10 priežasčių, kodėl privalote nustoti pykti: poveikis patiks visiems

Turbūt kiekvienas pažįstame žmogų, kuriam sutramdyti pyktį yra rimtas iššūkis. Ne veltui sakoma, kad Lietuva – piktų ir paniurusių žmonių šalis. Tačiau ši neigiama emocija gali sukelti dar didesnių sveikatos problemų, rašė dailymail.co.uk.

 Neigiamos emocijos, ypatingai pyktis, kelia grėsmę gyvybei.<br> 123rf.com nuotr.
 Neigiamos emocijos, ypatingai pyktis, kelia grėsmę gyvybei.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2017, 9:12 PM

Pateikiame 10 priežasčių, kodėl privalote valdyti pykčio protrūkius

1. Ankstyva mirtis 

Mokslininkai nustatė, kad pykti įpratusių vyrų, kuriems yra 20-40 metų, mirties tikimybė yra net 1,5 karto didesnė. Taip nutinka dėl to, kad patiriant nuolatinį stresą, adrenalino išsiskyrimas pažeidžia DNR, o tai gali sukelti gyvybei pavojingas reakcijas.

2. Nemiga

Neigiamos emocijos veikia didinant kraujo tekėjimą. Tokioje būsenoje atsipalaiduoti tampa beveik neįmanoma, todėl nurimti nemokantys asmenys yra linkę į nemigą.

3. Galvos skausmas 

Medikų teigimu, jaudulys bei pyktis sukelia didesnį streso hormonų išsiskyrimą. Jų antplūdis padidina kraujo tekėjimą į smegenis, dėl kurio kraujagyslės bei nervinės ląstelės patinsta ir taip atsiranda įtampa bei galvos skausmas.

4. Plaučių ligos 

Pasak specialistų, priešiškai nusiteikusių asmenų kvėpavimo sistemos funkcionavimas yra mažiau veiksmingas. Jiems sunkiau įkvėpti oro nei ramaus temperamento žmonėms, todėl deguonies trūkumas didina rizika susirgti plaučių ligomis.

5. Depresija ir nerimo sutrikimas

Jaučiant pyktį, cheminiai junginiai ir hormonai perneša nervinius impulsus, kurie padidina širdies plakimą ir raumenų įsitempimą. Dažnas šių reakcijų pasikartojimas gali išvystyti depresiją arba nerimo sutrikimą.

6. Sergamumo padažnėjimas

Tyrėjai nustatė, kad per didelis kortizolio kiekis organizme silpnina imuninę sistemą. Tai jį daro pažeidžiamu ir nepajėgiu apsisaugoti nuo virusų.

7. Didesnė širdies ligų rizika

Karšto temperamento žmonės yra linkę turėti aukštą kraujospūdį, kuris sukelia didesnį adrenalino išsiskyrimą ir širdies plakimą. Na, o tai gali sutrikdyti širdies ritmą bei padidinti trobocitų išsiskyrimą, dėl kurių yra tikimybė, jog susidarys kraujo krešulys – tai kelia pavojų gyvybei.

8. Sutrikęs virškinimas

Neigiamoms emocijoms pasiduodančių žmonių organizmo aprūpinimas deguonimi gali sutrikti kartu su virškinimo sistema. Todėl žarnyne esančioms gerosioms bakterijoms darosi sunku išgyventi ir jos neatlieka savo funkcijos.

9. Greitesnis senėjimo procesas

Mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad stresas ir blogos emocijos mažina kolageno kiekį organizme, kuris pasižymi tokiomis savybėmis: išlaiko odos elastingumą, stangrumą bei padeda jai atsinaujinti. Jo trūkumas verčia odą labiau raukšlėtis, greitėja senėjimo procesas.

10. Neslėpkite emocijų

Pykčio sulaikymas padidina sveikatos problemų riziką. Anot specialistų, emocijų slopinimas gali viršyti streso hormonų kiekį smegenyse, o tai reiškia, kad fizinės reakcijos gali tapti lėtinėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.