Veiksmingiausia priemonė nudegus gali būti natūrali: padės turėti ir įdegusią bei spindinčią odą

Labai svarbu žinoti, kiek laiko ir kokiu metu lepintis saulės voniomis, kad oda įdegtų lygiai ir nekiltų alerginių reakcijų. Tačiau vien to žinoti nepakanka, odą saulės spinduliams reikia paruošti, o per ilgai prabuvus saulėje – mokėti ja pasirūpinti.

Dar vienas iš būdų apsaugoti odą nuo tiesioginių saulės spindulių ir gražiai įdegti – tepti ją natūraliais aliejais.<br> 123rf nuotr.
Dar vienas iš būdų apsaugoti odą nuo tiesioginių saulės spindulių ir gražiai įdegti – tepti ją natūraliais aliejais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 12:00 PM

Reikėtų atsiminti, kad net pasitepus apsauginiu aliejumi ar kremu nuo saulės, tuo metu kai saulės kaitra intensyviausia – nuo 12 iki 16 val. – degintis yra žalinga. 

Tiek birželį, tiek liepą ar rugpjūtį didelis saulės spindulių kiekis gali sukelti pavojų sveikatai, todėl aktyviai degintis nėra rekomenduojama. Ketinantiems nepaisyti gydytojų nurodymo, šiuo laiku vengti tiesioginės saulės spindulių, reikia būti ypač budriems, naudoti stiprius apsauginius kremus nuo saulės ir deginantis nepamiršti galimos rizikos susirgti įvairiomis odos ligomis. 

Gresia net vėžys

Didžiausia rizika po deginimosi saulėje sulaukti neigiamų pasekmių yra 1 ir 2 odos tipą turintiems žmonėms: baltaodžiams, mėlynakiams, rusvaplaukiams. Šių žmonių organizmas mažai gamina melanino, todėl jie saulėje neįdega, o nudega. 

Apskritai specialistai pataria saulės vonias riboti daug apgamų turintiems žmonėms, mat apgamai turi polinkį suvėžėti. Žinoma, ne visi, tačiau susirgti melanoma rizika padidėja. Saulės spinduliai gerybinį apgamą gali paversti piktybiniu. 

Sudėtingiausia liga, kurią gali iššaukti deginimasis – odos vėžys arba kitaip vadinama melanoma. Žinoma, ne vien saulė ją gali išprovokuoti, tačiau tai vienas iš faktorių. Taip pat dažnai pasitaiko įvairūs alerginiai dermatitai, polimorfinis saulės spindulių sukeltas bėrimas. Šių alergijų gydymas yra sunkus, gydoma prieš uždegiminiais vaistais. Yra ir lėtinių odos ligų, kuriomis sergant kaitintis saulėje nėra gerai. Tarkime, raudonoji vilkligė ar rožinė. Persikaitinus saulėje gali atsirasti hiperpigmentinės rudos spalvos dėmės. Deginimasis gali paskatintini ir herpeso viruso paūmėjimą.

Nereikia pamiršti, kad deginantis saulėje greičiau sensta oda, atsiranda raukšlės, išsiplečia kraujagyslės, oda tampa lyg popierius. 

Veiksmingiausios priemonės

Norintiems gražaus įdegio reikia nepamiršti apsaugos nuo saulės. Pirmiausia, tai žinoma - kremai arba losjonai, tepami ant odos. SPF (angl. sun protection factor) – saulės apsauginis faktorius. Kuo didesnis ant pakuotės parašytas SPF skaičius, tuo didesnę apsaugą nuo ultravioletinių spindulių (UVS) suteikia kremas arba losjonas. Patartina, kad kremas saugotų nuo abiejų UVS rūšių: UV-A ir UV-B. Šie spinduliai yra skirtingi ir gali turėti žalingą poveikį tiek vieni, tiek kiti. 

Patartina naudoti kremą nuo saulės su 25-30 SPF. Esant šviesiai ir jautriai odai rekomenduojama įsigyti kremą nuo saulės su apsauginiu faktoriumi 50. Vaikams iki 3 metų tiesioginiai saulės spinduliai nėra patartini, todėl būnant paplūdimyje su tokio amžiaus atžalomis rekomenduoja juos ne tik ištepti specialiai mažiems vaikams skirtu apsauginiu kremu nuo saulės, bet ir aprengti drabužėliais bei galvą pridengti kepure. 

Išsimaudžius vandens telkinyje ir kūną nušluosčius rankšluosčiu patartina dar kartą užsitepti apsauginiu kremu nuo saulės. 

Dar vienas iš būdų apsaugoti odą nuo tiesioginių saulės spindulių ir gražiai įdegti – tepti ją natūraliais aliejais. Aliejai drėkina, ramina odą, suteikia odai gražų atspalvį ir apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių.

Visai nesudėtingą aliejų deginimuisi galima pasigaminti namų sąlygomis. Pagrindinis ingredientas – kokosų aliejus. Jis vėsina ir drėkina odą, padeda įdegti lygiau ir įdegį išlaikyti ilgiau.

Šį aliejų reikia sumaišyti su aviečių sėklų aliejumi, turinčiu didžiausią natūralią apsaugą nuo saulės ir visų augalinių aliejų. Dar reikia įlašinti kelis lašus morkų sėklų, levandų ir pipirmėčių eterinių aliejų.

Morkų sėklų aliejus skatina sveiką savaiminį įdegį, nes išskiria melaniną, levandų ir pipirmėčių eteriniai aliejai ramina odą, gydo nudegimus ir vėsina odą.

Taip pat reikia nepamiršti galvos apdangalų, akinių nuo saulės, intensyviausiu metu odą dengti lengvais, natūralaus pluošto drabužiais. 

Jei nudegėte

Padauginus saulės svarbu paraudusią odą nuolat drėkinti ir raminti, tad nenuostabu, kad dauguma skuba įsigyti kremų ir aliejų. Po saulėtų dienų medikų ir vaistininkų dažnai teiraujamasi, kokiais aliejais sumažinti odos raudonumą. 

Tokiais atvejais odą gaivinti rekomenduojama sandalmedžio ar erškėtrožių aliejais. Tam, kad oda geriau įsisavintų šių aliejų teikiamą naudą juos reiktų skiesti su rožių hidrolatu. 

Nuo saulės paraudusią odą taip pat labai tinka palepinti vynuogių kauliukų aliejus, lengvai ir greitai įsigeriantis į odos ląsteles ir išsaugantis drėgmę. Labiausiai odą drėkina nuo seno žinomas alavijas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.