Kankina viena iš šių odos problemų? Kosmetologė patarė, kaip gydytis

„Kas čia dabar?!“ – toks klausimas kyla, pastebėjus neįprastus pokyčius savo veide. Yra kelios odos problemos, su kuriomis susiduria dažna moteris. Kaip jų atsikratyti ir džiaugtis lygia veido oda?

 Yra keturios odos problemos, kamuojančios dažną moterį.<br> 123rf nuotr.
 Yra keturios odos problemos, kamuojančios dažną moterį.<br> 123rf nuotr.
 Aknė - ir suaugusius kamuojanti liga.<br> 123rf nuotr.
 Aknė - ir suaugusius kamuojanti liga.<br> 123rf nuotr.
 Pigmentinės dėmelės vadinamos ir senatvinėmis dėmėmis.<br> 123rf nuotr.
 Pigmentinės dėmelės vadinamos ir senatvinėmis dėmėmis.<br> 123rf nuotr.
 Oda papilkėti gali ir nuo nuovargio bei vandens trūkumo.<br> 123rf nuotr.
 Oda papilkėti gali ir nuo nuovargio bei vandens trūkumo.<br> 123rf nuotr.
 Kuperozė - dažnai genetiškai paveldima problema.<br> 123rf nuotr.
 Kuperozė - dažnai genetiškai paveldima problema.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 10:46 AM

Kosmetologė, mikropigmentacijos ir mezoterapijos meistrė Vaida Blažauskienė papasakojo, kas sukelia dažniausias odos problemas bei pasidalijo patarimais, kaip jas išgydyti.

Spuogai - paauglių liga?

Aknė – tai pūlingi, veidą beriantys spuogai. Jie atrodo suprantami, kai tau 15 m.. Tačiau vėliau? Pasirodo, tokių spuogų pasitaiko ir sulaukus 20-ies, ir 30-ies. Suaugusiųjų aknė nėra tokia reta problema. Gera žinia – pasak kosmetologės, tai yra visiškai išgydoma liga.

„Aknę iššaukia netinkama mityba arba hormonų disbalansas organizme. Akne sergančių mityboje dažniausiai vyrauja baltymai, šokoladas, aštrūs prieskoniai ir cukrūs. Tų dalykų sveikai gyvenant ir šiaip turėtume vengti.

Paprastai, jeigu nėra kitų specifinių sveikatos problemų, suaugusiems žmonėms aknę galima visiškai išgydyti. Juk dažniausiai aknė – paauglių liga. Tad sutvarkius mitybą, miegą, galima pasveikti ir nuo aknės.

Padeda rūgštinės procedūros, veido valymai, mezoterapija su glikolio rūgštimi, priežiūra namuose, kaukės. Svarbu nespaudinėti patiems, neimprovizuoti, nes tik pasėsite užkratą aplinkui. Be to, blogai spaudžiant tik suaktyvinsite šalia esančias liaukas ir rasis nauji spuogai“, – patarė meistrė.

Dėmelės po saulės vonių

Ant odos atsiradusios rudos dėmelės – bėda, varginanti ne vieną, ypač vyresnio amžiaus moterį. Kaip jos „prilimpa“ ir ką daryti, kad rudumas būtų mažiau pastebimas?

Pasak V.Blažauskienės, vadinamosios rudmės paprastai atsiranda dėl senatvės, todėl ir yra vadinamos senatvinėmis dėmėmis. O paprastos pigmentinės dėmės atsiranda dėl kelių priežasčių.

„Gali būti tiesiog grybelis. Tarkime, soliariumas yra ideali vieta užsikrėsti grybeliu. Drėgmė, prakaitas, šilta vieta. Jeigu po apsilankymo soliariume ant odos atsirado pigmentinė dėmė – tikriausiai tai paprasčiausias grybas. Jį pasigauti labai lengva. Gydytojui išrašius tinkamus priešgrybelinius vaistus, dėmelė gali ir visiškai pranykti.

Pigmentinė dėmelė gali atsirasti ir dėl per staigaus, per didelio įdegio. Nuo didelio kiekio ultravioletinių spindulių kinta oda. Galite pastebėti, kaip intensyvų įdegį mėgstančių žmonių oda visa būna nusėta smulkiomis rudomis dėmelėmis. Šių galutinai išnaikinti neįmanoma.

Yra keli variantai, ką dėl jų daryti. Galima šviesinti – tam tinka rūgštys, rūgštiniai pilingai. Yra balinančių procedūrų. Gydytojai dermatologai gali patarti specialių kremų. Taigi, dėmeles galima nušviesinti, bet visiškai jų nepanaikinsite“, – sakė meistrė.

Papilkėjęs, nuvargęs veidas

Kai kurios moterys skundžiasi papilkėjusia oda. Veidas atrodo suvargęs, trūksta švytėjimo. Tai gali būti nuovargio ženklas, tačiau jei pailsėjus oda nepakinta – vien miego nepakaks.

„Didžiausias papilkėjimo faktorius – rūkymas. Rūkančių žmonių oda papilkėja, taip yra. Tad pirmas žingsnis – mesti rūkyti. Taip pat oda gali papilkėti dėl vandens trūkumo ar dėl dietų laikymosi. Todėl svarbu pilnavertė mityba.

O paskui padeda įvairios procedūros su vitaminu C, šviesinančios kaukės, skaistinančios priemonės. Padeda vitaminų vartojimas, odai svarbu gauti visus reikalingus vitaminus. Svarbiausia – vitaminai C ir A, E, D. taip pat padeda B grupės vitaminai – jie ypač tinka paakių odai. Papilkėjusiems paakiams dar labai gerai masažai, reikia suaktyvinti kraujotaką“ – teigė V.Blažauskienė.

Raudonoji veido genetika

Veido raudonis arba kitaip – kuperozė. Su šia problema susiduria net 70 proc. moterų. Išsiplėtusios kraujagyslės ir raudonis atsiranda kai labai išplonėja kraujagyslių sienelės ir suplonėja odos paviršius. V.Blažauskienės teigimu, ši problema dažnai paveldima genetiškai.

„Pavyzdžiui, jei vienas iš tėvų turėjo tokią odą, tai ir vaikai tikriausiai turės. Tiesa, alkoholio vartojimas taip pat tikrai turi įtakos kuperozės atsiradimui.

Problema nebūtinai pamatoma iš karto – paprastai kuperozė išryškėja vyresniame amžiuje, kai oda pradeda plonėti. Kol mes dar džiaugiamės geru odos tankiu, tai yra, iki 30-ies metų, ta problema nėra pastebima. Senstama etapais, kas kelis metus. Viskas būna gerai, gerai, o tada pastebi staigius pokyčius“, – sakė ji.

Kuperozė labiausiai išryškėja apie penkiasdešimtuosius gyvenimo metus. Savarankiškai jos panaikinti neįmanoma.

„Kuperozė gydoma nuolatinėmis stangrinančiomis procedūromis, stangrinama oda bei kraujagyslių sienelės. Rimčiausia procedūra, aišku, yra atliekama lazeriu. Lazeriu panaikinami ryškūs kapiliarai.

Bet! Praėjus metams ar pusantrų, šalia buvusios probleminės vietos išryškėja kitas kapiliaras ir viskas prasideda iš naujo. Svarbu naudoti tinkamą, nuo kuperozės padedantį kremą – jų galima rasti ir vaistinėje“, – patarė kosmetologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.