Papasakojo apie grūdus: štai kada jų reikėtų vengti

Grūdinės kultūros pastaruoju metu labai dažnai aptarinėjamos ir ginčijamasi dėl jų naudos ir žalos organizmui. Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.

 Grūdines kultūras valgyti galima ir ryte ir po pietų, viskas priklauso nuo to, kokio tikslo siekiate: atsikratyti ar priaugti svorio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Grūdines kultūras valgyti galima ir ryte ir po pietų, viskas priklauso nuo to, kokio tikslo siekiate: atsikratyti ar priaugti svorio.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
  Asmeninis treneris Paulius Ratkevičius pataria, ką visiems reikėtų žinoti apie grūdines kultūras.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-08-05 14:26

- Kuo grūdinės kultūros naudingos mūsų organizmui?

- Grūdinės kultūros – tai daugiausiai angliavandeniai. O jie, kaip žinia, yra mūsų vienas iš dviejų energijos šaltinių. Kitas yra riebalai. Angliavandeniai būtini mūsų organizmui, norint išlikti žvaliais bei energingais. Tokios grūdinės kultūros kaip grikiai, avižos, ryžiai, pilno grūdo makaronai, yra žemo arba vidutinio glikemijos indekso, kas reiškia, kad jie yra lėto pasisavinimo, tad suvalgius šių produktų energiją gausime ilgą laiką palaipsniui. Tai yra sveikiausia angliavandenių pasisavinimo forma. Greičiausiai yra pasisavinamas cukrus, todėl smaližiams reikia riboti savo norus, norint nepriaugti papildomų kilogramų. Taip pat tai yra puikūs skaidulų šaltiniai, o jos padeda virškinimo sistemai bei reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

- Kokiu dienos metu labiausiai tinka rinktis grikius, avižas, ryžius, perlines kruopas ir panašiai? 

Labai priklauso nuo norimo pasiekti tikslo. Norintiems atsikratyti papildomų kilogramų, rekomenduoju grūdines kultūras valgyti pusryčiams bei pietums. Norintiems išlaikyti svorį - reikėtų jų šiek tiek valgyti net ir vakarienei, o norintiems auginti svorį, gali rinktis didesnes grūdinių kultūrų porcijas pusryčiams, pietums bei vakarienei. Kuomet atsikeliame po nakties, mums reikalinga energija pradėti dienai, tam  puikiai tiks košės. Nemėgstantys jų gali rinktis kiaušinius. Skubantiems ryte rekomenduoju gerti kokteilį, pateiksiu jo receptą:

50g avižinių dribsnių
bananas
pusė avokado
1g cinamono
200ml lieso pieno arba vandens.

Viską suplakite. Tai bus sotūs bei labai vertingi pusryčiai, o juos pasigaminti užtruksite tik 3min.

- Ar tai kas tinka valgyti ryte, tinka ir vakare?

- Tikrai ne, ir tai ypač liečia tuos, kurie nori atsikratyti svorio pertekliaus. Jiems rekomenduočiau  sočius pusryčius, kur dominuotų  pasirinkta košė, pietums taip pat prie patiekalo siūlyčiau  ne tik daržovių, bet ir kruopų, o vakare šių produktų patarčiau vengti. Derinant tai su fiziniu krūviu pasieksite apčiuopiamų rezultatų. Svorio priaugti norintiems grūdinės kultūros yra būtinos ryte bei per pietus ir rekomenduojamos su vakariene.

- Ką rekomenduotumėte rinktis pusryčiams, o ką vakarienei?

- Vakarienė, kaip ir minėjau, labai priklauso nuo norimo pasiekti tikslo. Norintys numesti ar išlaikyti svorį gali rinktis salotas su žuvimi arba mėsa (jei nesate alkani, galite suvalgyti tik daržovių salotas su trupučiu alyvuogių aliejaus). Tiks ir kepsnys su daržovėmis. Taip pat tiks liesa varškė, sutrinta su sauja pasirinktų uogų bei pabarstyta cinamonu. Norintys priaugti masės turėtų rinktis tą patį, ką ir tie, kurie nori numesti, tik didesnėmis porcijomis, ir papildomai suvalgyti grūdinių kultūrų kaip ryžiai, grikiai, avižos arba pilno grūdo makaronai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?