Įminta jūsų nuovargio paslaptis: stebuklingi receptai pakraus energijos visai dienai!

Pakankamai išsimiegojusi ir vis tiek suglebusi? Tada verta patyrinėti save. Kokios priežastys gali slypėti po užsitęsusiu nuovargiu ir kas padėtų?

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 2:04 PM, atnaujinta Aug 14, 2017, 2:21 PM

Tai žino visos: po sunkaus darbo, ilgo šventimo ar naktinio kėlimosi prie vaikų visą dieną jaučiamės kaip suvažinėtos. Tačiau ne visada nuovargį galima paaiškinti vienareikšmiškai.

Pagal Vokietijoje atliktas apklausas, 31 procentas žmonių nuo 16 metų kartais arba dažnai jaučia nuovargio simptomus. Moterys — dažniau nei vyrai. Jei ta būsena užtrunka ilgai, reikia ieškoti jos priežasčių.

Vitaminų trūkumas

Jeigu jūs jaučiatės ne tik pavargusios, bet ir dirglios, neįstengiate susikoncentruoti, priežastis gali būti vitaminų trūkumas. Dėl to dažniausiai būna kalta neįvairi mityba, ilga liga arba medikamentų vartojimas. Kai trūksta vitaminų B arba C, ypač greitai užvaldo apatija.

Patarimas: geras vitamino C šaltinis yra šaltalankių sultys. Viena stiklinė — ir dienos poreikis patenkintas. Taip pat daug šio vitamino yra citrusiniuose vaisiuose: du apelsinai per dieną — optimalu.

Kad papildytume vitamino B atsargas, rytais užtenka suvalgyti lėkštę avižinių dribsnių košės, per pietus — pupelių, mėsos ar žuvies ir
saujelę saulėgrąžų arba riešutų.

Metų laiko nulemta slogi nuotaika

Kai kurie žmonės blogai jaučiasi rudeniop ir žiemą. Jie būna suglebę ir prislėgti, jaučia didesnį miego poreikį ir potraukį prie saldumynų. Visa tai — vadinamosios žiemos depresijos požymiai. Spėjama
priežastis: kai į akies tinklainę patenka per mažai dienos šviesos, išsiskiria per daug melatonino. Šis hormonas reguliuoja miego ir būdravimo ritmą.

Patarimas: kuo daugiau šviesos. Kasdien 30—60 minučių praleiskite lauke, geriausia — vidurdienį. Judėjimas ir sportas išjudina medžiagų apykaitą. Daug kam padeda šviesos terapija.

Netinkamai veikia skydliaukė

Sutrikimas, kai skydliaukė nepagamina arba pagamina per mažai hormonų, vadinamas skydliaukės hipofunkcija. Dėl to sulėtėja visi medžiagų apykaitos procesai.

Kiti simptomai šalia nuovargio: padidėjęs jautrumas šalčiui, mėnesinių ciklo sutrikimai, pleiskanota oda, plonėjantys plaukai. Gali sumažėti apetitas arba padidėti svoris.

Patarimas: šeimos gydytojas, atlikęs kraujo tyrimą, gali nustatyti, ar yra skydliaukės hipofunkcija. Jei diagnozė teigiama, gydymas medikamentais (dirbtiniais hormonais arba jodu) vėl atkurs medžiagų apykaitą ir energingumą.

Naktinės kvėpavimo pauzės

Kai kuriems žmonėms naktimis sustoja kvėpavimas. Jie gali to nė nepajusti. Jiems miegas reiškia stresą, nes jie nepatiria gilaus miego fazių. Dieną jaučiasi nepailsėję. Gydytojai tokiais atvejais kalba
apie miego apnėją (kvėpavimo pauzes). Priežastis dažniausiai būna viršutinių kvėpavimo takų susiaurėjimas.

Patarimas: geriausia paklauskite savo partnerio, ar jis pastebėjo, kad jūs naktį nereguliariai kvėpuojate. Miego apnėjos atveju po dviejų trijų knarkimų eina ramybė — po to gargiantis garsas. Kilus įtarimui,
kreipkitės į ausų, nosies ir gerklės gydytoją. Jis nusiųs jus į miego laboratoriją.

Didelio išsekimo būsena

Jei ilgiau kaip šešis mėnesius jaučiatės lyg sukaustyta ir patiriate įvairius skausmus, tai gali būti chroniško išsekimo simptomai. Įtariamos priežastys yra virusinės infekcijos, imuninės sistemos nusilpimas arba hormoniniai sutrikimai, taip pat stresas.

Patarimas: chronišką nuovargį reikia gydyti. Pirmiausia derėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Patikimų šios ligos tyrimų nėra. Diagnozė nustatoma pagal simptomus. Naudinga išmokti atsipalaidavimo pratimų, stiprinti imuninę sistemą vitaminais ir judėjimu. Taip pat — išsigydyti esamas infekcijas.

Įtariamos ir alergijos

Netradicinė medicina pripažįsta dar kelis nuolatinio išglebimo faktorius: alergijas, nesugebėjimą pasisavinti tam tikrų produktų ir grybelines infekcijas.

Jei visos anksčiau išvardytos priežastys netinka, patartina atkreipti dėmesį į mitybą. Jei nuovargis apima pavalgius pieno arba grūdinių produktų, yra prasmės išsitirti dėl alergijos maisto produktams. Pabandykite porą savaičių nevalgyti tų produktų, kuriuos įtariate. Taip pat nuolatinį nuovargį gali sukelti žarnyno grybelinė liga (kandidozė).

Patarimas: išsiaiškinkite šiuos faktorius su specialistu. Pirmiausia reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Žvalūs — visą dieną

Mūsų energijos antplūdžiai ir nuosmukiai daug priklauso nuo bioritmo.

Rytais. Kaip pabusti iš gilaus miego?

Naujosios kartos žadintuvai nustato optimalų kėlimosi momentą. Apyrankėje įtaisyti jutikliai matuoja miegančiojo judesius ir perduoda informaciją miego fazių žadintuvui. Žadintuvas nustatomas ne tiksliam momentui, o tam tikrai laiko fazei, per kurią norėtume būti pažadinti. Jutiklis nustato, kada miegas būna lengviausias.

Vidurdienį. Kaip išvengti dienos vidurio slogučio?

Svarbu skirti sau pertrauką. Eikite pasivaikščioti į lauką. Gryname ore smegenys gaus daugiau deguonies. Pietums valgykite daugiausia baltyminį maistą, pavyzdžiui, žuvies ar paukštienos. Angliavandeniai (makaronai, ryžiai, duona) išvargina. Kad ir kaip sunku, venkite saldumynų. Jie labai greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. Po to mus staiga užvaldo liūdesys. Geriau valgyti vaisius, daržoves, jogurtą.

Vakarais. Ką valgyti vakare, kad išvengtume neramaus miego ir košmarų?

Jautrūs žmonės kavos, juodosios ir žaliosios arbatos bei kokakolos turėtų negerti jau nuo 14 valandos. Šių gėrimų stimuliuojantis poveikis gali trukti iki 14 valandų. Tris valandas prieš miegą patartina vengti alkoholio. Jis trukdo gerai išsimiegoti. Panašiai veikia nikotinas ir sunkus, riebus maistas vakare. Jie padidina skrandžio ir žarnyno aktyvumą, dėl to miegas būna paviršutiniškas ir neramus. Vakarienei tinka troškintos daržovės, liesa mėsa, ryžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.