Medikė įspėjo, ko negalima daryti, jeigu veidą beria spuogai

Jaunatvinių spuogų ir aknės atsiradimą gali lemti ir genetika, mitybos įpročiai, higiena, netinkama kosmetika, portalui LRT.lt sako grožio salono „Gatineau“ medikė-kosmetologė Nora Vanagaitytė-Kiela. Todėl, pabrėžia ji, svarbu ne tik laiku kreiptis į gydytoją dermatologą, bet ir žinoti, ko jokiu būdu negalima daryti.

Labai svarbu žinoti, kad spuogų jokiu būdu negalima spausti patiems.<br>123rf.com nuotr.
Labai svarbu žinoti, kad spuogų jokiu būdu negalima spausti patiems.<br>123rf.com nuotr.
Labai svarbu žinoti, kad spuogų jokiu būdu negalima spausti patiems.<br>123rf.com nuotr.
Labai svarbu žinoti, kad spuogų jokiu būdu negalima spausti patiems.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Jasiūnienė

Aug 3, 2018, 11:11 AM

„Nors sebumas (odos riebalai) atlieka labai svarbią funkciją – neleidžia odai išsausėti, tačiau paauglystėje hormonų disbalansas suaktyvina riebalinių liaukų veiklą. Riebalinės liaukos padidėja, pradeda gaminti per daug sebumo, pasikeičia jo sudėtis. Hormonai taip pat stiprina odos ragėjimą, o suragėjusios ląstelės užkemša plauko maišelio lataką ir riebalai negali prasiskverbti į odos paviršių – taip susidaro komedonai“, – aiškina grožio salono „Gatineau“ medikė-kosmetologė Nora Vanagaitytė-Kiela.

Komedonai, priduria ji, – juodi inkštirai, kurie, jei nieko nedaroma, lemia aknės atsiradimą, atsiranda raudonų spuogų, kartais jų būna po kelis vienoje vietoje. Įtakos tam turi ir genetika, mitybos įpročiai, higiena, netinkamų kosmetikos naudojimas, primena medikė-kosmetologė.

„Gydytojai sako, kad aknė – chroniška liga, tad labai dažni jos recidyvai. Kai yra spuogų, visada reikia stebėti, ką valgai, gerti daugiau vandens, nes tada riebalai skystėja. Be to, kiekvieno žmogaus riebalinėse liaukose yra propioninių bakterijų ir, kai jas išprovokuoja stresas, didesnis riebalų kiekis ar hormonai, atsiranda spuogų“, – sako N.Vanagaitytė-Kiela.

Jos teigimu, kol yra ne pūlingi spuogai, o tik juoduliukai ar pavieniai spuogeliai, galima kreiptis į kosmetologę, kuri atliks profesionalų veido valymą: „Priklausomai nuo odos tipo ir problemų, gali būti atliekamas mechaninis, ultragarsinis, rūgštinis ar kitos rūšies valymas.“

Tačiau, pabrėžia medikė-kosmetologė, jei ima formuotis gilūs pūlingi spuogai, raudoni guzeliai, jų būna po kelis vienoje vietoje, būtina kreiptis į dermatologą – gydytojas paskirs vaistus, be to, kai kuriais atvejais reikia ir antibiotikų.

„Labai svarbu žinoti, kad spuogų jokiu būdu negalima spausti patiems, negalima patiems darytis naminių kaukių, nes labai lengva infekciją išnešioti po visą odą“, – primena N.Vanagaitytė-Kiela.

Esant aknei, medikė-kosmetologė pataria naudoti prausiklį, toniką ir drėkinamąjį kremą. Priemones, be abejo, reikėtų pirkti vaistinėje, prieš tai pasitarus su gydytoju dermatologu arba kosmetologu.

„Prausiklis ir tonikas atgaivina odos paviršių, kuris padengtas hidrolipidine mantija, saugančią odą nuo žalingų aplinkos veiksnių. O naudojant šias priemones ant odos kaupiasi mažiau bakterijų, tad mažiau galimybių formuotis pūlingiems spuogams“, – aiškina specialistė.

Beje, primena ji, net ir riebią odą būtina drėkinti – reikėtų rinktis lengvos kreminės arba gelinės konsistencijos kremą. Taip pat būna priemonių, tepamų tiesiai ant spuogelių.

„Merginoms, naudojančioms dekoratyvinę kosmetiką, taip pat labai svarbu išsirinkti tinkamas priemones, todėl taip pat siūlau pirmiausia pasitarti su specialistais. Vaistinėse yra BB kremų – jie slepia odos trūkumus, bet yra nekomedogeniniai. Jei matote užrašą „non-comedogenic“, vadinasi, priemonėje nėra poras užkemšančių medžiagų“, – aiškina N.Vanagaitytė-Kiela.

Be to, sako ji, nė viena mergina tikrai neturėtų imti po ranka papuolusios ir jos mamos naudojamos kosmetikos, nes taip problemas galima dar labiau paaštrinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.