Suskilinėjusius kulnus pamiršite pasinaudoję keliomis paprastomis priemonėmis

Mūsų kulnus būtų galima palyginti su pomidorais. Vos daugiau spaudimo – ima ir suskyla. Kulnai kur kas dažniau skilinėja, jei daug stovite, avite atvirą avalynę ar leidžiate pėdų odai pernelyg išsausėti.

 Kulnus prižiūrėti būtina reguliariai.<br> 123rf nuotr.
 Kulnus prižiūrėti būtina reguliariai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 5:26 PM, atnaujinta May 21, 2019, 4:11 PM

Priežasčių, kodėl skilinėja pėdų kulnai gali būti ne viena. Jei tai nutinka moteriai, reikėtų atkreipti dėmesį į jos amžių. Brandaus amžiaus moterims tai gali būti susiję su klimaksu ir kiaušidžių veiklos pasikeitimais, kitaip tariant, kulnai skilinėja dėl moteriškų hormonų sumažėjimo. Tuomet reikėtų kreiptis į ginekologus. Tokiais atvejais gali būti veiksmingi nakvišų aliejaus prepearatai. Kita, kur kas dažnesnė skilinėjančių kulnų priežastis – netinkama avalynė. Įvairios basutės, aukštakulniai ar kiti batai, kurie suplaka, nusausina odą. Nuolat traumuojama oda storėja, atsiranda įtrūkimų. Kulnų oda storėti ir skilinėti gali ir dėl tam tikrų ligų, kurios gali būti įgimtos, pavyzdžiui, atopinis dermatitas. Tačiau paprastai žmonės jau žino apie šias odos ligas ir kaip jas spręsti.

Jei perteklinė suragėjusi oda nepašalinama, kulnai galiausiai suskyla. Ši problema tampa vis opesnė žmogui senstant. Deja, problema neišnyks, jei ją ignoruosite. Įskilimai, laikui bėgant, taps vis gilesni, o tai – pavojinga, kadangi per juos lengva užsikrėsti įnfekcijomis, grybeliu, karpomis ir panašiai. Dar pavojingiau tuomet, jei sergate cukriniu diabetu ar turite kraujotakos sutrikimų. Geriausias būdas išvengti suskilinėjusių kulnų – užkirsti tam kelią.

Perteklinės odos susikaupimas ant kulnų nėra gerai, tačiau ir neteisingas jos šalinimas į gera neišeis. Pernelyg agresyvus odos šveitimas gali nulemti tik dar spartesni jos kaupimąsi kulnų srityje. Todėl kulnus šveiskite po dušo ar maudynių vonioje, kai oda yra švari ir minkšta. Tai darykite švelniai ir tik viena kryptimi. Negalima su įrankiu braukyti kulnų pirmyn – atgal. Ir nešveiskite kulnų per daug ir per giliai. Šią procedūrą reikėtų atlikti bent kartą per savaitę.

Kulnus būtina drėkinti. Įsitikinkite, kad tai darote su riebiu kremu, o ne losjonu. Pasirinkite priemonę su pieno, salicilio ar šlapimo rūgštimi. Šveiskite pėdas bent kartą per savaitę.

Pėdas būtina drėkinti. Kremas užkirs kelią kulnų skilinėjimui. Kremu rekomenduojama pėdas tepti dukart per dieną. Liaudiškuose receptuose patariama įtrūkiams gydyti naudoti vazeliną arba kokosų aliejų. Jie padeda sudrėkinti ir suminkštinti šiurkščią odą. Prieš jį tepant kojas reikėtų gerai pagarinti karštame vandenyje. Galima išmėginti ir bičių vašką: pašildykite jį, supylę kartu lygiomis dalimis salicilo rūgštį ir parafiną. Gautą masę tepkite ant kulno. Kai ji išdžius, galima pakartoti dar du ar tris kartus, tada paprasta sutvarstyti susidariusią plėvelę, o po dienos ją nuimti ir nušveisti kulną. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.