Griebiasi už galvos: stovintis tribūnoje lems – skiepysis lietuviai ar ne

Gripas iš Lietuvos traukiasi – praėjusią savaitę šia liga sirgo 62 žmonės iš 10 tūkst. gyventojų. Bet tymų protrūkis nesiliauja.

Griebiasi už galvos: stovintis tribūnoje lems – skiepysis lietuviai ar ne.<br>Lrytas.lt koliažas
Griebiasi už galvos: stovintis tribūnoje lems – skiepysis lietuviai ar ne.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 1:38 PM

Dar prieš keletą metų atrodė, kad tymai Lietuvoje – pamiršta praeitis.

Bet ši ypač vaikams pavojinga liga sugrįžo. Užpernai buvo registruoti 2 tymų atvejai, ir abu atvežti į mūsų šalį iš užsienio.

Pernai tymais susirgo jau 30 žmonių, o šįmet įvyko tikras ligos protrūkis.

Vos per tris šių metų mėnesius registruota per 300 susirgimo tymais atvejų, daugiau kaip 60 susirgusiųjų – vaikai ir daugiau nei 90 proc. šių ligonių nebuvo skiepyti.

Medikai skambina pavojaus varpais: tymai – tik ledkalnio viršūnė. Gali sugrįžti ir poliomielitas, difterija, o kai tai įvyks, jau bus vėlu galvoti, ką daryti.

Gydytojų bendruomenė svarbiausia anksčiau jau išnykusių užkrečiamųjų ligų sugrįžimo priežastimi laiko nepakankamą skiepijimosi nuo jų mastą, todėl pradėjo kovoti su skiepų priešininkais, skleidžiančiais visuomenėje mitus, kad jie pavojingi, gali sukelti sunkių reakcijų ir geriau natūraliai persirgti užsikrėtus nei skiepytis.

Ši kova jau persikėlė į politikos areną – vienu metu konferencijas Seime surengė ir skiepų priešininkus sukvietęs Sveikos gyvensenos komisijos (SGK) pirmininkas valstietis D.Kepenis, ir opozicijos pasitelkti sveikatos apsaugos specialistai.

D.Kepenio vadovaujamą dešimties narių komisiją jau paliko keturi opozicijos atstovai.

Konservatoriai siūlo SGK išvis naikinti dėl to, kad naudodamasis jos tribūna D.Kepenis skleidžia žmonių sveikatai žalingas sąmokslo teorijas apie skiepus, o esant tymų protrūkiui tai esą gali net kelti pavojų visuomenės saugumui.

Pats SGK pirmininkas apsimeta, kad opozicijos dūriai jam nė motais, atšauna, jog keturių komisijos narių pasitraukimas – tik į gera, nes jie neva tik trukdė darbui.

Vis dėlto valstiečiai dėl jo pareiškimų prieš skiepus atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje.

Viena vertus, D.Kepenį, išgarsėjusį mankštas ir maudynes šaltame vandenyje propaguojančia sveikatos mokykla Palangoje, politiku padarė pats valstiečių lyderis R.Karbauskis. Opozicijos nuomone, specialiai sveikuoliui Seime net buvo sukurta SGK.

Kita vertus, medikų pasipiktinimą kelianti prieš skiepus nukreipta, mokslui prieštaraujanti D.Kepenio veikla tapo politiškai pavojinga.

Neišdrįsę nei atsiriboti nuo D.Kepenio pareiškimų, nei atvirai jį paremti valstiečiai ėmė sukti uodegą. R.Karbauskis puolė aiškinti, kad jo statytinis SGK vadovas nėra skiepų priešininkas, tik žiniasklaida jį tokiu pavertė.

Tačiau tokius išvedžiojimus akivaizdžiai paneigė SGK pirmininko Seime surengta konferencija.

Beje, į ją atėjo tik vienas parlamentaras – į prezidento postą pretenduojantis iš valstiečių gretų pašalintas M.Puidokas.

Nors jis ir pūtė į D.Kepenio dūdą, pasakojo, kaip pats neva tapo nekokybiško skiepo auka, buvo vis pertraukiamas SGK pirmininko, aiškiai bijojusio, kad į valstiečių nemalonę patekęs buvęs bendražygis nepasinaudotų konferencijos tribūna savireklamai.

Regis, šio renginio dalyviai buvo nusiteikę klausytis tik vienminčių, pasakojančių visokias baisias istorijas apie skiepus.

Todėl nepaisydamas išvedžiojimų, kad D.Kepenis pasisako tik už sveiką gyvenseną, stiprinančią žmogaus imunitetą, o saugioms vakcinoms pritaria, Lietuvos medikų sąjūdis išsiuntė šalies vadovams kreipimąsi, kuriuo ragina pareikšti oficialią nuomonę dėl visuomenės sveikatai kenksmingos kai kurių Seimo narių veiklos.

Negana to, medikai vėl kategoriškai paneigė visuomenėje sklandančius mitus apie skiepus, kaip antai, kad vakcinos neapsaugo nuo užkrato, dažnai sukelia šalutinį poveikį, ligas, kartais netgi mirtį.

Remdamiesi tyrimais gydytojai aiškino, kad nėra jokių mokslo patvirtintų duomenų apie skiepų žalą, nepageidaujami reiškiniai paprastai būna lengvi ir trumpalaikiai, jei paskiepytas asmuo ir suserga, tai nesunkiai.

Be to, visi Lietuvoje naudojami ES registruoti skiepai yra kokybiški, todėl ir nėra reikalo abejoti jų saugumu.

Tai jau ne kartą specialistų aiškintos tiesos, bet ne vien Lietuvoje plinta vakcinacijos priešininkų idėjos. Šiuo požiūriu mūsų šalis nelabai skiriasi nuo Airijos, Prancūzijos, Italijos ar Rumunijos.

Santaros klinikų gydytojas L.Svetikas palygino abejones skiepų nauda su ankstyvųjų viduramžių visuomenės įsitikinimu, kad žemė yra plokščia. Iš tiesų stebina, kad atsiranda žmonių, neigiančių mokslo įrodytus faktus ir tikinčių visokiais burtininkais, išgydančiais vandeniu ar stebuklingomis žolelėmis.

Žinoma, demokratinėje visuomenėje neįmanoma užčiaupti burnos paistalų skleidėjams. Bet žodžio laisvė nereiškia, kad jiems turi būti suteikiama net Seimo tribūna.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga skiepų priešininkus pavadino demokratijos grimasa ir paragino jiems nesuteikti tribūnos.

Tik turbūt negana vien juos ignoruoti – reikėtų ir teisinių priemonių. Bet valdančiųjų balsais atsisakyta svarstyti Seime socialdemokratų pasiūlymą privalomai skiepyti vaikus nuo tymų, poliomielito ir raudonukės. Ar tai nerodo politikų dviveidiškumo?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.