Nepasitikėkite: visų pamėgtas svorio matavimo būdas gali jus apgauti

Daugybė tyrimų liudija apie tai, kad per didelis svoris gali sukelti diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, Azheimerio ligą. Tačiau tyrėja ir knygų apie sveikatingumą autorė Linda Bacon pabrėžia žodžio „gali" svarbą, rašė prevention.com.

 Kūno masės indeksas ne visada gali teisingai atspindėti žmogaus sveikatą.<br> 123rf.com
 Kūno masės indeksas ne visada gali teisingai atspindėti žmogaus sveikatą.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2017, 2:48 PM

„Mes visi tikime, jog būti storu yra blogai. Tai mums įkalama į galvas dar mokykloje, kasdien tai matome spaudoje",— teigė tyrėja ir knygų apie sveikatingumą autorė Linda Bacon.

Ji netiki dažniausiai naudojamo rodiklio — kūno masės indekso (KMI) — svarba. Jos nuomone, toks matavimas ir žmogaus kūno vertinimas tikrai neatitinka realybės ir neparodo, ar žmogus sveikas, ar ne. 

Pavyzdžiui, didesnį KMI turintys žmonės dažnai laikosi įvairių dietų, kurios gali net pakenkti. Todėl sunku pasakyti, ar blogą sveikatą lemia svoris, ar nuolatinės dietos. 

Į žmonių sąmonę įstrigęs požiūris, jog riebalai yra blogai, privertė mus patikėti daugybe dalykų apie KMI. Kai kurie iš jų tikrai nėra tiesa.

MITAS nr. 1: Žemas KMI byloja apie gerą sveikatą

Dažnai manoma, jog didesnis svoris garantuoja aukštą kraujospūdį, didelį cukraus kiekį kraujyje ir cholesterolio sankaupas. Tačiau tai nebūtinai tiesa.

Mokslininkai ištyrė apie 40 tūkst. suaugusiųjų. Buvo atsižvelgiama į jų kraujospūdį, cukrų kraujyje, insuliną, cholesterolį bei uždegimus. Buvo atskleista, jog žmonės, kurie pagal KMI buvo laikomi nutukusiais, dažnai buvo daug sveikesni. O daugybė liesų tyrimo dalyvių turėjo sveikatos problemų.

„Daugiau nei pusei tyrimo dalyvių anksčiau buvo nustatytos neteisingos diagnozės. Daktarai dažniausiai nemano, kad verta tirti liesus žmones dėl padidėjusio cholesterolio ar cukraus kraujyje, todėl kenčia jų sveikata",—teigė Linda Bacon.

MITAS nr. 2: Didesnis KMI nurodo širdies smūgio riziką

Dauguma tyrimų nurodo ryšį tarp didelio KMI ir širdies smūgio rizikos. Tačiau naujausias tyrimas, atliktas su 4046 poromis identiškų dvynių, su tuo nesutinka. 

Nustatyta, jog tiek stambesni, tiek liesesni žmonės yra maždaug vienodai linkę patirti širdies smūgį

MITAS nr. 3: Sveika mityba ir sportas visada padės sumažinti KMI

Raumenys sveria daugiau nei riebalai, todėl sportuojantys bei sveikai besimaitinantys žmonės dažnai priauga svorio — o tai tikrai nėra blogai.

„Žmonės gali būti sveiki net ir jei sveria daugiau. Tačiau daugybė gydytojų vis dar stigmatizuoja ir kaltina pacientus, kurie jiems atrodo per stambūs. Jiems nerūpi, jog galbūt žmogus sportuoja ir maitinasi sveikai",—teigė profesorė ir mokslininkė Rebecca Puhl.

MITAS nr. 4: Sveiko žmogaus KMI turi būti tarp 19 ir 25

Jei nesate susipažinę su KMI skale, tai štai kaip ji veikia: jei jūsų KMI yra žemesnis nei 18.5 — jūs per liesas, jei jis yra tarp 18.5 ir 24.9, vadinasi, kad jūsų svoris normalus. Aukštesnis KMI rodo antsvorį ir nutukimą. Tačiau ne visada taip buvo.

1998 metais buvo pažeminta riba, kai žmogus jau laikomas per stambiu. Linda Bacon, paklaususi savo mokslininės disertacijos vadovo, kuris tuo metu padėjo suformuluoti šiuos pakeitimus, sužinojo, jog KMI riba buvo pažeminta ne medicininiais tikslais.

Pasirodo, jog tokį pakeitimą pasiūlė dvi farmacijos kompanijos, kurios tuo metu gamino ir platino lieknėjimą skatinančias piliules. Vadinasi, į šį sprendimą buvo įveltos interesų grupės, o tai tikrai neprideda pasitikėjimo KMI skale.

Ne visada verta pasitikėti tiesiog skaičių skale. Ji gali ir neparodyti tikrosios problemos bei jos priežasčių. Kiekvienas kūnas, kiekvienas organizmas yra labai individualus, todėl ir tirti jį reikia atsižvelgiant į individualius žmogaus poreikius bei gyvenimo būdą. Turėtume nustoti stigmatizuoti daugiau sveriančius, nes galbūt jie net sveikesni už lieknus, iš pirmo žvilgsnio sveikus žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.