Kas yra estetinis plombavimas?

Laidos „Nuotakos užrašai“ stilistė ir būsima nuotaka Viktorija Šaulytė įsitikinusi, kad svarbiausias poros akcentas – tobula šypsena. Ne visi tokią turi natūralią, bet įdėjus šiek tiek pastangų, ja spindėti gali kiekvienas. Kaip tai padaryti – padaria „Centro Denticija“ odontologė, estetinio plombavimo specialistė Greta Žumbakytė.

 „Centro Denticija" odontologė, estetinio plombavimo specialistė Greta Žumbakytė
 „Centro Denticija" odontologė, estetinio plombavimo specialistė Greta Žumbakytė
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
  Estetinis plombavimas „Centro Denticijoje"
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-05-03 11:50, atnaujinta 2018-05-03 13:31

 Dažnai žmonės nežino, kaip galima patobulinti šypseną, jeigu neužtenka dantų balinimo. Kas gi tas estetinis plombavimas?

– Estetinio plombavimo metu stengiamasi išsaugoti kuo daugiau sveikų danties audinių, pašalinant tik pažeistus audinius ir senus užpildus, kad išliktų tvirtesni ir gyvybingi. Dantys nešlifuojami, todėl išlieka gyvybingi.

Procedūros metus tiksliai atstatoma danties forma, kas svarbu ir estetikai, ir tinkamam funkcionavimui. Net mažos smulkmenos, tokios, kaip vienodai užapvalinti dantų kampučiai, dantų plotis, danties krašteliai turi derėti tarpusavyje ir susilieti į vieną visumą, tik tokiu atveju gausime puikų estetinį vaizdą.

Estetiškos ir kokybiškos restauracijos reikalauja iš odontologo ypatingo kruopštumo, kantrybės, meninių sugebėjimų, patirties, profesionalumo ir talentingumo.

– Gal galite trumpai papasakoti apie pačią estetinio plombavimo specifiką ir kaip vyksta procedūra?

– Natūralus dantis, susideda iš keleto sluoksnių, besiskiriančių spalva, skaidrumu, kietumu. Plombuojama juvelyriškai ir proporcingai, sluoksnis po sluoksnio – lygiai taip, kaip danties audiniai išsivystė, suimituojamos smulkios detalės, spalvos gylis. Tiksliai atstatoma danties forma, kas svarbu ir estetikai, ir tinkamam funkcionavimui.

Tam, kad apsaugoti restauruojamus dantis nuo drėgmės burnos ertmėje, naudojama spec. guma – koferdamas. Tai lemia puikų plombinės medžiagos sukibimą su danties audiniais ir ilgalaikiškumą.

 Kokiais atvejais taikomas estetinis plombavimas ir kokias problemas jis gali išspręsti?

– Estetinis plombavimas gali būti taikomas, norint:

  • atkurti ėduonies pažeistus danties audinius;

  • pakeisti senas, nekokybiškas, pakeitusias spalvą plombas;

  • jei vargina dantenų kraujavimas dėl senų plombų;

  • anatomiškai restauruoti nusidėvėjusius, nutrupėjusius, nuskilusius dantis;

  • atkurti dantis po traumos, kai nuskelta dalis vainiko;

  • suteikti norimą spalvą dantims (jei dantų balinimas nepadeda);

  • panaikinti fluorozės pažeidimus ar pigmentines dėmes danties paviršiuje;

  • ištiesinti nežymiai pakrypusius dantis;

  • pakoreguoti netaisyklingą danties formą;

  • panaikinti tarpus tarp dantų;

  • po ortodontinio gydymo, kuomet iki idealios šypsenos trūksta danties formai kraštelio, kampelio.

 Ar svarbu žinoti, su kokiomis medžiagomis atliekamas estetinis plombavimas?

– „Centro Denticijoje“ naudojamos aukščiausios kokybės, sertifikuotos plombinės medžiagos, kurios savo fizinėmis savybėmis – tvirtumu, sukibimu su dantimi, dilumu ir kt. – prilygsta natūralaus danties audinio savybėms, o platus atspalvių parinkimas suteikia galimybę atkurti individualų dantį.

Pagal individualią situaciją svarbu parinkti tinkamą kompozicinę medžiagą, nes tarpusavyje kompozitai skiriasi kai kuriais parametrais, pavyzdžiui, spalva, atspindžio koeficientu, elastingumo moduliu, geba deformuotis išilgai ašies, poliravimosi ir kitomis savybėmis. Svarbu plombuojant naudoti tik aukščiausios klasės surišimo sistemas ir poliravimo priemones.

 Kiek laiko trunka procedūra ir ar tai skausminga?

– Procedūra neskausminga, nes viskas atliekama vietinėje nejautroje.

Estetinio plombavimo procedūra gali būti atlikta vieno vizito metu. Procedūros trukmė priklauso nuo restauruojamų dantų skaičiaus, situacijos sudėtingumo, todėl gali užtrukti nuo kelių iki keliolikos valandų.

Pavyzdžiui, jeigu reikia restauruoti 4-6 dantis, procedūra gali užtrukti 5-7 valandas. Ir jau tą pačią dieną akivaizdžiai pasikeisite – būsite su nauja šypsena.

Atlikus estetinę dantų restauraciją, rekomenduojama kontrolinė apžiūra po 2-4 savaičių. Jos metu įvertinamas estetinio plombavimo rezultatas – spalva, plombinės medžiagos sukibimas, gleivinės būklė ir kiti aspektai. Esant poreikiui galima korekcija.

 Ar galima estetiniu plombavimu pašviesinti dantis?

– Taip, galima suteikti norimą spalvą dantims, jei balinimas nepadeda. Taip pat, estetinis plombavimas puiki išeitis turintiems negyvus, pakeitusius spalvą dantis.

 

 Kaip prižiūrėti dantis po estetinio plombavimo?

– Prieš estetinį plombavimą atliekama profesionali burnos ertmės higiena. Pacientui pageidaujant, atliekamas ir dantų balinimas. Profesionalią burnos higieną rekomenduojama atlikti kas 6-12 mėnesių.
Dieną po plombavimo nevartoti dažančių maisto produktų: arbatos, kavos, burokėlių, mėlynių, raudono vyno ir kitų. Burnos ertmėje prisitaikymas prie atsiradusių pasikeitimų gali tęstis iki dviejų savaičių, tad nesibaiminkite, jei pastebėsite kalbos ar kramtymo pakitimus.

Gausus dažančių maisto produktų vartojimas gali keisti plombų spalvą, nes kaupiasi pigmentinis apnašas, tačiau tai dažniausiai pastebima gerokai mažiau lyginant su natūraliais dantų audiniais. Siekdami sumažinti pigmentinio apnašo kaupimąsi, saikingai vartokite dažančius maisto produktus ir gėrimus. Atkreipkite dėmesį, kad dėl rūkymo dantys gali kaupti pilkšvą pigmentinį apnašą.

Rekomenduojama vengti kąsti kietus maisto produktus:vaisius su kauliukais, kaulus, keptą duoną ar tokias medžiagas, kaip siūlą, rašiklį, butelių kamščiu. Tai suteikia papildomą krūvį ir dantys tiek sveiki, tiek plombuoti gali nuskilti.

Patariama naudoti mažo abrazyvumo dantų pastą. Nenaudokite balinančių dantų pastų, kurių sudėtyje yra rūgščių, sodos, chlorheksidino, su žolelėmis. Dantų šepetuką naudoti minkšto arba labai minkšto kietumo. Valydami naudokite vertikalius arba sukamuosius judesius. Rekomenduojame kasdien naudoti vaškuotą tarpdančių siūlą ir tarpdančių šepetėlius.

Jei naudojate skalavimo skystį, patariame jį rinktis be alkoholio, kad apsaugotume gleivinę nuo dehidratacijos ir restauracines medžiagas. Alkoholis gali minkštinti plombines medžiagas ir skatinti jų mikropralaidumą.

Esant dantų jautrumui rekomenduojama naudoti specialų dantų kremą.

Po estetinės restauracijos gydytojas gali rekomenduoti apsaugines kapas, jei, pavyzdžiui, kenčiate nuo bruksizmo – nesąmoningo dantų griežimo naktį.

Padidėjus dantų jautrumui, pastebėjus jų spalvos pakitimus, įskilus ar nuskilus plomboms, atsiradus skausmui neatidėliotinai kreipkitės į kliniką.

- Dažnai žmonės bijo, kad susitvarkius dantis estetiniu plombavimu, problema išnyks ribotą laiką, o po kažkiek metų reikės perdarinėti?

- Ilgaamžiškumas priklauso nuo restauracijos dydžio. Jei konsultacijos metu, įvertinus dantų būklę, matome, kad restauracija nelaikys – patariame dantį protezuoti. Tad estetinis plombavimas atliekamas tik tuomet, kai galima užtikrinti ilgaamžiškumą. Žinoma, daug priklauso nuo to kaip prižiūrimi dantys po restauracijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.