Šeši geriausi natūralūs imuniteto stiprintojai

Nesvarbu, kad keletą pastarųjų savaičių mus džiugina orai, tarsi vėluojantį pavasarį, ar ankstyvą rudenį. Tačiau nevertėtų pamiršti artėjančios žiemos.

Imunitetą padeda stiprinti ir natūralios priemonės.<br> 123rf nuotr. 
Imunitetą padeda stiprinti ir natūralios priemonės.<br> 123rf nuotr. 
Stiprus ginklas prieš virusus – česnakas.<br> 123rf nuotr. 
Stiprus ginklas prieš virusus – česnakas.<br> 123rf nuotr. 
Imbieras – stiprus dezinfekatorius.<br> 123rf nuotr. 
Imbieras – stiprus dezinfekatorius.<br> 123rf nuotr. 
Citrina – nukenksmina kenksmingas medžiagas.<br> 123rf nuotr. 
Citrina – nukenksmina kenksmingas medžiagas.<br> 123rf nuotr. 
Medaus padauginti nereikėtų.<br> 123rf nuotr. 
Medaus padauginti nereikėtų.<br> 123rf nuotr. 
Šiais laikais šilauogė tituluojama „super maistu“.<br> 123rf nuotr. 
Šiais laikais šilauogė tituluojama „super maistu“.<br> 123rf nuotr. 
Svarainiai – lietuviškoji citrina.<br> 123rf nuotr. 
Svarainiai – lietuviškoji citrina.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2018-11-06 10:59

Artėjant šaltajam sezonui visi su baime laukiame ligų sezono pradžios. Laukiame? Ne. Visi mes norime, kad toks sezonas neprasidėtų. Bet kaip tam užkirsti kelią, kaip išvengti ligų? Kokių prevencijos priemonių imtis? Kaip paruošti organizmą žiemai ir kaip sustiprinti imunitetą, kad jis taptų atspariu, šaltuoju laikotarpiu siaučiantiems virusams?

Žiema be ligų įmanoma – tik apžvelkime susirgimų priežastis ir pagrindinius imuniteto stiprintojus.

Nusilpęs imunitetas – viena iš pagrindinių priežasčių kodėl prie mūsų „kimba“ ligos.

Pagrindinė priežastis, kodėl mūsų organizmas tampa neatsparus ligoms ir virusams yra susilpnėjęs imunitetas. Norint suteikti nepamainomą pagalbą imuniteto stiprinimui, organizmą būtina papildyti vitaminais ir mikroelementais, vartoti natūralius maisto papildus, vitaminą D, užtikrinti tinkamą omega rūgščių ir antioksidantų kiekio suvartojimą.

Kiekvienas turėtų žinoti, kad imunitetą reikia stiprinti visuomet, nepriklausomai nuo metų laiko, tačiau artėjant šaltąjam metų sezonui reikėtų ypatingai į tai atkreipti dėmesį, ir tinkamai paruošti savo organizmą žiemai.

Nusilpus imunitetui mūsų organizmui trūksta kai kurių vitaminų ir mikroelementų, bet neskubėkite į vaistines, pirkti sintetinių vitaminų ir mineralų, prisiminkime gamtos mums teikiamas dovanas ir papildykime savo organizmą jų teikiama nauda.

6 produktai stiprinantys imunitetą ir paruošiantys organizmą žiemai:

Citrina – nukenksmina kenksmingas medžiagas

Citriną, kaip vieną žinomiausių imuniteto stiprintojų, pirmu numeriu įvardintų net mažiausias vaikas. Šis citrusinis vaisius seniai žinomas dėl savo gydomųjų savybių, o taip pat turi medžiagų, dalyvaujančių vaistų, bei kitų kenksmingų medžiagų nukenksminime.

Citrinos rūgštus skonis skatina seilių išsiskyrimą ir apetitą. Gaila, kad mūsų šalyje citrinos neauga, tačiau jos jau seniai nebe egzotika, plačiai naudojamos kiekvienuose namuose ir lengvai surandamos bet kurioje prekybos vietoje. Imunitetą stiprina didžiulė vitamino C koncentracija. Stipriausia ji šviežiuose vaisiuose ir sultyse. Termiškai paveikus arba esant ilgesniam kontaktui su oru suyra. Rekomenduojama citrinos sultis pilti į vandenį ir tuoj pat išgerti, o arbatą gerti užsikandant citrina. Suvalgant po citrinos skiltelę per dieną, padės jums gauti porciją vitamino C organizmo apsaugai. Susmulkintą citriną, sumaišyti su medumi ir valgyti šį mišinį du kartus per dieną, tokiu būdu kovosite prieš virusus ir su jais, užklupus ligai.

Imbieras – stiprus dezinfekatorius

Imbieras – sveikatai naudingas augalas, pasižymintis kraujo riebalus (lipidus) mažinančiu poveikiu. Ypatingai šviežio imbiero šaknys turi daug antivirusinių ypatybių, kurios skatina prakaitavimą. Imbieras – nuo senų laikų žinomas, bei naudojamas, kaip „šluota valanti“ organizmą nuo toksinų ir šlakų.

Viena iš pirmųjų priemonių persišaldžius ir puikus preparatas profilaktikai nuo įvairių uždegimų ar puolant virusams – imbieras, taip pat plačiai naudojamas sergant gerklės ligomis. Tai puikus burnos ertmės dezinfekatorius, naikinantis ne tik bakterijas, bet ir tarnaujantis, kaip burnos kvapo gaiviklis.

Nesurastume nei vieno, kuris žiemą nevartoja klasika tapusio gėrimo: imbierų arbatos su citrina ir medumi. Tai ne tik šaltais vakarais šildantis gėrimas, bet ir stiprinanti organizmo atsparumą ligoms, arbata. Tai tikras išsigelbėjimas peršalus, sergant heimoritu, laringitu.

Įspėjame, jeigu sergate skrandžio ligomis, pankreatitu, cholecistitu, imbiero arbata nepiknaudžiaukite. Naudingiau būtų visiškai jos atsisakyti.

Medaus padauginti nereikėtų

Medus, žiedadulkės, bičių pikis, bičių duonelės – tai kuo gydėsi mūsų proseneliai.

Medus naudojamas, kaip gydomasis, maistinis ir dietinis produktas, kurį bitės suneša iš žiedadulkių. Vertingiausias – natūralus ir nekaitintas. Kaip tik tokį medų organizmas pasisavina 100 proc.

Tačiau vertėtų nepamiršti, kad tai yra vaistas ir jo padauginti nereikėtų. Geriausia išgerti medaus 3 kartus per dieną, 2 val. prieš valgį, arba po valgio praėjus 3 val. Rekomenduojama medaus paros norma suaugusiam žmogui 100 – 200 g. Nepertraukiamai naudoti galima iki 2 mėnesių. Vaikams iki 1 m. nerekomenduotina dėl alergijos rizikos, vyresniems galite duoti 3 kartus per dieną, po 1 arbatinį šaukštelį. Kaip sakė mūsų seneliai: “medus sveika, kai yra saikas”.

Kitas skystas bičių produktas yra bičių pikis. Jis suaktyvina imunitetą ir apskritai naudingas sveikatai. Jame gausu eterinių aliejų, kurie garuodami sunaikina bakterijas ir mikrobus.

Stiprus ginklas prieš virusus – česnakas

Česnakas, nepaisant aštraus kvapo – stiprus ginklas prieš virusus.

Česnakų gydomąją galią žinojo jau mūsų proseneliai, todėl mums nevertėtų pamiršti šių imuniteto sargų. Kasdien vartojant česnaką žmonės rečiau suserga peršalimo ligomis. Česnako sudėtyje esantis alicinas padeda įveikti infekcijas ir bakterijas, pasižymi priešmikrobiniu veikimu.

Česnakas pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, todėl ši prieskoninė daržovė turėtų tapti geriausia drauge, mums ir mūsų virtuvėje, kai esate lengvai peršąlę ar jaučiatės nusilpę.

Česnakus vartokite žalius, įtrinant juos į duoną, dėkite į sriubas ar naudokite kitų patiekalų ruošime (mėsos marinavimui) – sutrinkite, taip išvengsite stipraus jų skleidžiamo kvapo, o jų teikiamą naudą tikrai pajusite.

Svarainiai – lietuviškoji citrina

Lietuviškoji citrina vadinami svarainiai, neatsilieka nuo citrinos, į kurią jie lygiuojami, savybių. Juose, itin gausu vitamino C, stiprinančio imunitetą bei kovojančio su virusais ir bakterijomis.

Svarainiai, gerina kraujotaką ir medžiagų apykaitą, o kartu ir pagreitina virškinimą. Labiausiai lietuvių mėgiami svarainiai sirupo pavidalu. Vartojama kaip arbata. Mėgiama svarainių uogienė, o taip pat jie džiovinami žiemai ir labai mėgiami vaikų kaip desertas.

Kaip organizmo stiprinime gali pasitarnauti šilauogės?

Šiais laikais šilauogė tituluojama „super maistu“. Šiose vertingose uogose gausu mūsų organizmui palankių maistinių medžiagų ir vitaminų, ir kitų imuniteto stiprinimui praverčiančių sudėtinių dalių. Ne kartą mokslininkų tyrimais įrodytas, šios uogos vertingumas, klausimų dėl to nebekyla. Toks vitaminų užtaisas ne tik stiprina organizmo atsparumą ligoms, tačiau žinoma kaip atitolinanti senatvę, yra stiprus ginklas kovoje su Alzheimerio liga.

Šilauogėms atitenka, uogos geriausiai išvalančios iš žmogaus organizmo laisvuosius radikalus, titulas. Gera naujiena ir kovojantiems su perdideliu cholesteroliu. Kadangi naudojant 125 g. šilauogių per dieną, du mėnesius kasdien, žymiai sumažina žalingą cholesterolio kiekį kraujyje. Papildoma nauda – apsauga nuo pavojingų šlapimo pūslės infekcijų.

Ši saldaus skonio uoga, gali būti šaldoma, todėl ištisus metus vartojant šias uogas – tai yra pats geriausiais imuniteto stiprinimo būdas (ypač mėgstamos vaikų).

Stiprinkime savo organizmą natūraliais produktais, papildykime organizmą vitaminais ir mikroelementais pilnaverte mityba. Pasirūpinkite, kad jūsų šeima maitintųsi visavertiškai, gautų visų reikiamų vitaminų bei mineralų ne tik iš pagrindinių patiekalų, bet ir iš užkandžių, kurie gali būti gamtoje randami produktai – švieži ir džiovinti vaisiai, daržovės riešutai, sėklos. Gerkite pakankamai skysčių.

Nepamirškime: Norint, kad organizmas išliktų darbingas vertėtų nepamiršti subalansuoti darbo ir poilsio režimą. Svarbu būti aktyviems, rekomenduojama bent du kartus per savaitę sportuoti. Kiek įmanoma dažniau būti gryname ore. Pasidžiaugime vis dar gražiai rudenėjančia gamta.

Žiema artėja, bet ši žiema bus nebaisi. Ši žiema gali būti be ligų – visiems to linkiu!

Parengė Irma Vosylienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.