Pėdų prakaitavimas nebeves iš proto: nedarykite šių klaidų

Oda nuolat atsinaujina, o ypač dažnai šis procesas vyksta ant pėdų. Čia susikaupęs negyvų ląstelių perteklius, prakaitas ir šiluma yra puiki terpė daugintis grybeliui ir kitiems mikroorganizmams. Taigi, kokias klaidas darote prižiūrėdami pėdas ir kuo jos gresia?

123f nuotr.
123f nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 4:13 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 4:51 PM

Grybelis gali nepastebimai daugintis, ilgą laiką nesukeldamas jokių ligos simptomų. Tačiau atsiradus palankioms sąlygoms, jis pažeidžia nagus, tarpupirščių odą, sunkesniais atvejais gali išplisti ir kitur. Deja, ne visuomet kojų higiena rūpinamės pakankamai, todėl pėdų grybelis – gana dažnas susirgimas tarp lietuvių.

Pėdų priežiūra

Kaip pataria Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai, rekomenduojama kiekvieną vakarą ar suprakaitavus, pavyzdžiui, po ilgesnės kelionės, kojas plauti su muilu ne mažiau kaip dvi tris minutes. 

Šiltuoju metų laiku reikėtų dažniau plauti kojas su muilu ar dušo želė, o nusausintas pėdas ir tarpupirščius verta apibarstyti kojoms skirta arba paprasčiausia vaikiška pudra – ji gerai sugeria prakaitą, apsaugo kojas nuo drėgmės.

Kempine, kojų dilde ar pemzos gabalėliu reikia pašalinti ir negyvas odos ląsteles.

Susidarius suragėjusiam sluoksniui, lengviau atsiranda nuospaudų, įtrūkių, kuriuose kaupiasi mikroorganizmai, galintys sukelti odos uždegimą. Sausesnė ir šiurkštesnė kulnų oda gali būti patrinama pemza.

Nuplautas kojas perliekite vėsesniu vandeniu ir kruopščiai nušluostykite.

Nepamirškite ir nagų: per daug nesutrumpinkite ir neapvalinkite nagų kampų. Jei nagus nukirpsite per daug, į atsiradusią laisvą vietą nagas bus linkęs įaugti.

Jei nago spalva pakito, ar jis pradėjo augti netaisyklingai, kreipkitės į dermatologą – gali būti, kad jūs užsikrėtėte grybeliu, kuris su laiku pažeis ir kitus nagus bei kojų odą, todėl nedelskite.

O nagų įaugimas gali būti gydomas ir chirurginiu būdu.

Sausas pėdas reikia tepti kojų odos maitinamuoju kremu, įtrinant jį nuo pirštų kulkšnies link.

Kojų prakaitavimas dažniausiai kyla dėl netinkamo batų dydžio, nuolat mūvimų sintetinių kojinių, guminės avalynės ar fiziologinių organizmo savybių.

Kad prakaito kvapas neriestų nosies, svarbu vasarą gerti kuo daugiau kvapiųjų skysčių – šaltmėčių, pipirmėčių, raudonėlių, rožių žiedlapių, ajerų arbatos.

Arbatas gali pakeisti džiovinta ajerų šaknelė, vilkdalgių šakelė ar kadagių uogos. Pastarosios apskritai daro milžinišką poveikį organizmui – pagerėja burnos kvapas, išsivalo seilių, prakaito liaukos.

Prakaitavimui mažinti galima naudoti įvairius dezodorantus, antiperspirantus ir kremus, bet būtina laikytis tam tikrų saugumo taisyklių: negalima kartu naudoti kremų ir dezodorantų, nes gali atsirasti nepageidaujamų cheminių reakcijų, pažeidžiančių paviršinį odos sluoksnį. Dauguma kosmetikos gaminių, skirtų kojų priežiūrai, pasižymi antimikrobiniu, antigrybeliniu poveikiu. Kosmetinių priemonių yra daug ir įvairių – pradedant specialiomis antibakterinėmis želė, skystu muilu, losjonais ir baigiant kremais, kurie padeda sumažinti nuovargį ir įtampos jausmą kojose.

Perkant kosmetikos priemones, perskaitykite naudojimo instrukciją, cheminę sudėtį, galbūt esate alergiškas kuriam nors iš komponentų, atkreipkite dėmesį į galiojimo laiką. Taip pat venkite sintetinių kojinių bei avalynės iš dirbtinės odos.

Stipriai prakaituojant kojoms, galite nusipirkti specialių prakaitavimą mažinančių dezodorantų ar kremų.

Batų priežiūra

Orai šyla, o tai reiškia, kad vis daugiau priežiūros reikia skirti ir avalynės priežiūrai, kitaip ji skleis nemalonų kvapą. Viskas paprasta - tereikia laikytis švaros ir pagal galimybes avėti geros kokybės, patogią odinę avalynę.

Sakoma, kad geriausia avalynė yra ta, kurios nejauti. Idealu, jei vasarinę avalynę pavyksta pakeisti bent kartus per dieną. Nusiavus batus juos kaskart reikia gerai išvėdinti – išneškite į kiemą ar balkoną. Jei yra vidpadžiai, juos verta ištraukti ir vėdinti atskirai. Po kiekvieno pasivaikščiojimo nuo lygios, verstos ar lakuotos odos batų ir basučių patariama sausa medžiagos skiaute nubraukti dulkes, tik tada naudoti valomąsias putas ar valyti drėgna kempine.

Iš sintetinių medžiagų pasiūtą avalynę vasarą būtina plauti.

Nepamirškite, kas kojų grybelis plinta per kojinėse, batuose, patalynėje likusias sporas. Todėl svečiuose venkite avėti svetimas šlepetes. O baseine ar pirtyje be jų neišsiversite.

Švarinkite ir vietas, kur vaikštote basomis, pavyzdžiui, vonios kilimėlį, vonią plaukite karštu vandeniu su specialia dezinfekuojamąja priemone. Jei pajutote pirmuosius grybelio simptomus – niežėjimą, pamatėte paraudimą, kreipkitės į gydytoją dermatologą ir pasikonsultuokite dėl gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.