Patarė, kuriuo paros metu geriausia sportuoti ir kada labiausiai tirpsta riebalai

Kol vieni keliasi kiek įmanoma anksčiau, kad spėtų prieš darbą pasportuoti, kiti tingiai vartosi lovoje ir aktyvia veikla užsiima tik vėlai vakare. Taigi, kyla klausimų, kuriuo paros metu organizmui sveikiausia sportuoti ir kodėl.

Geriausia sportuoti yra iki 18 valandos, nes po to mūsų organizmas jau ruošiasi vakarui, ilsisi širdis.<br> 123rf nuotr.
Geriausia sportuoti yra iki 18 valandos, nes po to mūsų organizmas jau ruošiasi vakarui, ilsisi širdis.<br> 123rf nuotr.
Geriausia sportuoti yra iki 18 valandos, nes po to mūsų organizmas jau ruošiasi vakarui, ilsisi širdis.<br> 123rf nuotr.
Geriausia sportuoti yra iki 18 valandos, nes po to mūsų organizmas jau ruošiasi vakarui, ilsisi širdis.<br> 123rf nuotr.
 Masažuotojas, mitybos specialistas ir asmeninis treneris Natas Akmanavičius.<br> Asm. archyvo nuotr.
 Masažuotojas, mitybos specialistas ir asmeninis treneris Natas Akmanavičius.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-01-27 09:35

Anot masažuotojo, mitybos specialisto ir asmeninio trenerio Nato Akmanavičiaus, kiekvieno žmogaus diena yra vienaip ar kitaip intensyvi: turime daug darbų ir kitų rūpesčių, todėl žmogus per dieną gali išsekti tiek psichologiškai, tiek fiziškai.

Reikėtų nepamiršti, kad norint, jog organizmas gautų pakankamai medžiagų, padedančių susidoroti su visu dienos sunkiu krūviu, reikia ir tinkamai maitintis.

Tam, kad nenualintume savęs, reikia pasistengti į mitybos racioną įtraukti produktų, kuriuose gausu organizmui reikiamų maistingųjų medžiagų. Žinoma, dar labai svarbu neapkrauti per daug savęs, valdyti stresą ir daryti pertraukas darbo metu.

„Kiekvienas mūsų judesys reikalauja pastangų ir energijos. Judant suaktyvėja mūsų raumenys ir tam, kad jie nepavargų ir nepersitemptų, būtina organizmą papildyti energijos šaltiniais ir maistinėmis medžiagomis, turinčių raumenų būklę atstatančių savybių.

Daugelis nori tinkamai prižiūrėti savo kūną ir po sunkios darbo dienos nueiti į sporto salę atsipalaiduoti, pamiršti dienos įvykius ir rūpesčius. Sportas žmogaus organizmui yra naudingiausias ir veiksmingiausias nuo 10-12 valandos ir nuo 16-18 valandos.

Būtent tuo metu tinkamai maitinantis organizmas iš maisto pasisavina daugiausiai energijos ir treniruočių metu galima ją veiksmingai išnaudoti“, – paaiškino N.Akmanavičius.

Sportas vakare turi įtakos širdies veiklai

Turbūt dauguma mūsų patvirtintų, kad vakaras prasideda jau nuo 17 ar 18 valandos, o būtent po darbo kai kurie sporto mėgėjai ir skuba į sporto sales. Tačiau tokia veikla vakarais nėra itin tinkama.

„Kodėl vakarais, po 17-18 valandos, sportuoti nėra gerai? Šis klausimas kamuoja ne vieną sporto mėgėją. Pats geriausias laikas sportui yra iki 18 valandos, nes vėliau mūsų organizmas jau ruošiasi vakarui.

Vakare sportuojantys vyrai ir moterys daro didelę klaidą, mat taip padidėja širdies apkrova. Reikėtų nepamiršti ir to, kad po kiekvienos treniruotės organizmui reikia maisto, o pavalgius širdis vėl apkraunama, todėl norint eiti miegoti, po treniruotės ir vakarienės turi praeiti bent jau 5 valandos“, – įspėjo asmeninis treneris.

Kaip sakė N.Akmanavičius, širdis – tai tarsi mašinos variklis, jei tepalų nebus, tai variklis suges, o tą patį galima pasakyti ir apie širdį.

„Vakare naudinga sportuoti tik dėl vieno dalyko – šiuo paros metu galima atsikratyti daugiau nereikalingų kilogramų nei įprastai. Taip yra dėl to, kad sportas pagreitina medžiagų apykaitą organizme, o nuėjus miegoti ji vis dar kurį laiką išlieka pagreitėjusi, todėl miegant sudega daugiau kalorijų“, – atkreipė dėmesį jis.

Sveikos mitybos patarimai

Svarbiausios sveiko žmogaus taisyklės yra kokybiškas nakties miegas, aktyvi fizinė veikla ir sveika mityba. Tai yra veiksniai, nuo kurių priklauso žmogaus tiek fizinė, tiek emocinė būklė, sveikata ir ilgaamžiškumas.

„Taisyklinga mityba – tai subalansuotas ir sveikas maistas, kurį sudaro nepoliruotos kruopos, ankštinės daržovės, grūdai, neriebi mėsa, dažnai rekomenduojama valgyti daugiau žuvies produktų. Svarbiausia taisyklė būtų maitintis nuo 2 iki 5 kartų per dieną. Žinoma, labai svarbu išlaikyti tam tikrą laiką, kada reikia valgyti bei ciklą tarp valgymų.

Patarčiau susidaryti valgymo režimą, kuriuo remsitės ir valgyti dažniau, tačiau mažomis porcijomis, nes tokiu būdu organizmas įsisavins daugiau reikiamų medžiagų ir greičiau suvirškins maistą“, – sakė N.Akmanavičius.

Jo teigimu, tarp valgymų rekomenduojama daryti nuo 3 iki 4 valandų pertraukas, o norint gauti pakankamai energijos dienai, reikia stengtis neatsisakyti šių maisto produktų: daržovių, liesos mėsos, šviežių vaisių, neskaldytų grūdų produktų, riešutų ir lašišos.

„Taip pat itin svarbu yra nepersivalgyti. Jeigu jūsų diena yra labai įtempta ir neturite laiko, kada pavalgyti, po ranka derėtų turėti bananą, obuolį ar apelsiną. Tai užkandžiai, kuriuose yra daugiau angliavandenių, kompensuosiančių dalį praleistų pietų, tačiau poveikis yra laikinas. Grįžus po darbo, būtina valgyti subalansuotą maistą, kuris padės atgauti visas reikiamas jėgas, trūkstamus mineralus ir vitaminus“, – pabrėžė specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.