Arbatmedžio aliejus – nuo visų ligų: 12 stebuklingų receptų

Arbatmedžio aliejus ir pats arbatmedis neturi nieko bendra su mums įprasta arbata. Už tokį pavadinimą turime dėkoti kapitonui Jamesui Cookui ir jo komandai, kurie 1770 m. išsilaipino Australijos Botanikos įlankoje ir ten susidomėjo tankiais medžių su siaurais aromatingais lapeliais sąžalynais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2015, 8:29 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 1:28 AM

J.Cookas pastebėjo, kad vietos gyventojai iš šių lapų verda gaivinančią arbatą aitroku aromatu, dėl to ir pavadino medį arbatmedžiu.

Tuo tarpu legendos pasakoja, kad arbatmedžiu buvo paverstas išminčius, pragyvenęs žemėje daugiau kaip 300 metų ir pažinęs viską, ką tik buvę įmanoma pažinti. Ilgas gyvenimas jį nuvarginęs, tačiau jis nenorėjęs palikti žemės. Jis norėjęs amžinai pasišvęsti meditacijai ir perduoti kitiems žmonėms gebėjimą gilintis į save.

Dievai išklausė ir pavertė išminčių arbatmedžiu. Botanikai šį augalą vadina Melaleuca alternifolia – tai mirtinių šeimos medis arba kartais – krūmas. Plona žieve padengtas medžio kamienas išauga iki 7 metrų.

Arbatmedžio tėvynė – Australija, jis sutinkamas ir Malaizijoje, tačiau, kaip nesunkiai prisitaikantis augalas, auginamas ir kitose šalyse.

Arbatmedis yra vienas vertingiausių aromatinių medžių. Iš jo lapų distiliavimo būdu gaunamas eterinis aliejus. Šiame aliejuje 40-50 proc. sudaro monoterpenai, iki 40 proc. – diterpenai ir 3-15 proc. cineolis.

Nuo neatmenamų laikų vietos gyventojai naudodavosi gydomosiomis arbatmedžio savybėmis.

Arbatmedžio aliejus laikomas vienu stipriausių ir efektyviausių antiseptikų ir antivirusinių priemonių. Jo priešuždegiminis veikimas 8 kartus stipresnis už karbolio rūgšties.

Arbatmedžio aliejus padeda nuo peršalimo, gripo, lūpų pūslelinės ir kitų infekcinių ligų. Jis stiprina imunitetą, gerina virškinimą, slopina bet kokių auglių augimą, normalizuoja limfmazgius.

Kaip vartoti?

1. Burnos higienai

Kad pašalintumėte dantų ir liežuvio apnašas, skalaukite burną vandeniu, įlašinę į stiklinę 2-3 lašus arbatmedžio aliejaus.

Dantis galima valyti vatos gabaliuku, suvilgytu vandeniu praskiestu arbatmedžio aliejumi.

2. Intymioms vietoms

Arbatmedžio aliejumi gydomas cistitas ir pienligė, jis naikina makšties gleivinės patogeninę florą.

3. Peršalus

Sergant peršalimu, virusinėmis ligomis, bronchitu, kokliušu, sinusitu, kenčiant nuo kosulio, galima vartoti po 1-2 lašus kartu su medumi ar sultimis. Lygiai taip pat galima vartoti nuo nervingumo, nerimo, baimės.

Arbatmedžio aliejus tinka kaip prakaitavimą skatinanti priemonė – esant aukštai temperatūrai, 2-3 šio eterinio aliejaus lašus išmaišykite stiklinėje šilto vandens.

Arbatmedžio aliejus gerokai paspartina sveikimo procesą.

4. Odai ir kraujotakai

Išoriškai arbatmedžio aliejus vartojamas esant venų varikozei, artritui, hemorojui, egzemai, karpoms, nuo sumušimų, žaizdų, vabzdžių įkandimų.

Juo galite išgydyti nagų grybelį, kiekvieną dieną vata ar tiesiog pirštu tepdami arbatmedžio aliejų ant pažeisto nago.

Kad nenudegintumėte odos, geriau vartoti kosmetinį arbatmedžio aliejų, kurį sudaro 50 proc. arbatmedžio ir 50 proc. sojų aliejaus. Vartojant gryną, didesnius odos plotus tepkite tik atskiedę vandeniu.

Arbatmedžio aliejus puikiai dera su kitais aliejais – ypač gvazdikėlių, pušų, pelargonijų, mairūno, muskato, levandų aliejais.

5. Nuo nervingumo ir nuovargio

Pakvėpuoti arbatmedžio aromatu naudinga žmonėms, kurių pakrikę nervai, kurie dėl profesijos ar kitų priežasčių nuolat susiduria su stresu.

Arbatmedžio eterinis aliejus padeda nuo verksmingumo, irzlumo, polinkio į paniką ir netgi gydant lėtinius emocinius sutrikimus.

Dirbantiems protinį darbą pakvėpavimas arbatmedžio aliejumi padeda susikaupti, pagerinti smegenų darbą, palengvina bendravimą su žmonėmis.

Taip pat jis mažina nuovargį, silpnumą, suteikia pasitikėjimo savo jėgomis.

Specialistai pataria nešiotis mažą buteliuką su eteriniu aliejumi arba užlašinti keletą lašų ant nosinės, kaklaraiščio, šaliko, plaukų.

Nervus arbatmedžio aliejus geriausiai veikia derinyje su levandų aliejumi.

6. Nuo bėrimų ir spuogų

10 lašų aliejaus ištirpdykite pusėje stiklinės vandens ir ryte bei vakare po 10 minučių trinkite nuvalytą odą.

Jei kenčiate nuo spuogų, galite arbatmedžio aliejaus įpilti į valomuosius losjonus ar „rožių vandenį“ – 1-2 aliejaus lašus 1 desertiniam šaukštui.

Tokius mišinius galima naudoti ir tiesiog riebios, porėtos odos valymui. Tik saugokite, kad nepatektų į akis.

7. Slenkant plaukams

Gryną kosmetinį (t.y. 50 proc.) arbatmedžio aliejų galima įtrinti į plaukų šaknis.

Eterinį aliejų reikia atskiesti – 1-2 lašus ištirpdyti arbatiniame šaukštelyje ricinos ar varnalėšų aliejaus. Gerai įtrinti į galvos odą ir palikti valandai. Tada išplauti galvą šampūnu ir išskalauti šiltu vandeniu, pridėjus 2-3 lašus eterinio arbatmedžio aliejaus 1 litrui šilto vandens.

8. Nuo pleiskanų

Sumaišyti 2 lašus arbatmedžio aliejaus su 1 valgomuoju šaukštu augalinio aliejaus, įtrinti į galvos odą ir lengvai pamasažuoti sukamaisiais judesiais.

Išplauti šiltu vandeniu.

9. Nuo prakaitavimo ir nemalonaus kvapo

Sumaišyti 2 lašus eterinio arbatmedžio aliejaus su 2 lašais eterinio rozmarino ir 2 lašais šalavijo aliejaus, atskiesti vandeniu ir patrinti „nekvepiančias“ vietas.

10. Vonioms

Vonios su arbatmedžio aliejumi gaivina odą ir stabdo senėjimo procesą.

7-8 arbatmedžio aliejaus lašus ištirpdykite stiklinėje grietinėlės, o jei oda riebi – pieno. Pridėkite 1 valgomąjį šaukštą medaus, gerai išmaišykite ir pilkite į vonią.

Vandens temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 37-38 laipsniai. Gulėti joje 15 min.

Geriau kūno nešluostyti, o leisti nudžiūti pačiam.

11. Per epidemijas

Per epidemijas arbatmedžio aliejumi galima valyti nuo mikrobų patalpų orą, į aromatinę lempą įlašinus 2-3 lašus aliejaus.

Jeigu neturite tokios lempos, galite tiesiog įlašinti aliejaus į keraminį puodelį ir iki pusės pripilti jį verdančio vandens.

12. Gyvūnų sveikatai

Veterinarai rekomenduoja arbatmedžio aliejumi naikinti gyvūnams blusas ir kitus parazitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.