Neįtikėtina: mesdamas svorį vyras sugebėjo išgyventi 382 dienas be maisto

Sklando legenda, kurioje kalbama apie žmogų, sugebėjusį atskratyti 113 kilogramų tiesiog atsisakius maisto daugiau nei metus. Bet ar iš tikrųjų įmanoma žmogaus kūnui ilgą laiką išbūti be maisto?

 Sunku patikėti, šis žmogus sumažino savo svorį nuo 206 kilogramų iki 81 kilogramo ir liko stebėtinai geros sveikatos. <br> 123rf nuotr.
 Sunku patikėti, šis žmogus sumažino savo svorį nuo 206 kilogramų iki 81 kilogramo ir liko stebėtinai geros sveikatos. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 9:25 AM

Pažymėtina, kad ši keista istorija nėra tik istorija – taip iš tiesų buvę, nors ir su viena kita išlyga.

1973 m. Dundės universiteto (JAV) medicinos mokyklos gydytojų studijoje liudijama apie „sunkiai nutukusį“ 27 metų vyrą, gyvenantį Škotijoje, iškentusį 382 dienas nevalgius, bandant numesti svorio.

Sunku patikėti: šis žmogus sumažino savo svorį nuo 206 kilogramų iki 81 kilogramo ir liko stebėtinai geros sveikatos.

Praėjus penkeriems metams po pasninko, jo svoris išliko stabilus – 88 kilogramai.

„Iš pradžių nebuvo ketinimų padaryti jo svorio metimą tokį užsitęsusį, bet kadangi jis gerai prisitaikė prie pokyčių ir norėjo pasiekti savo „idealų“ svorį, jo „dieta“ buvo tęsiama ir šiuo metu tai ilgiausiai kada nors trukęs užfiksuotas badavimas (Gineso rekordų knyga, 1971 m. )“, – rašė gydytojai.

Badaudamas jis nevalgė jokio kieto maisto, nors jam buvo suteikti kalio ir natrio papildai, vitaminai ir nedidelis mielių kiekis (kuriose yra baltymų). 

Vyras reguliariai lankėsi ligoninėje, tyrėsi kraują ir šlapimą, idant būtų galima patikrinti jo gliukozės kiekį kraujyje ir elektrolitų koncentraciją plazmoje.

Nors daugelis šių rodiklių nebuvo tokie geri, jis sugebėjo išlikti stebėtinai geros sveikatos ir nuotaikos.

„Nepaisant hipoglikemijos (mažo cukraus kiekio kraujyje), pacientui blogi simptomai nepasireiškė, jis jautėsi gerai ir normaliai vaikščiojo“, – rašoma ataskaitoje.

Kaip tai įmanoma?

Jei valgote reguliariai visą dieną, jūsų kūnas didžiausią energijos dalį gauna iš gliukozės kraujyje ir kepenyse.

Ląstelės naudoja šią gliukozę ATP, molekulės, kuri vykdo ląstelių energiją, sintezei. 

Jei kraujyje ar kepenyse nėra gliukozės, mūsų organizmas ją gamina iš glikogeno, ilgos gliukozės grandinės, kuri gali būti sukaupta kepenyse ir raumenyse.

Be to, organizmas suskaido kūno riebalus į glicerolį, kuris galiausiai paverčiamas gliukoze.

Kadangi žmogus turėjo tiek daug glicerino atsargų savo kūno riebaluose, jis galėjo dalyvauti šiame eksperimente stebinamai ilgą laiką.

Tačiau labai tikėtina, kad jis būtų miręs, jei ne kalio, natrio ir mielių papildai, kurie būtini biologinėms kūno funkcijoms. Pavyzdžiui, kalis reikalingas nervų impulsams ir raumenų susitraukimams.

Vis dėlto jei jūs turite antsvorio ir norite prarasti keletą kilogramų, badavimas nerekomenduojamas. Daugelis žmonių mirė bandydami badauti, o ši ypatinga „dieta“ rizikinga ir neatnešanti daug naudos.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?