Danų mokslininkai paskelbė netikėtą žinią apie alkoholio poveikį: ragina ja nepasitikėti

Danų mokslininkų duomenimis, keliskart per savaitę alkoholį vartojantiems žmonėms kyla mažesnė rizika susirgti antro tipo diabetu, Tačiau tokie rezultatai kelia susirūpinimą. Anglijos Visuomenės sveikatos apsaugos tarnyba perpėjo, jog alkoholio vartojimas gali sukelti kai kurių organų vėžį, širdies bei kepenų ligas. rašė bbc.com.

 Nuosaikus alkoholio vartojimas gali sumažinti riziką susirgti diabetu.<br> 123rf.com
 Nuosaikus alkoholio vartojimas gali sumažinti riziką susirgti diabetu.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 10:02 PM, atnaujinta Aug 3, 2017, 11:00 PM

Dažniau, bet po mažiau

Tyrime dalyvavo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Buvo stebima kiek ir kaip dažnai šie žmonės vartojo alkoholį. Pastebėta, jog reguliarus vyno taurės išgėrimas buvo ypač naudingas kraujyje esančio cukraus kiekiui stabilizuoti.

Tyrimo vadovė profesorė Janne Tolstrup teigė, jog alkoholis gali turėti teigiamą poveikį tik tada, jei juo nepiktnaudžiaujama. Daug geriau keliskart per savaitę išgerti po vieną stiklinę, negu vienu kartu išgerti daug.

Palyginus su žmonėmis, kurie alkoholio nevartojo ar vartojo kartą per savaitę, tris ar keturis kartus per savaitę išgeriančios moterys 32 procentais sumažino savo tikimybę susirgti antro tipo diabetu, o vyrai – net 27 procentais.

Taip pat buvo atskleista, kad ne visi alkoholiniai gėrimai vienodai efektyviai mažina diabeto riziką. 

Tyrėjų teigimu, vynas yra itin naudingas sveikatai, nes jo sudėtyje esantys polifenoliai padeda stabilizuoti kraujyje esančio cukraus lygius. 

Moterų sveikatai alus neturi jokios teigiamos įtakos, tačiau vyrams, išgeriantiems 1—6 bokalus alaus per savaitę, net 21 procentu sumažėja rizika susirgti antro tipo diabetu. Įdomu tai, jog stipriųjų gėrimų mėgėjos yra daug labiau linkusios susirgti, o vyrams tokie gėrimai neturi didelės įtakos.

Gėrimas ar girtavimas?

Priešingai nei ankstesni tyrimai, šis nerado konkrečios sąsajos tarp girtavimo ir diabeto. Girtavimą šie tyrėjai apibrėžė kaip 5 ar daugiau gėrimų suvartojimą vienu kartu. Teigiama, kad taip galėjo atsitikti dėl per mažo kiekio dalyvių, kurie turėjo tokius alkoholio vartojimo įpročius.

„Nenaudinga"

Visuomenės sveikatos apsaugos agentūros darbuotoja, atsakinga už narkotikų, alkoholio bei tabako kontrolę, teigė tokiais rezultatais nepasitikinti.

„Nenaudinga kalbėti tik apie alkoholio ir diabeto sąsajas. Alkoholio vartojimas prisideda prie daugybės kitų ligų vystymosi ir vertėtų atkreipti dėmesį būtent į tai, užuot kalbant tik apie diabetą",— piktinosi ji.

Alkoholio vartojimas siejamas su bent 50 skirtingų ligų bei sutrikimų, todėl vien diabeto prevencijos duomenų neužtenka, kad galėtume pateisinti piktnaudžiavimą. Tačiau neverta ir smerkti nuosaikaus alkoholio gėrimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.