Gydytoja patarė, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis vitaminus

Maistinių medžiagų įsisavinimas priklauso nuo daugelio išorinių veiksnių, organizmo būklės ir gyvensenos. Visgi įrodyta, jog net ir geriausiomis sąlygomis organizmas natūraliai pasisavina tik 5-30 procentų iš įprastuose maisto papilduose esančių veikliųjų medžiagų.

 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
 Vitaminus reikia rinktis atsižvelgiant į keletą dalykų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-06-13 12:05

Organizmui stokojant vienos ar kitos medžiagos, ima blogėti žmogaus gyvenimo kokybė, sunkėja ligos, dažniau vystosi komplikacijos. 

Organizmo gebėjimą įsisavinti jam reikalingas maistines ir vaistines medžiagas lemia vaistinių medžiagų fizinės savybės: tirpumas vandenyje ar riebaluose, stabilumas organizme, molekulės dydis ir kt.

Kaip teigia vidaus ligų gydytoja L.Rapolienė, didelę įtaką elementų pasisavinimui turi jų sąveika su kai kuriais maisto produktais, vaistais. Taip pat – žmogaus virškinamojo trakto būklė, jo fermentų veikla, stabilus baltymų, hormonų darbas, kraujotakos greitis, amžius, lytis, ligos ir gyvensena. 

„Vaikams, nėščiosioms, maitinančioms krūtimi ir sportuojantiems kai kurių medžiagų reikia daugiau. 2014 metais Lietuvoje atlikto mitybos tyrimo duomenimis, Lietuvos gyventojai gauna per mažai kalcio ir jodo, moterys – geležies, magnio, cinko, vitaminų B1, B12, D. Vyrai – vitamino B12“, – sako specialistė. 

Anot vidaus ligų gydytojos, vitaminai ir mineralinės medžiagos dalyvauja visuose mūsų organizme vykstančiuose procesuose. Jie svarbūs medžiagų apykaitai organizme, geram širdies, nervų, endokrininės, kaulų bei raumenų sistemos darbui, imunitetui. Taip pat veikia kaip apsauga nuo laisvųjų radikalų. 

„Priklausomai nuo to, kokios medžiagos negauname, kyla rizika susirgti įvairiomis ligomis. Negaudami vitamino D, vaikai suserga rachitu, trūkstant geležies ar vitamino B12, susergama mažakraujyste, o gaunant nepakankamai kalcio gali varginti osteoporozė“, – neefektyvų medžiagų įsisisavinimą komentuoja dr. L.Rapolienė.  

Kaip sako gydytoja, žmogaus organizmas geba įsisavinti tik 5-30 procentų tradicinių maisto papildų. Jos teigimu, standartinės geležies pasisavinama apie 10-20 proc., kalcio – 25-35 proc., vitamino B12 – apie 50 proc. Specialistė pažymi, jog natūralios formos kurkuminas, užtikrinantis gerą imuninės sistemos veiklą, įsisavinamas ypač blogai. 

„Pakankamas vitamino C lygis padeda geriau įsisavinti geležį ir chromą, o vitaminas D – kalcį ir fosforą. Kalcio ir geležies ar magnio kartu patartina nevartoti. Vitaminą B ir C geriau vartoti ryte prieš valgį, kalcį – vakarais. Šių elementų sąveika su kava, greipfrutų sultimis gali žymiai pabloginti jų įsisavinimą“, – maisto papildų poveikį komentuoja gydytoja. 

Lietuvoje išvystytos inovacijos pakeitė maisto papildų vartojimo kultūrą

Anot vidaus ligų gydytojos, šiandien maisto papildų gamyboje jau pritaikyta vaistams vėžiui gydyti sukurta technologija, kuri lemia žymiai efektyvesį naudingų medžiagų įsisavinimą. Vienintelis Lietuvoje išvystytas ir patentuotas efektyvaus pasisavinimo technologijos (EPT) metodas gerina tam tikrų vitaminų, mineralų pasisavinimą organizme. Šių papildų efektyvumas garantuojamas net turint virškinamojo trakto negalavimų, darančių įtaką maistinių medžiagų įsisavinimui. 

„EPT dėka vitaminai, mineralai ar augaliniai ekstraktai suskaidomi į mažas daleles ir apgaubiami fosfolipidiniu sluoksniu, dar kitaip vadinamu mikrokapsule. Mikrokapsulės lengvai patenka į organizmo ląstelės vidų ir aprūpina ją reikiamomis maistinėmis medžiagomis.

Įrodyta, jog mikrokapsuliuotos vitaminų, mineralų ar augalinių tam tikros augalinių ekstraktų formos gali būti pasisavinamos iki 6 kartų geriau, lyginant su paprastomis maistinių medžiagų formomis. Taip pat EPT apsaugo skrandį nuo dirginančių medžiagų, mat jos linkusios išlikti mikrokapsulės viduje ir nesukelia pašalinių reiškinių“, – apie unikalią technologiją kalba gydytoja.   

Kaip sako ekspertė, šiuo metu Lietuvoje yra gaminamos unikalios geležies, kurkumino, vitamino D bei vitamino B12 mikrokapsulės. Gydytoja tvirtina, jog geležies mikrokapsulės padeda kovojantiems su mažakraujyste ar geležies trūkumu. Tuo tarpu vandenyje tirpus vitaminas B12, svarbus kraujo gamyboje, yra būtinas gerai nervų, širdies, kraujagyslių sistemos veiklai, imunitetui gerinti. 

„Vitaminas D tirpsta riebaluose ir reguliuoja mūsų genų veiklą. Kurkuminas dėl daugybinio priešuždegiminio, antioksidacinio, antimutageninio, regeneracinio ir kitų itin naudingų poveikių taikomas gydant uždegiminės kilmės, onkologines ar kitas ligas“, – veiksmingą atskirų papildų poveikį dėstė gydytoja. 

Apie reikalingų medžiagų deficitą signalizuoja pats organizmas. Gyd. L.Rapolienės teigimu, atsiranda įvairūs simptomai: silpnumas, nuovargis, galūnių tirpimas, kaulų skausmai, raumenų spazmai, odos, plaukų ar nagų pakitimai, širdies veiklos sutrikimai, nuotaikų kaita. 

„Daugelį atsakymų į kankinančius negalavimus duoda kraujo tyrimas. Galima nustatyti mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekį. Tačiau vertėtų prisiminti, jog tyrimas ne visada atskleidžia tikrąją situaciją apie ląstelėse vykstančius procesus. Tik gydytojas gali nuspręsti, kiek ir kokių vitaminų reikia vartoti“, – kalbėjo gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.