Nuo uodų ir geliančių vabzdžių išsigelbėsite visiškai paprastai – išbandykite

Yra vabzdžių, kurie gelia, kiti – siurbia kraują, tačiau bet kokiu atveju pažeista oda sudirgsta ir parausta, ima skaudėti, pasireiškia niežulys. Galimos ir alerginės reakcijos. 

 Jei nepavyko apsisaugoti nuo kraują siurbiančiųjų vabzdžių, naudokite priemones po įkandimo.<br> 123rf nuotr.
 Jei nepavyko apsisaugoti nuo kraują siurbiančiųjų vabzdžių, naudokite priemones po įkandimo.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 12:03 PM

Pirmiausia, žinoma, visuomet reikėtų vengti vabzdžių. Tam tinkami repelentai, įvairūs eteriniai aliejai. Pavyzdžiui, rozmarinų, levandų, eukaliptų, pipirmėčių, citrinžolės ar lauro lapų. 

Nuo geliančių vabzdžių gali padėti ir liaudiškas patarimas: kur nors toliau padėkite prapjautą saldų vaisių, pavyzdžiui, arbūzą. Tuomet vabzdžiai skris prie jo, o jūs būsite saugūs.

Norėdami išvengti vabzdžių įkandimų vykdami į gamtą nepamirškite nesikvėpinti, nesipuošti blizgančiais papuošalais, renkitės šviesiais vienspalviais drabužiais. Taip pat svarbu nepalikti atvirų indų su maistu ar gėrimu, kad ten nepakliūtų geliančių vabzdžių Ir žinoma, būtinai į kelionę pasiimkite kokį nors specialų vabzdžius atbaidantį balzamą ar eterinį aliejų.

Jei nepavyko apsisaugoti nuo kraują siurbiančiųjų vabzdžių, naudokite priemones po įkandimo. Daugelis sunerimsta pamatę po įgėlimo atsiradusį kad ir nežymų paraudimą, tačiau tai normali organizmo reakcija į vabzdžio nuodus. Ji gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Jeigu paraudimas ar patinimas neišnyksta ilgiau nei tris dienas, tuomet reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Įgėlus bitei, širšei ar vapsvai pirmiausia ištraukite geluonį ir dezinfekuokite įgėlimo vietą. Atsiradusį skausmą, niežėjimą ar patinimą galite numalšinti natūraliomis priemonėmis. Ant įgeltos vietos galite uždėti į audinį įsukto ledo. Tiks ir kompresas su actu ar citrinos sultimis, svogūno ar sodos košelė. Galite išgerti nuskausminamųjų vaistų. 

Paprastesnis ir lengvesnis būdas – balzamas po įkandimo, sugaišite daug mažiau laiko nei su naminėmis priemonėmis, o rezultatas išties veiksmingas. Mažina niežulį, maloniai šaldo, mažina įkastos vietos tinimą.

Atminkite, įgėlus vabzdžiui, į gydytoją reikėtų kreiptis, jei išbėrė, įgelta vieta ištino, pasunkėjo jūsų kvėpavimas, atsirado dusulys, pasidarė sunku ryti, svaigsta ar pradeda skaudėti galvą, silpna ir pykina, vimdo, pakilo temperatūra, skauda pilvą, paleidžia vidurius. 

Šie požymiai paprastai atsiranda praėjus kelioms minutėms ar valandai po įgėlimo. Jei reakcija tik vietinio pobūdžio – įgeltą vietą skauda, ji truputį paraudo, patino ar ją šiek tiek niežti, galima susidoroti patiems. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.