Stingant kalcio, gresia osteoporozė. Dažniau ši liga kamuoja neaukšto ūgio moteris, kurios turi mažai riebalinio audinio, nevartoja hormoninių kontraceptikų, nuolat laikosi dietų ir rūko. Dėl magnio trūkumo svaigsta galva, gali ištikti infarktas, silpsta nervų sistema, todėl gresia depresija.
Vokietijos osteologijos asociacija (DVO) rekomenduoja, kad suaugusieji gautų nuo 1000 iki 1500 miligramų (mg) kalcio per dieną. Šią sumą galite gauti vartodami maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra kalcio.
Jeigu trūksta kalcio, kenčia visas organizmas. Kalcis padeda krešėti kraujui, nervams siųsti siganlus, raumenims susitraukti bei reguliuoja kraujospūdį. Todėl labai svarbu pasirūpinti, kad šio mineralo kas dieną suvarotume su valgomais produktais. Blogiausia tai, kad apie kalcio trūkumą paprastai nieko nežinoma iki kol nepasireiškia tam tikra jo sukelta liga. Viena iš jų – kaulų retėjimas, kitaip dar vadinamas osteoporoze.
Kadangi kalcis yra elektrolitas, jo trūkumas gali sukelti raumenų spazmus. Jeigu prieš miegą atliekate sausgyslių bei raumenų tempimo pratimus, tačiau jaučiate, kad problema nepagėrėjo, gali būti, jog organizmui trūksta kalcio.
Net 99 procentai viso kūno kalcio atsargų yra kauluose ir dantyse. Kai šio mineralo ima trūkti, organizmas kalcį pradeda pasisavinti būtent iš šių atsargų, o tai reiškia padidėjusią dantų ėduonies riziką bei galimą osteoporozę. Taigi, labai svarbu pasirūpinti, kad šio mineralo suvartotumėte pakankamai. Tai padės ne tik Jūsų kaulų ir dantų sveikatai, bet ir sutaupysite neišlaidaudami odontologo paslaugoms.
Nagams, kaip ir dantims bei skeletui, kalcis yra būtinas tam, kad jei augtų sveiki, nesilupinėtų ir nesisluoksniuotų. Jeigu pastebėjote, kad pastaruoju metu manikiūras atrodo gana skurdžiai, o nagai darosi vis silpnesni, greičiausiai į mitybą reikėtų įtraukti daugiau kalcio turinčių produktų.
Ypač daug kalcio turi karvės pienas, varškė, jogurtas, sūriai, tokie kaip gouda ir ementalis, žalios daržovės, pavyzdžiui, špinatai ir brokoliai, taip pat kalcio turtingas mineralinis vanduo (daugiau kaip 150 mg kalcio litre).
Varškė yra patikimas kalcio šaltinis. Tiesa, pats didžiausias kalcio koncentratas yra fermentiniame sūryje, tačiau šio produkto negalima suvalgyti pernelyg daug, nes jame yra nemažai druskos ir riebalų. Tuo tarpu varškės suvalgyti galime kur kas daugiau.
Jei nevartojate karvės pieno ar valgyti pieno produktų, pagamintų iš karvės pieno, jums bus daug sunkiau gauti pakankamai kalcio dietoje. Tokiu atveju tinkami kalcio šaltiniai būtų žalios daržovės, pavyzdžiui, špinatų lapai, žalieji kopūstai, pankoliai ir brokoliai, taip pat sojos pienas, riešutai, kalcio turtingas mineralinis vanduo ir maisto produktai, kurių sudėtyje yra kalcio.