

Dažnai paraudimus, bėrimus ir niežulį sukelia ir įvairios kūno priežiūros bei kosmetikos priemonės, pavyzdžiui, šampūnai, muilai, dušo želė, lūpų dažai, balkstienų tušas, dantų pasta, akių pieštukas. Apie 80 procentų visų odos uždegimo priežasčių tampa šiuose gaminiuose naudojamos kvapiosios medžiagos.

Daugelis žmonių ypač jautrūs apelsino žievės, cinamono kvapams.
Rankas, veidą gali berti ir nuo kremuose, drėgnose popierinėse tualetinėse servetėlėse esančių konservantų.

Jautrią odą turintiems žmonėms yra pavojingi plaukų bei nagų lakai, nes juose yra konservuojančios medžiagos formaldehido.

Alergiški žmonės gali blogai pasijusti ir naudodami dezodorantus, plaukų šalinimo kremus, prakaitavimą mažinančią pudrą, net tualetinį vandenį ar kvepalus.

Kilus alerginei reakcijai dažniausiai parausta veidas, patinsta akių vokai, paburksta skruostai, smakras, išberia rankų plaštakas. Ant pažeistų kūno vietų vėliau atsiranda pūslelių, joms pratrūkus, formuojasi šašai. Kasantis paraudusią odą, ji įtrūksta. Tuomet į žaizdą gali patekti infekcija.

Sunkią alerginę reakciją gali išprovokuoti net skalbimo milteliai, kurių sudėtyje yra ypač daug baliklio natrio hipochlorito ir fermentų.

Kai kada alergija gali pasireiškti ir peršalimo simptomais. Tačiau peršalimas paprastai trunka apie savaitę, o alergija kartojasi nuolat.

Žmonėms, kuriems pasireiškia nedidelė alerginė reakcija, gali pakakti praplovimų, kai nuo odos, iš akių, nosies pašalinama dalis alergenų.

Žinoma, geriausia būtų pašalinti dirginančias medžiagas iš savo aplinkos: atidžiai rinktis buitinę chemiją, kosmetiką, naudoti kaip įmanoma natūralesnes priemones.

Drabužius skalaukite karštesniame vandenyje ir daug kartų. Jei skalbiate rankomis, skalauti būtina ne mažiau nei 5–6 kartus.

Tą patį galima pasakyti ir apie indus: kiekvieną puodelį ar lėkštelę skalaukite po tekančiu vandeniu ne mažiau nei 30 sekundžių.

Jei pradedate čiaudėti vos įžengę į namus – gerai vėdinkite patalpas.

Jei alergija pasireiškia odos paraudimu, yra galimybė naudoti tepalą nuo odos sudirginimo, pavyzdžiui, tinkamas ir po uodų įkandimo, kuriame esanti veiklioji medžiaga hidrokortizonas puikiai padeda įveikti niežulį.


 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.