Gydytojas D. Barkauskas įspėjo, kas sukelia chaosą medžiagų apykaitoje

Kasdieniuose saldžiuose produktuose esantis didelis cukraus kiekis tampa riebalais ir tai gali nuvesti į nutukimą bei kitas ligas. Apie tai įspėjantis olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas siūlo patarimus, kaip jaustis saugiau ir mėgautis saldumais su minimaliomis pasekmėmis.

 Gydytojas Dalius Barkauskas sako, jei tokių angliavandenių kaip cukrus yra per daug, jie ne tik kad naudojami kaip energetika, bet ir atidedami kaip riebalai.<br>„Lietuvos mokyklų žaidynės“ nuotr.
 Gydytojas Dalius Barkauskas sako, jei tokių angliavandenių kaip cukrus yra per daug, jie ne tik kad naudojami kaip energetika, bet ir atidedami kaip riebalai.<br>„Lietuvos mokyklų žaidynės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-13 13:48

Gydytojas sako, jei tokių angliavandenių kaip cukrus yra per daug, jie ne tik kad naudojami kaip energetika, bet ir atidedami kaip riebalai.

„Šis procesas gali nuvesti į tai, ką mes vadiname nutukimu, – laidoje „Lietuvos mokyklų žaidynės“ aiškino D. Barkauskas. – Angliavandenių gausa sukelia chaosą mūsų medžiagų apykaitoje. Tai gali turėti ilgalaikių pasekmių – tokių ligų kaip diabetas, aukštas kraujospūdis ar tiesiog paprastas dantų kariesas.“

Specialisto teigimu, paskaičiuota, kad šiuolaikinis žmogus per savo gyvenimą suvartoja apie 2 tonas cukraus. Tai milžiniškas kiekis, kurio kūnas nespėja įsisavinti.

„Jei išgėrėte kolos buteliuką – tai 6-7 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Jūsų kūnas pasimeta, nes cukrus per greitai patenka į medžiagų apykaitą. Vyksta daug pakitimų, kol kūnas susitvarko su tuo cukraus kiekiu“, – aiškino gydytojas.

Jis pataria visiems pasižiūrėti į aprašą, kuris yra ant produkto ir įvertinti angliavandenių kiekį. Paprasčiausia nustatyti įsivaizduojamą cukraus kiekį – dalinant iš 4 paversti arbatiniais šaukšteliais.

„Pavyzdžiui, geriamajame jogurte yra apie 10 gramų cukraus, t. y. apie 2,5 arbatinio šaukštelio – tikrai nėra mažai. Saldžiuose spragėsiuose gali būti nuo 15 iki 30 šaukštelių, priklausomai nuo kibirėlio, kurį žmogus pasiima“, – analizavo D. Barkauskas.

Vis dėlto, kadangi tikėtina, jog cukraus visiškai neišvengsime, vertėtų žinoti kaip jaustis saugiau ir mėgautis tuo su minimaliomis pasekmėmis.

„Vienas paprastas patarimas – jei valgėte ką nors saldaus, ar gėrėte saldų gėrimą, nepatingėkite po viso to praskalauti burną paprastu vandeniu“, – sakė D. Barkauskas.

Jei norisi saldžiau, gydytojas rekomenduoja rinktis medų, nes jis yra vienas iš angliavandenių šaltinių, kuris neduoda rūgštinės burnos terpės.

„Medus unikalus tuo, kad yra saldus ir tuo pačiu mikroelementų, bioaktyvių medžiagų šaltinis, – aiškino D. Barkauskas – Teisingai laikomas medus, kaip žinome, praktiškai negenda dėl to, kad jis turi antibakterinių savybių. Šis produktas gali būti ne tik malonus vartojimui ir saldus, bet ir sveikas.“

D. Barkauskas taip pat atkreipia dėmesį, kad vaisiai yra sezoninis produktas, tad vartoti iš svetur atvežtus vaisius viduryje mūsiškės žiemos ne visada būtų teisinga.

„Galima tuos reikalingus vitaminus, mineralines medžiagas gauti ir kita forma“, – siūlė gydytojas.

Jis pažymėjo, kad į sultis irgi reikėtų žiūrėti atsargiai, nes jos paprastai yra iš koncentratų, o tai taip pat yra cukraus šaltinis. Todėl sultys turi būti vartojamos labai saikingai.

Daugiau D. Barkausko patarimų galima rasti laidos apie sportą ir sveikatingumą „Lietuvos mokyklų žaidynės“ rubrikoje „Nekvieskite daktaro“. Laida transliuojama šeštadieniais 11 val. per TV6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.