Šis produktas gali apsaugoti jus nuo silpnaprotystės ir Alzheimerio ligos

Daugelis tikriausiai žino, kad grybai yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis. Tačiau ar teko girdėti, kad šis maisto produktas gali sumažinti pažinimo (kognityvinių) funkcijų sutrikimų išsivystymo riziką vyresniems asmenims?

Vyresniems asmenims, turintiems pažinimo funkcijų problemų, sutrinka atmintis, atsiranda sunkumų kalbant ir sutelkiant dėmesį.<br> 123rf nuotr.
Vyresniems asmenims, turintiems pažinimo funkcijų problemų, sutrinka atmintis, atsiranda sunkumų kalbant ir sutelkiant dėmesį.<br> 123rf nuotr.
 Grybai yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis, sumažinantis pažinimo funkcijų sutrikimų išsivystymo riziką vyresniems asmenims.<br> 123rf nuotr.
 Grybai yra puikus maistingųjų medžiagų šaltinis, sumažinantis pažinimo funkcijų sutrikimų išsivystymo riziką vyresniems asmenims.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 11:09 AM

Remiantis Pietryčių Azijoje esančio Singapūro nacionalinio universiteto atlikto tyrimo rezultatais, senjorai, suvalgantys dvi standartines grybų porcijas, maždaug 300 g ar pusę lėkštės, per savaitę, sumažina lengvų pažinimo funkcijų sutrikimų atsiradimo riziką net perpus.

Pasak vyriausiojo tyrimo autoriaus, daktaro Irwino Cheaho, taip yra dėl to, kad beveik visose grybų rūšyse egzistuoja konkretus junginys, žinomas kaip ergotioneinas.

„Ergotioneinas yra unikalus antioksidantas, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus ir turi priešuždegiminių savybių. Šis antioksidantas gali būti gaunamas tik iš maisto produktų, ypatingai iš grybų“, – paaiškino jis.

Singapūro nacionalinio universiteto tyrime teigiama, kad vyresniems asmenims, turintiems pažinimo funkcijų problemų, sutrinka atmintis, atsiranda sunkumų kalbant ir sutelkiant dėmesį.

Tyrimas buvo atliekamas 2011-2017 m. Jame dalyvavo 600 senjorų, vyresnių kaip 60 metų ir gyvenančių Singapūre. Tyrimo metu jie turėjo vartoti 6 skirtingas grybų rūšis.

Tyrimo autoriai surinko demografinius dalyvių duomenis, informaciją apie jų sveikatą, psichologinius veiksnius, mitybos įpročius, kraujo spaudimą, svorį, ūgį ir vaikščiojimo greitį.

Tada dalyviai atliko 2 valandų testą, kurio metu buvo vertinami neuropsichologiniai ir silpnaprotystės pasireiškimo veiksniai.

Palyginus ankstesnių ir naujausio tyrimo duomenis buvo atrasta, kad ergotioneino trūkumas yra neurodegeneracinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ligos rizikos priežastis. Be to, grybuose buvo aptikti ir kiti junginiai, kurie apsaugo smegenis nuo neurodegeneracijos.

Mokslininkai ateityje siekia atlikti dar didesnį tyrimą su grynu ergotioneino junginiu ir kitais augalinės kilmės maisto produktais.

Parengta pagal „Business Insider“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.